Кои са най-добрите източници на вдъхновение

От време на време, като повечето пишещи хора, не мога да не си мисля как да се вдъхновявам и развивам потенциала си. Вдъхновението за мен и за повечето креативните хора е като кислорода който дишаме и без който не можем да живеем. По-рано вярвах, че е част от харизмата на човек. Там е и го има, като един неизчерпаем кладенец от който можеш да гребеш всеки път когато си жаден. Но сега от годините на опита в тази посока знам, че всеки човек може да развие креативността си. Това е качество, което го има всяко човешко същество, но е необходимо да се стимулира за да достигнем своя потенциал. Най-важното нещо е да сте в непрекъснато търсене на вдъхновение, защото човешката креативност и продуктивност зависи най-вече от състоянието в което се намираме.

Много често се случва талантливи хора да се сблъскат лице в лице с кретаивна криза, да се обезсърчат и да повярват, че целия им потенциал се е изчерпал. Всички писатели, дизайнери, музиканти и художници е хубаво да знаят, че кариерата им може да има възходи и падения и това е абсолютно нормално.

Всеки път когато вдъхновението ми се изпари и започна да си мисля, че всичко е приключило си казвам, че това е нищо друго освен страх….Страха да загубя таланта си и да се окажа в нищото. Някои хора обичат да изчакат докато всичко отново си дойде по местата, други харчат състояния да обикалят света с идея да се вдъхновят. Без грам съмнение, да пътуваш е едно от най-вълнуващите неща, но за съжаление не всеки може да си позволи дълги пътешествия по икономически причини.

Не е необходимо да пътуваме постоянно защото вдъхновението е навсякъде около нас. Ще се опитам да ви го докажа, като ви разкажа как Аз черпя вдъхновение от заобикалящата ме среда.

1. Проблеми

Не съм психолог, но често ми се случва, че се хващам да мисля върху различни казуси, които правят живота на човечеството сложен. Опитвам се да разбера как биха могли същите тези проблеми да придадът повече смисъл на ежедневието ни. За разлика от повечето хора, които предпочитат да не се затормозяват с подобни мисли и дори избягват подобни ситуации, Аз ги приемам като предизвикателство за мен самата и разглеждам ситуацията от различен ъгъл.

Повечето психолози са на мнение, че трудните, конфликтни ситуации могат да послужат като вдъхновение на една ментално и емоционално силна личност. Когато се съсредоточим върху някой дебат или фокусираме вниманието си върху разрешаването на трудна житейска ситуация ние сме под стрес. Като изключим страничните ефекти, този стрес и емоционално напрежение активират човешкото въображение. Тези психологични процеси обикновено пораждат нови и необичайни идеи и правят мозъка ни по-продуктивен.

2. Медиите

Без значение какво е вашето мнение по въпроса, не може да отречете че в наши дни медиите се превърнаха в постоянен източник на вдъхновение за почти всички хора по света. Телевизията и Интернет са пълни с мотивационни цитати, електронни и аудио книги, музика и филми, които са предназначени именно да повишат емоционалното състояние и вибрации на даден човек. Всичките тези неща са способни да ви променят гледната точка за отрицателно време именно в моментите, когато сте решили, че сте загубили вдъхновението си.

Не е нужно да се измъчвате в желанието си да изсмучете и последните капки креативност стоейки пред компютъра в опитите си да напишете нещо стойностно. Ако сте попаднали във временен креативен срив, просто си пуснете релаксираща музика, която ще успокои и пречисти съзнанието ви. Прекарайте един цял ден в гледане на ярки филми, които ще оставят дълбок емоционален отпечатък  във вас. Ако това не проработи, може да прекарате няколко часа сърфирайки из дебрите на Интернет, това със сигурност ще оправи нещата.

Разходете се през блогове или уебсайтове, които намирате за интересни за да откриете материали на теми, които ви интересуват. Това няма нищо общо с това да копираш или да откраднеш информация, която ти е направила впечатление. Ако сте професионалист би трябвало да прочетете всичко, което ви се стори интересно и нека новите идеи се прокраднат в съзнанието ви.

3. Конкуренция

Тя винаги работи. Когато сме в конкурентна среда, няма как да не развихрим въображението си за да сме една крачка пред другите. Това е състезание и всеки иска да победи. В такива условия качества като амбиция и продуктивност в съвкупност с хубави идеи няма как да не донесат победа. Най-важното в такива случаи е да се научим да се справяме с неувереността и страховете си, защото понякога те ни заслепяват и не можем да видим някоя брилянтна идея.

 

4. Хората

Много гениални личности и невероятно талантливи хора са интроверти по природа. Такива хора обикновено се затварят в себе си и започват да изследват прашните кътчета на същността си в търсене на вдъхновение. Съгласна съм, че това ги прави по свой начин уникални, но не е полезно, защото в голяма степен ограничава възможностите им.

