Кои са хормоните на младостта

Те са точно 5!!!Любов, здраве, секс, красота, дълголетие…Има хормони , които ни управляват дали сме щастливи или нещастни. Днес учените с точност знаят някои от хормоните, които ни карат да се чувстваме млади.

 

Мелатонин – хормон на съня и добрата спортна форма. Осигурява дълбокия и здравословен сън и възпрепятства появата на рака. Ето защо специалистите препоръчват здравословен сън по 8 часа на денонощие, така ще сте свежи, отпочинали с хубава и здрава кожа. Ще забравите за уморените и подпухнали очи, изморения вид и постоянната умора, която ви преследва.

 

Естроген – женски полов хормон – влияе върху половата активност  и репродуктивността, на състоянието на сърцето, кръвоносните съдове, костите и много други органи и тъкани. Ако имате дефицит на този хормон обърнете внимание с какво се храните. Храните, които са богати на естроген са много. Това са млечните и соевите продукти, ленено семе, тиквените и слънчогледовите семки. Плодовете и зеленчуците, богати на естроген са картофи, сливи, нар, домати, тиква, череши, цвекло, ябълки, маслини, краставици, моркови, папая.

Health-Workshopd
nazafit.com.au

Подправките, повишаващи нивата на естроген са риган, карамфил, джинджифил, мащерка,куркума,  магданоз, детелина и др. От варивата най-полезни в това отношение са нахут, леща, грах, червен боб и обикновен боб. Ечемикът, кафявият ориз и овесът също съдържат добро количество естрогени.

 

Соматотропин – хормона на ръста и красотата – поддържа тонуса на мускулните тъкани, подобрява структурата и фунциите им предпазва от образуване на тлъстини, укрепва костите и изглажда кожата.Това вещество се произвежда в хипофизата, разположена в главния мозък. Този хормон е кумирът на спортните инструктори и треньорите по бодибилдинг. Той отговаря за увеличаването на мускулната маса и за изгарянето на мазнините, за еластичността на връзките. Изобилието на соматотропин в детството и юношеството способства за бързия растеж, при възрастните може да увеличи носа, брадичката и костите на пръстите. По време на бременност той води да уедряване на лицето, стъпалата, китките на ръцете, но след раждането всички изменения се нормализират. Недостигът на хормона води до забавяне или спиране на растежа. Ако постоянно не си доспивате, преяждате или се преуморявате, нивото на соматотропина ще спадне, мускулите ще отслабнат. И никакви физически упражнения и тренировки няма да помогнат.

 

ДХА (дехидроепиадростерон) – стумулира деленето на клетките, поддържа тонуса и пречи на затлъстяването.

 

Тестостерон – хормона на сексуалността – той контролира състоянието на мъжките полови органи, здравината на костите и мускулите. Изработването му стимулират цинкът и манганът.Този хормон при жените се произвежда в надбъбречните жлези. За нормално състояние е достатъчно малко количество. Именно този хормон е причина човек да изпитва сексуално влечение, прави ви настоятелни и целеустремени, готови на всичко. Изобилието на тестостерон в женския организъм води до засилване на мускулатурата, характерът придобива избухливи и агресивни черти, кожата става по-груба и мазна, появяват се пъпчиви обриви. Недостигът оказва влияние само на сексуалното влечение и жената от страстна тигрица постепенно се превръща в отпусната кукла.

 

 

 

E, мили дами и господа важно е да внимаваме какъв начин на живот водим ако искаме да се радваме на здрав дух, здраво тяло и щастливи дни!

 

 

 

 

източник: част от материала е взаимстван от www.zdravno.bg

снимка: www.recipeforhealthylife.com

No Comments Yet

Leave a Reply