7 правила с които да спрем остаряването

За съжаление колкото и да ни се иска няма как да спрем процеса с остаряването, но това което можем да направим е да изградим правилни навици, благодарение на които да изглеждаме по-млади от физическата ни възраст.

Три са фундаменталните фактора, които оказват влияние на нашето физическо и ментално състояние:

  • Сън
  • Храна
  • Физическа активност

Важно е да осъзнаем, че всичко зависи от нас. Често пъти ние жените правим грешки, които ни карат да изглеждаме по-стари без дори да осъзнаваме това. Пропускаме основни хранения, приемаме junk food, не се храним достатъчно, не спим достатъчно, не пием необходимото количество вода и прочие.

Припознахте ли се? Позволявате ли си и Вие да си причинявате поне една от вече изредените грешки? Е, време е да се замислите и да организирате вашия лайфстайл в правилната посока. Приготвили сме ви седем правила, с помощта на които ще запазите младостта и свежия си вид напред в годините.

1. Отървете се от вредните навици

Пушенето и пиенето може и да ви карат да се чувствате добре, но със сигурност са първи в списъка с вредни навици, които трябва да преустановите ако искате да запазите свежия вид и еластичност на вашата кожа. Редица изследвания са доказали, че цигарите са враг номер едно на кожата и като цяло организма. Ако пушите и пиете големи количества алкохол всеки ден то трябва да сте подготвени, че кожата ви ще се дехидратира, ще ви се появят по-рано бръчки, ще загубите естествения колаген, а от там и еластичността на кожата си. Вашето тяло е храм, грижете се подобаващо за него и то ще ви се отблагодари!

2. Погрижете се за врата, раменете и ръцете си

Дори и кожата на лицето ви да е в сравнително добро състояние не забравяйте врата, раменете и ръцете си. Те могат много бързо да издадат истинската ви възраст. Изключително важно е да отделяте нужното внимание на тези части от вашето тяло ежедневно, за да се предпазите от преждевременно остаряване. Хидратирайте и подхранвайте кожата на врата, раменете и ръцете преди сън и използвайте слънцезащитен крем през деня.

3. Намалете излагането на слънце

Нямам в предвид да спрете да се показвате на слънце изобщо. Важно е да избирате внимателно часовете, в които ще се печете. Сега, когато денят става по-дълъг, слънцето е по-силно и е важно да изберете подходящите слънце защитни продукти и времето, в което ще трупате витамин – D. Ако сте от любителките на дългите слънчеви бани е препоръчително в часовете от 13:00 до 17:00, освен да сте намазани с подходящ крем, но и да се възползвате от сянката на чадър под който да се скриете. Така не само ще придобиете хубав естествен загар, но и ще запазите кожата от силно изгаряне.

4. Не докосвайте лицето си

Дръжте ръцете си далеч от лицето си ако искате да предпазите кожата си от пъпки. За съжаление атмосферата отдавна не е това, което беше. Често замърсяваме кожата си без дори да се усетим, а след това се чудим защо кожата ни е станала акнеична. Опитайте се да докосвате лицето си колкото се може по-рядко през деня и да почиствате внимателно веднага, след като се приберете в къщи. Отнасяйте се много внимателно със зоната около очите, защото тя е изключително деликатна.

5. Измивайте лицето си два пъти на ден

Да си признаем дами понякога сме толкова уморени, че ни коства неимоверни усилия да се погрижим правилно за кожата на лицето си. Това обаче и се отразява пагубно и е може би един от най-лошите навици предизвикващи преждевременно остаряване. Ще ви отнеме само пет минутки да отстраните грима вечер, така че не намирайте ненужни извинения.

6. СЪН…СЪН….и пак СЪН

Препоръчителния сън на денонощие ако искаме да се радваме на хубава кожа е 8 часа. Ако не можем да си го осигурим ще трябва да се примирим с последствията. Доказано е, че на нашето тяло са му необходими средно 7- 8 часа сън за да се възстанови. Лягайте си не по-късно от 23:00 часа. Ако ви се натрупат безсънни нощи или такива, в които сте спали не повече от 5-6 часа, то резултатът ще е изписан на лицето ви – умора, тъмни кръгове, подпухнали очи, торбички, фини бръчки и прочие. Знайте, че най-полезния сън е между 22:00 и 2:00 часа. От не по-малко значение  е и позицията, в която спите. Най-добре е да се научите да спите по гръб.

7. Увеличете приема на антиоксиданти

Уверете се, че в менюто ви са включени продукти, чието съдържание на антиоксиданти е високо. Те помагат на кожата да се бори със свободните радикали и я предпазват от преждевременно остаряване. Някои от храните богати на антиоксиданти са: боровинки, бобови култури, черен шоколад, ябълки, артишок, моркови, сини сливи и червено грозде.

Не е лесна задача да се предпазим от преждевременно остаряване, но ако имаме желание всичко е възможно. Много млади момичета се изправят срещу проблема с бръчките още на 20 години и то само заради лоши хранителни навици и не добра грижа за кожата. Яжте повече плодове и зеленчуци, пийте 8 чаши вода, спете 8 часа на денонощие и намалете стреса, за да се радвате на красива и блестяща кожа дълги години наред.

Тези седем правила са нашата тайна за хубава кожа, а каква е вашата ;)?

източник: www.ladymagazine.bg

снимка:http://womanitely.com/

No Comments Yet

Leave a Reply