Чакрите – колелата на живота

В днешно време думата чакра присъства както в шеговити изрази от типа на: „Отиди да ти наместят чакрите!“, така и в сериозни четива, препоръчвани от холистичните медици и помогнали на хиляди хора да възстановят здравето си.

Ако превеждаме буквално от санскрит, чакра означава диск, колело. Чакрите действително са дискове, но енергийни и са разположени във финото ни тяло. Според различните учения, броят и видът на ефирните ни тела е различен, но обединяващият фактор е един – има още отвъд физическото ни тяло, с което така сме свикнали. Част от това „още“ са и чакрите.

Чакрите са седем на брой и поразително съответстват на жлезите в тялото ни. Всяка от чакрите отговаря за определени органи и системи, стимулира или потиска определени емоции, както и носи духовен урок. За да сме здрави физически и емоционално, е нужен баланс на чакрите, никоя не трябва да е затворена, нито пък хиперактивна. Осъзнаването ни като цялостни същества започва от първите три чакри – те ни свързват с физическия свят. Напредването ни в духовното и личностното развитие е съпроводено с отваряне и на високо разположените чакри. Тук духовно развитие не е синоним на религиозна отдаденост, духовното развитие е разкриването и приемането на истината за самите нас и поемането на отговорност за живота ни. Болестите ни и неудовлетвореността ни постоянно ни напомнят до колко сме се отклонили от призванието си, до колко обвиняваме другите за живота си и до колко сме фалшиви. Всяка чакра постоянно нашепва лекарството – своя урок.

 

Първа (коренна) чакра

 

Намира се в основата на гръбнака. Тя контролира физическото ни оцеляване и стабилността ни. Тя е нашата връзка с традиционните семейни убеждения и създава чувството ни на принадлежност. Усещаме мястото си на земята, благодарение на нея, също така изпитваме потребност от ред, логика и организация. Ако чакрата е затворена или с намалена функция, се чувстваме несигурни, нестабилни, дори губим връзка с нуждите на тялото. В този случай се препоръчват богати на протеини храни – червено месо, спанак. Ако пък е хиперактивна, добре е да избягваме кафе и стимуланти, а разпознаваемите белези за хиперактивност са страх, самосъжаление, егоцентризъм, параноя. Коренната чакра ни учи да се стремим към любов, а не към оцеляване в живота. Тя ни предизвиква да управляваме успешно физическата си реалност. За да преодолеем страха за физическото си оцеляване, и този да бъдем изоставени от групата, може да използваме утвърждения от типа: „В безопасност съм, заземена съм, в душевно равновесие съм.“ На вибрациите на коренната чакра реагират надбъбречните жлези. Връзката на страха с адреналина е добре известна. Ако не обръщаме внимание на тези страхове, може да се появят заболявания като анемия, разширени вени, остеопороза, панически атаки.

 

Втора чакра

 

Тя е разположена под пъпа. Това е чакрата на партньорството и от нея произхожда потребността ни да имаме взаимоотношения с хората. Тя управлява всичко, към което можем да се привържем или, чрез което можем да контролираме – власт, пари, други хора. Все пак, когато общуваме със света, не трябва нито да контролираме, нито да търгуваме със себе си – това е част от урока на чакрата. Тя ни подтиква да се грижим за себе си, да живеем в наслада и поражда радостта от живота. Ако ви се прииска днес да отидете на масаж, после да хапнете парче шоколадова торта с приятелки – това е втора чакра. Тя е не само център на емоциите, но и сексуален център. Сексуалната енергия води до зачеване и в пряк, и в преносен смисъл – творчеството също „се ражда“, в този смисъл, от втора чакра зависи въплъщаването творческите идеи във физическа форма, разбира се и зачеването на дете. Балансираната чакра би ни насърчила да сме независими, без излишни задръжки и едновременно да се утвърдим успешно в обществото. За хиперактивна втора чакра говорят ревността и бъркането на страстта с любов, а за хипоактивна обсебването и принуждаването на другия да се обвърже с нас. Под прякото й ръководство е секретирането на хормони от яйчниците. Болестите, свързани с чакрата на партньорството – безплодие, менструални и гинекологични проблеми, синдром на дразнимо дебело черво, болки в долната част на гърба, ишиас, са причинени от страха, че може да загубим контрол над хора и събития. Стъпка в посока към баланса е и приемането на тялото ни такова, каквото е, а стимулиращи храни са шоколад, плодове, мед и паста.

chakri1
enjoyoga.livejournal.com

 

Трета чакра

 

Наричана е още центърът на тялото, тъй като е разположена в областта на слънчевия сплит. Физическото й съответствие е панкреасът. Тук живеят достойнството ни, доверието, загрижеността за себе си и другите и отговорността ни при взимане на решения. Ако втора чакра отговаря за връзката аз – останалия свят, то трета поддържа връзката аз – моята представа за мен самия, за физическите и психическите ми възможности. Тя е приемник на предизвикателствата пред съзряващата личност. Ако е в баланс, сме уверени, креативни, оптимисти, интуитивни. Ако се чувстваме изморени и общуваме пасивно- агресивно, най- вероятно имаме затворена трета чакра. Прекомерно активната чакра пък ни кара да се хвърляме с главата напред, защото не чуваме изобщо вътрешния си глас. Като цяло, показателни за дисбаланс на чакрата са тревожността, страхът от бъдещето, комплексите за малоценност, неспособността да вземем решение, както и егоизмът. Трета чакра ни учи да развиваме личната си сила и самооценка. Произходът на болестите в този център се корени в страха от отхвърляне, от критика, както и от напълняване. Типични представители са – диабет, язва, панкреатит, анорексия, рак на червата, проблеми със жлъчка и черен дроб. Всички жълти храни се препоръчват.