Като креативен екстроверт, мога смело да кажа, че хората около нас могат също да ни вдъхновят и мотивират. Често пъти, когато ми липсва вдъхновение излизам навън и си общувам с приятели. Можем да прекараме часове разговаряйки на различни теми едновременно забавни и неотложни проблеми. Думите и различните гледни точки са това, което ме вдъхновява да пиша статии за случки, различни житейски казуси, постижения и тн.

Всеки човек е част от нашето модерно общество и има своя собствена гледна точка. Нечия харизма може така да ви вдъхнови, че да сътворите шедьовър. Ако чувствате, че активната комуникация с различни хора ви помага за да се вдъхновите, то тогава се опитайте да общувате колкото се може с повече позитивни хора.

5. Чувства

Често пъти хората на изкуството предпочитат да си сипят чаша вино или уиски  преди да потънат в това, което правят. От дъното на сърцето си вярват, че алкохола ще отключи вратата на тяхната богата душевност. Съгласна съм, че до някаква степен може да ги накара да се отпуснат от стреса на ежедневните грижи, но редовната употреба често води до пристрастяване, това определено не е част от процеса на вдъхновяване.

Смятам, че далеч по-удачно е да търсим вдъхновението в чувствата. Те са нестихващ източник на мотивация и краетивност. На всеки един от нас му е заложено да преживява различни емоции….обич, удоволствие, страст, благодарност, разочарование, тъга, яд, радост и прочие. Силно се надявам, че голяма част от вас са забелязали, че класическата и модерната литература са отражение на човешките стойности, чувства и преживявания. Дори и най-бележитите поети са илюстрирали любовта в техните творби. Което ще рече, че Любовта е онова чувство, което ни вдъхновява най-често да творим истински шедьоври.

6. Природата

Вече споменах, че по-голямата част от супер талантливите хора са интроверти. Но откъде да почерпят вдъхновението си те? Обикновено се опитват да се свържат с природата, тъй като тя е голям източник на чиста енергия. Вместо да отидат  и да прекарат няколко часа в някой модерен клуб, радвайки се на компанията на свои близки или непознати, те предпочитат да се отдадат на дълга разходка в най-близкия парк и да вдишат глътка свеж въздух, да се насладят на песента на птичките, шума на реката(ако има такава). Всичко това за тях е доза вдъхновение!

Не е задължително да сте интроверт за да черпите вдъхновението си от природата, често пъти колорита и е онзи лъч светлина който вдъхновява най-силно и най-отявления екстроверт 😉

7.  Стойност

Човешката психика е невероятно сложен и често пъти труден за предсказване механизъм. Когато хората критикуват твоята работа, това може едновременно да те мотивира или да доведе до тотално отхвърляне на желанието ти за работа. Всичко зависи от вас, но ако загубите вярата във възможностите си по една или друга причина, тогава само стойността от това, което правите може да поправи случващото се и да ви вдъхнови отново.

Ако сте писател, би трябвало да четете положителни коментари направени от хора, които се възхищават на това, което правите. Това със сигурност ще ви даде крила да пишете отново за онези хора, които се радват на креативността ви и намират статиите или книгите ви за полезни.

Вдъхновението е като пеперуда. Колкото повече я преследвате, толкова повече ви се изплъзва. Хората не трябва да се вглъбяват в това, че им липсва за момент вдъхновение, защото никога няма да намерят такова. Ще ви дам един пример. Един ден отидох на изложба на един много талантлив български художник и когато го попитах от къде черпи вдъхновението си за да създава толкова красиви и живописни картини той ми каза: „Знаеш ли, че по-голямата част от годината не рисувам, правя всичко друго, но НЕ РИСУВАМ. Просто един ден се събуждам и знам, че трябва да отида в ателието си и да се отдам на работа. Така в продължение на 20 дни мога да не ям, да не спя и само да рисувам. Рисувам докато се изчерпам. Случвало ми е се да сваля 15 килограма в такива моменти, но какво от това след като след този период имам достатъчно време да наваксам ;))).“ Бях едновременно шокирана, но и разбирах напълно, защото това е типично състояние за художниците. Така е между другото и с много писатели. След като са написали един роман станал бестселър, след това години наред може да не напишат нито една книга.

Силно се надявам моите съвети да са ви от полза и да не се отчайвате в случаите в които ви липсва вдъхновение или не се чувствате достатъчно мотивирани. Това е само временно явление, просто се огледайте и може да намерите вдъхновение в усмивката на малкото момиченце, което си играе в този момент до вас 😉

Ще се радвам да споделите вашия опит в тази посока, като коментар под статията.

 

 

 

 

 

 

източник: ladymagazine.today

снимка: Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply