ФЕТИЕ..едно райско кътче на турското средиземноморие

Едно от най-очарователните кътчета по турското средиземноморие се намира край град Фетие. Тук всеки може да види всичко, за което си е мечтал – нощни клубове, дискотеки, пътешествие с яхта и катерене с джип.

 

 

 

 

FETIE1
www.garnek.pl

Курорта предлага чудесни плажове, исторически забележителности и е любимо място на парапланеристите.

FETIE2
oferte-vacante-interturism.ro

 

Фетие има отлично пристанище, а атмосферата в него е мултинационална, особено през туристическия сезон. Това е може би единственият град в света, в който можете да видите саркофази на улицата, които стават особено впечатляващи през нощта, когато са осветени. Саркофазите, гравирани в ликийски стил, са на различни места из целия град и според формата си показват какъв човек е бил погребан вътре.   В древността града се е наричал Телмес и е бил разположен в областта Ликия. В околностите на града, както и на много от близките острови, има останки от древната ликийска култура. Една от историческите особености  в града, е че тук са живели най-известните гадатели, имащи  огромно въздействие за хода на историята.

FETIE3
firsat.milliyet.com.tr

За първи път древният Телмес се споменава като едни от най-важните градове на Деоския съюз. В IX век от н.е. градът е бил преименуван на Макри , а през 1914 г. е наречен Фетие по името на известен турски летец-изпитател, загинал по време на полет през  1913г. През 1957г. в следствие на разрушително земетресение, руините на древния град са разрушени. След земетресението Фетие се преражда в нов пристанищен град с население от 32хил.души. По крайбрежието се простира обширен булевард, където можете да отдъхнете под сенчестите дървета. Фетие се ползва с все по-нарастваща популярносто сред туристите.

FETIE4
www.krizantemtur.com

Притегателната му сила не е в археологические забележителности, а в пейзажа –  градът е посещаван заради уникалните участъци на крайбрежието. Най-значителния монумент запазен от древния Телмес е скалния некропол.

FETIE5
www.papermoonhotel.com

Тези скални гробници изсечени в канарата, която се забелязва от града, датират от VI – IV век пр.н.е.

FETIE6
www.skyscrapercity.com

На 15 км. от града се намира прекрасният залив Йолю Дениз – Мъртво море. Това е истински рай с богата растителност  и мек бял пясък, по естествен начин защитен от откритото море. Тази тиха плажна зона е оградена с множество гори. Мъртво море и известно със своите тюркоазени води. Той е перлата на турските курорти.

FETIE
www.lilia.in.ua

Тук може да бъде намерено всичко, което предпочитат туристите, желаещи да отдъхнат на бреговете на Средиземно море. Прекрасно пристанище за яхти, зона обособена за водни спортове и  разбира се прекрасни плажове. Западната част на Мъртво море е приказно красива лагуна със спокойни води и вечнозелени гори.

Можете да се порадвате на красотата на това райско кътче със страхотната оферта на www.balkantravel.com: http://www.balkancomfort.com/holidays_turkey/view.html?oid=527387 – 6 дни за 225 евро.

 

източник:ladymagazine.bg

снимка:www.lilia.in.ua

No Comments Yet

Leave a Reply