Кралският блясък на Лондон

Дворците, които си струва да видите

След като наскоро принц Уилям и херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън се сдобиха с първороден син, погледите на света отново се отправиха към Обединеното кралство и по-специално към Лондон. Макар градът да е мегаполис, дом за милиони хора от различни етноси и националности, той не е изгубил своя кралски дух. След сватбата на принц Чарлз и Кейт Мидълтън раждането на техния наследник е събитието, което отново привлече много туристи към Лондон.

Градът има древна история и множество атракции и забележителности, които човек определено няма как да разгледа само за няколко дни. Несъмнено една от задължителните спирки на всеки турист, посетил столицата на Англия, е Бъкингамският дворец. Той е разположен в района на Уестминстър и е официалната лондонска резиденция на кралица Елизабет II.

Бъкингамският дворец обаче, далеч не е единственото кралско място, което заслужава внимание. Други интересни места са Лондонската кула, дворецът Хемптън Корт, дворецът Кенсингтън и още много други.

1. Лондонската кула. Тя е историческа крепост в централен Лондон, разположена на северния бряг на река Темза. За своята 1000-годишна история кулата е била използвана като затвор, дворец, място за екзекуции. Днес Лондонската кула е една от най-известните в света, като често се превръща в домакин на изложби и възстановки на миналия събития.
castel3
2. Дворецът Хемптън Корт. Дворецът има кралска история в продължение на повече от 200-години. Неговата архитектура е забележителен микс между барок и стила на династията на Тюдорите. Коридорите на двореца са широки, стаите пищно декорирани, а кухните просторни. Хемптън Корт има огромна безупречно поддържана градина и е най-старият запазен дворец на Тюдорите в цяла Англия.
-
3. Дворецът Кенсингтън. Той е една от лондонските резиденции на кралското семейство. Дворецът е родното място на кралица Виктория и е бил дом на принцеса Даяна между 1981 година и 1997 година. Стаите в Кенсингтън носят духа на викторианския стил, а стените са изпъстрени с произведения на изкуството.
casttel5
4. Банкетната къща в Лондон. В миналото това е бил един от най-големите кралски дворци в цяла Европа, а днес Банкетната къща е единствената запазена част от двореца Уайтхол. В момента тя е домакин на много кралски и социални събития.

5. Бъкингамският дворец. Той е най-известният дворец в цяла Англия и официалната резиденция на кралица Елизабет II. Всяко лято Бъкингамският дворец може да бъде посещаван. Първоначално той бил даден от крал Джордж III на неговата съпруга кралица Шарлот. Стаите на двореца са декорирани по различен начин и в тях могат да се видят картини на Рембранд, Рубенс, Каналето, Вермеер и Пусен.
castel2
6. Замъкът Уиндзор. Той е една от най-посещаваните туристически забележителности в цяла Англия. Замъкът бил построен от Уилям Завоевателя преди повече от 900 години, за да защити западния проход на столицата. Замъкът Уиндзор е една от официалните резиденции на кралицата на Уиндзор и все още играе официална роля в държавните и служебни поводи.
castel1
7. Уестминстърският дворец. Дворецът е известен още като сградата на парламента и представлява комплекс от сгради, намиращи се в Лондон. Той е разположен на северния бряг на Темза и е построен през далечната 1042 година като кралска резиденция. След пожар през 1512 година Хенри VIII решава да се откаже от двореца и от този момент той става дом на двете камери на Парламента на Обединеното кралство (Камарата на общините и Камарата на лордовете).

8. Дворецът Сейнт Джеймс. Той е един от най-старите дворци в цял Лондон. Сградата е характерна със своите червени тухли. Дворецът Сейнт Джеймс е построен между 1531 и 1536 година като ловна хижа за Хенри VIII – в близост до неговата официална резиденция дворецът Уайтхол.

източник:tialoto.bg

No Comments Yet

Leave a Reply