 

Четвърта чакра

 

Нарича се още сърдечната чакра или чакрата на любовта. Пулсира в областта на сърцето и ни учи на приемане, обич и състрадание. От вибрациите й зависят благополучието и изобилието в живота ни. Сърдечната чакра е енергийният аналог на тимусната жлеза, която отговаря за имунната ни реакция, така че доброто ни здраве също е в нейни ръце. Ако не умеем да даваме и получаваме обич, ако сме твърде критични или емоционално нестабилни, то можем да заключим, че четвъртата ни чакра не е в баланс. Ако е напълно затворена, сме изпълнени с горчивина и ревност, а може и да сме напълно безразлични. Сърдечната чакра е посредник между тялото и духа. Тя ни внушава, че трябва да ни води любовта и да се отнасяме с голямо внимание към собствения си емоционален свят – към мислите, чувствата си, идеите и импулсите. Насочва ни към лечение на емоционалните ни проблеми. Гневът, омразата и неспособността да простим буквално източват енергията на чакрата и се разболяваме, защото четвърта чакра е генераторът на енергия за цялата система. Затова често се случва реакцията ни на събития като развод, смърт, изневяра, емоционален тормоз или изоставяне да доведе до сериозно физическо заболяване- рак на гърдата или белите дробове, автоимунни заболявания, бронхопневмония, инфаркт. Големият й урок е да ни научи на прошка и състрадание, на освобождаване на миналото с любов. Всички плодове, особено сливи, череши и ягоди, ще ни помогнат да постигнем баланс на сърдечната чакра.

 

Пета чакра

 

Разположена е в гърлото и е ефирната посестрима на щитовидната жлеза. Тя е център на волята, знанието и решителността. Тя определя способността ни да изразяваме истините, нуждите си и целта ни в живота. Затворената пета чакра е свързана с потискане на способността ни да се изразяваме, да сме честни и да се вслушваме. Хиперактивната чакра води до объркване на вътрешния глас с гласа на разума. Една напълно отворена пета чакра би ни позволила да общуваме телепатично. Ако в долните центрове се учим, че животът ни е в наши ръце и можем да го контролираме и създаваме с мисли и действия, тук стигаме до големия урок на гърлената чакра – че личната ни воля е подчинена на Божията воля и всичко е част от един по- висш план. Израстваме докато изучаваме същността на свободния избор и бавно се отърсваме от нуждата си винаги да знаем защо нещата се случват точно така. На вибрациите на чакрата влияят страхът за авторитета ни, страхът от загуба на самоконтрол, от загубата на възможността за избор и страхът от Божията воля. Научаваме, че изборите, направени от страх, са скъпо струващи в енергиен план. Във физически план страдат най- много гърлото и щитовидната жлеза. Възпалено гърло, тонзилит, синузит, ларингит, глухота, рак на гърлото, дислексия, синдром на дефицит на вниманието говорят, че пета чакра и уроците й са били пренебрегнати. Чакрата ни предизвиква да открием мотивите за изборите си, да вярваме, че всичко се случва за наше добро и е част от духовен замисъл и най- вече, да бъдем честни пред себе си.

chakri2
blog.marabu.bg

 

Шеста чакра

 

Още наричана „Третото око“, тя се намира между веждите. Тя неуморно ни подсказва, че действителността се намира не пред очите ни, а зад тях – истински важното е вътре в нас. Проявява се чрез хипофизата. Чакрата ни провокира постоянно да преразглеждаме убежденията си и бавно ни води към интуиция и прозрение. Третото око е центърът на мъдростта, който разбулва измислиците и полуистините в живота ни. Напълно отворена трета чакра съпътства ясновидството и способността да се виждат аури и знаци. Това е домът на гордостта в нейния положителен и отрицателен аспект. Арогантността и цинизмът са характеристики на небалансирана шеста чакра. За затворена чакра красноречиво говорят строго интелектуалното възприемане на живота, липсата на вяра без физически доказателства. При хиперактивно трето око, животът ни е белязан от кошмари, халюцинации, губене на фокус и връзка с реалността. Ако отказваме да научим урока на шеста чакра, тя го преподава по трудния начин – чрез мигрена, глаукома, катаракт, удар, мозъчни тумори, шизофрения, безсъние. В помощ на балансирането идват витамин Е, лайка, много вода и лецитин.

 

Седма чакра

 

Тя управлява себепознанието и духовното просветление, това е чакрата на молитвата. Нарича се още коронна чакра, защото е разположена точно където бихме поставили корона. Ако е напълно отворена и балансирана, ще разберем най- големите мистерии на живота, няма да търсим причини, просто ще знаем. Във физическото тяло е представена от тайнствената епифизна жлеза. Малцина са хората с отворена коронна чакра. Затворената седма чакра ни прави надменни и ни лишава от угризения. Хиперактивната се разпознава при наличие на психози, депресии, липса на вдъхновение и ентусиазъм. Коронната чакра е входен пункт за жизнената ни енергия. Тук се складира силата, създадена от нашите молитви и медитации и от тук черпим надежда и вяра. Не всеки осъзнава, че се стреми към божественото, но този стремеж задължително съществува под формата на въпроси: „Кой съм, какъв е смисълът на живота, за какво съм роден?“. Енергията на чакрата влияе на нервната система, мускулите и кожата. Ако пренебрегнем посланието й, може да страдаме от епилепсия, множествена склероза, Паркинсонова болест или Алцхаймер. Храната, която се препоръчва за седма чакра не е физическа, тя е единствено духовното познание.

 

 

 

 

 

източник: www.hera.bg

снимка: www.youtube.com

No Comments Yet

Leave a Reply