Как се свалят килограми с ленено семе?

Чували ли сте за удивителните ползи от консумацията на ленено семе? През последните няколко години то се превърна в една от най-популярните храни. И ненапразно – лененото семе притежава невероятни хранителни качества, освен това е перфектна хранителна добавка, когато става дума за отслабване.

Консумацията на смляно ленено семе създава чувство на ситост, като заедно с това регулира телесните функции и доставя необходимите хранителни вещества.

Смляното ленено семе има перфектни качества, подпомагащи отслабването, най-вече благодарение на съставките си, които горят мазнини.Съдържанието на фибри помага за създаване на чувство на ситост, а е и богато на омега-3. С него мазнините се смилат по-лесно и излишните се елиминират.

В какво се крие отслабващото действие на лененото семе?

Лененото семе е зърнено растение, естествен източник на омега-3, антиоксиданти, витамини и минерали. Родината му е Египет, но се използва по целия свят. Можете да го откриете под формата на масло, хапчета, цели или смлени семена.

Щом целта ви е отслабване, най-добре е да приемате ленено семе в смляната му форма. Ако изберете масло, то може да се оксидира и да се получат големи количества ненаситени мазнини, затова е най-добре да купите семена, които след това да смелите у дома. Лесно е!

Кои са здравословните ползи?

  • Лененото семе е чудесен източник на диетични фибри.
  • Точно тези разтворими фибри му позволяват да регулира кръвното налягане, да намалява нивата на кръвната захар, да помага при възпаления и да защитава бактериалната флора, така че да усвоявате по-добре хранителните вещества.
  • Лененото семе съдържа омега-3 – основна мастна киселина, изключително важна за здравето. Съдържа и линоленова киселина, с която образуват противовъзпалителни ейкозаноиди, предпазващи от артрит, екземи и астма.
  • Една от най-известните употреби на лененото семе е срещу запек. Ако страдате от запек, приемайте смляно ленено семе с много течности.
  • Изследвания сочат, че лененото семе помага за лекуването на дивертикулит в ранен стадий.
  • То е отлично средство за детоксикация и помага за прочистване на червата.
  • Лененото семе понижава холестерола и защитава от съсирвания, спуквания на кръвоносни съдове и аритмия.
  • Благодарение на съдържанието си на флавоноиди лененото семе помага за лечение на негативните ефекти от менопаузата.
  • Освен всичко дотук, лененото семе е богато и на витамин Б, магнезий и манган, фосфор и тиамин… и всичко това в само няколко калории!

 

Как се консумира?

 Добавете го към салати, ястия или пък го разтворете във вода/ сок и пийте преди закуска. Добре е да знаете също, че лененото семе може да бъде заместител на яйцата в много рецепти: само добавете една супена лъжица ленено семе към три супени лъжици вода – тази смес се равнява на едно яйце. Важно е да запомните, че когато използвате ленено семе вместо яйце, времето за печене трябва да е по-кратко.

В следващите редове ще ви дадем няколко идеи как да консумирате смляно ленено семе. Запомнете, че благодарение на засищащите му свойства и високото му хранително съдържание можете да избегнете междинните хапвания и да заложите само на това, от което се нуждаете, без да преяждате. Най-важно е менюто ви да е здравословно, с много фибри, протеини, зеленчуци и плодове… към него просто добавете смляно ленено семе.

  • Добавете го към плодовия сок на закуска. Две супени лъжици са достатъчни.
  • Когато си нарежете плодове, добавете към тях две супени лъжици ленено семе.
  • Пригответе си вкусно смути от овесено мляко, ябълка, малко канела и две супени лъжици ленено семе. Това е един чудесен старт на деня, който ще ви зареди с енергия и добро здраве.
  • Направете си сандвич от пълнозърнест хляб, няколко резенчета авокадо и печена пуйка. Добавете една супена лъжица ленено семе и сандвичът ще стане превъзходен!
  • Ако смятате да панирате пиле или риба, лененото семе е перфектният избор. Вече знаете, че времето за готвене ще е по-кратко, а резултатите – страхотни. Лененото семе ще добави хранителна стойност и ще се почувствате заситени, без да има нужда да похапвате между храненията.
  • Когато си правите салата, използвайте ленено семе. Към салатата от спанак добавете няколко парчета ананас, пилешко, орехи и малко лимонов сок. Отгоре поръсете с една супена лъжица смляно ленено семе. Среща се и употребата на ленено семе като дресинг, но, както споменахме по-нагоре, то съдържа много повече калории, когато е под формата на масло. Запомнете: за да се насладите оптимално на страхотните ползи от консумацията на ленено семе, най-добре е да го приемате смляно.

 

 

 

 

 

източник: http://zdraveikrasota.bg/

No Comments Yet

Leave a Reply