Как да спечелиш свекървата – мисията възможна!

Приятелското отношение със свекървата е възможно, но е нужно да се правят компромиси. Когато виждате, че конфликтът назрява, не стойте и не потривайте доволно ръце в очакване на възможност да се разкрещите. Отстъпете веднъж (два или три пъти, ако се наложи), отговорете на въпросите й достойно, отклонете съветите й с тежестта на личните си знания.

Не насочвайте раздразнението от свекървата си към съпруга. Ако нещо в нейното държание или действия ви дразни, редно е да го кажете на нея, не на него. Най-силните ви оръжия са спокойният тон и точните, съществени аргументи. Грешно би било да излеете негативните си емоции, породени от конфликт със свекървата, върху съпруга си. Ако все пак имате нужда да споделите, по-добре изберете някоя приятелка. Злословенето пред съпруга по адрес на майка му, също не би било от полза. За вас тя може да е свъкърва, но за него е родна майка. Не преувеличавайте и не драматизирайте. Интерпретациите по темата „тя какво искаше да каже с това” само ще ви вкарат в излишни мелодрами. Придържането към реално случилото се (чуто, казано и направено) ще остави проблема в реалните му размери. Преекспонирането би довело само до негативни последици.

Установете граница в отношенията си. Ако има напрежение помежду ви, най-добре още в самото начало да се изясните. Внесете точни правила – тя няма право да се меси в съпружеските ви войни, нито да дава съвети, когато не са поискани.

Бъдете внимателна и грижовна към нея. Тя трябва да разбере, че не е загубила син, а е спечелила дъщеря. Не става дума за посещения с дълги разговори, а просто да се поинтересувате за здравето й, от ежедневието й или проблемите в дома. Когато съпругът ви говори с нея по телефона, изпращайте й поздрави, питайте я дребни неща – рецепти, съвети как да почистите петна. Така и тя самата ще се чувства полезна и важна. Една тема, която безкрайно би я зарадвала, е детството на сина й. Коя майка би пропуснала удобен момент да похвали талантите на детето си още от малко, успехите му в училище, и т.н?

motherinlaw1

За да не се тревожи за сина си и да разбере колко сте му ценна, демонстрирайте пред нея, че се грижите за него и ви е добре заедно. При всеки удобен момент споделяйте какво сте му сготвила, какви нови дрехи сте му купила, как сте се поглезили двамата, къде ви е завел през уикенда и т.н.

Страгетията за сътрудничество работи, когато свекървата се чувства част от семейния проблем. Ако съпругът ви се разболее, споделете какво му е казал личният лекар и какво сте направила вие. Бабиният лек, даден от нея, може или да помогне, или да профучи покрай ушите ви, без да остави следа.

Едно от нещата, които стопля отношенията свекърва снаха, също както чаша чай стопля тялото, е подаръкът. Добрите снахи, които са спечелили уважението и обичта на съпружеските родители, често наследяват семейните златни бижута. Вие може да я зарадвате с нещо по-тривиално – комплект с екзотични подправки, ако е царица в кухнята; спа процедури или масаж, ако е активна, делова жена, снимки на внучетата, ако е грижовна баба. Всъщност свекървата може да бъде много полезна – да храни котката, когато ви няма, да пазарува вместо вас, да готви специалитети за празници, да гледа внуците през уикендите и не на последно място да калява неврите ви и да ви поддържа в пълна бойна готовност.

 

източник:ladymagazine.bg

снимка:womansday.com

No Comments Yet

Leave a Reply