Крехко филе на фурна в компанията на запечени чушки с домати и чесън – или филе с летен привкус…

Необходими продукти:

За филето:
около 1.5 кг свинско филе
2 с.л.зехтин
2 ч.л. едро смляна морска сол
1 ч.л. едро смлян пипер
1 ч.л. едро смлени зърна кориандър (или кимион)

За запечените чушки с домати и чесън:
4-5 чушки камби (може и други 
2 средно големи домата, обелени и нарязани на кръгчета по около 1.5 см
2-3 скилидки чесън, нарязани на филийки
едро смляна морска сол и пипер на вкус
шипка сух босилек, или клонка пресен
2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

На филето – идеята за печеното филе е заимствана от Pepper and coriander pork roast:
Загряваме предварително фурната на 220С или 200С с вентилатор.
Застиламе плитка тава за печене с алуминиево фолио и поставяме ниска скара (решетка за печене) отгоре.
В малка купа или чаша смесваме зехтина, солта, пипера и кориандъра (кимиона).
Натриваме филето със сместа и поставяме върху скарата в приготвената тава.
Печем на най-ниска скара около 20 минути в предварително загрятата до 220С или 200С с вентилатор фурна.
Намаляваме фурната на 200С или 180С с вентилатор и печем още 40 минути, или докато соковете от месото започнат да изтичат бистри при пробождане с шиш.
Изваждаме готовото филе от фурната, покриваме свободно с алуминиево фолио и оставяме около 10 минути „да отлежи“.

На чушките – идеята за запечените чушки с домати и чесън е заимствана от Simple Roasted Stuffed Peppers with Garlic and Tomato:

Разрязваме чушките на половина, като се стараем да разполовим и дръжките им.
Почистваме от семената и пълним с нарязаните на кръгчета домати (по 1-2 кръгчета на половин чушка) и чесъна.
Поръсваме с подправките и зехтина и печем заедно с филето около 25-30 минути.

Поднасяме филето нарязано на тънко и гарнирано със запечените чушки.

източник:http://angellovescooking.blogspot.com/

No Comments Yet

Leave a Reply