Открийте таланта на детето и му помогнете да го развие

Вашето дете не може да пее или да рисува? Спокойно, може би притежава друг талант, не по-малко ценен от този на певец и художник.

Дали вкъщи не расте бъдещ писател или гениален конструктор, пилот, спортист? А защо не прекрасен учител, лекар или безупречен автомонтьор?

Това, че няма подобни таланти в семейството ви, не означава, че тепърва няма да се появят. Вярно е, че наследствеността играе определена роля при даровитите. Както е и вярно, че природата често си почива при децата и внуците на знаменитостите.

Пословичен е примерът за Моцарт, който на четири годишна възраст е изнесъл първия си концерт. Но незнайно защо се изпуска факта, че баща му го е спуквал от уроци при съответните майстори в занаята. Защото способностите и талантът трябва да се отгледат.

Ако се създадат благоприятни условия за развитието и проявлението на едни или други качества на детето, то има шанс да остави следи в историята, или поне в семейството.
И така, вгледайте се в детето спокойно и безпристрастно. Открийте таланта на детето си, за него ви подсказват много признаци.

Дали има литературна дарба?

Още от малко талантливото дете обича да слуша приказки и разказва разни истории с удоволствие, гладко и без запъване, при това без да губи нишката. Обича да фантазира и импровизира, като придава на събитието нещо ново и необичайно, избира думи, които предават емоционална окраска на разказа.
Детето с литературен талант рано се научава да чете и да пише, при това с удоволствие. Разбира се, трябва някой да го научи и да се занимава с него. Осигурете на такова дете достъп до различна литература, като с всяка изминала година разширявате темите.
Стимулирайте го да си води дневник, да пише поздравителни картички, вместо да честити празници по телефона, да сътрудничи на детски издания. Но внимание!
Ако сте прекалено амбициозни и го затрупате с неподходящи за възрастта и скучни книги, то може да намрази литературата.

Музикален талант?

Детето с музикален талант си личи от бебе, него го дразнят глупавите дрънкалки, предпочита музиката и песните, те му действат успокояващо. Бързо и лесно реагира на ритъма на мелодията и му е приятно да танцува, полюшва се в такт още в бебешката кошара, вслушва се в мелодията и лесно я възпроизвежда, при това вярно.
Постоянно пее и то доста трудни песни, с удоволствие свири на музикален инструмент. Не се поддавайте на максимата „музикант къща не храни“ и осигурете на детето поле за развитие. Не е задължително да става професионален музикант, който владее музиката, владее изкуството да е одухотворен, извисен и щастлив.
Артистично ли е моето дете?
Одухотворено, общително дете, което привлича околните като с магнит със сигурност има дарбата на артист. По всякакъв начин ще съумее да покаже емоциите си. Ако не му стигат думи, изразява чувствата си с жестове, мимики, движения. Опитва се да привлича постоянно погледите на околните като разказва нещо или играе етюд.
С удоволствие застава пред публика, особено от възрастни хора, които умеят да му се възхищават.
Не похабявайте таланта на такова дете, като го оставяте пред компютъра. Водете го по театри, нека участва в театрални детски трупи и да „тренира“ в детската градина в празничните програми. Така ще разберете дали талантът е истински и стремежите сериозни.

Ще стане ли художник?

Бъдещият художник се забавлява най-добре, рисувайки. При това го прави с майсторлък – сполучливо съчетава цветовете, използва различни багри за различните си настроения, прави оригинални съчетания на материали от плат и хартия, използва всички средства за постигане на ефект – водни боички, флумастери, цветни моливчета.
Картината може понякога да е неразбираема (разбирате ли всички картини на Пикасо?), но е оригинална и винаги казва нещо.
Талантливото дете е недостижимо в направата на украси, украшения, оформянето на подаръци. И най-великият художник се нуждае от техника. Запишете го в курс по рисуване, поставете картините на стената. Вашата гордост ще е най-големия стимул за малкия художник.

А може би детето ви има други таланти. То притежава изключителна дарба и ако:

*Проявява лидерски способности. Умее да организира децата около себе си (ръководител?) в изпълнение на общи цели, мисли и взема решения бързо. Лесно се справя с възникнали проблеми.
*Умее да конструира, подрежда легото в предмети извън схемите със завидна фантазия и лекота (архитект, строителен инженер?). С интерес разглобява различни механизми, за да види как действат, използва части от стари играчки, за да сглоби нова. Идват му идеи, за които и вие не бихте се сетили.
*Притежава изключителна памет, запомня без проблем бързо стихотворения, поредица от числа или предмети. Може да изброи отдавна споменавани факти и то в определен ред. Има интерес към нова информация и умее да я използва. Изключително любознателно дете. Все качества присъщи на точните науки и интелектуалното развитие.
*Бързо, енергично и смело, дори до безразсъдство. Играе мач, тича, скача през препятствия без проблем, за един час се научава да кара ски, за половин-ролери. Твоето дете е роден спортист.

Другите таланти открийте сами, те са много, често неподозирани. Именно това прави детето ни уникално.

автор на материала- д-р Андреева

източник:edna.bg

No Comments Yet

Leave a Reply