Защо е необходимо да ядем ПОНЕ по една ябълка на ден

Без значение какъв сорт ябълки ще изберете –  червена, зелена или жълта важно е да знаете, че трябва да ги консумирате ежедневно за да се радвате на добро здраве и настроение. Колко от вас са чували твърдението – „Една ябълка на ден, държи болестите и доктора надалеч.“? Това всъщност е самата истина. Ябълките са богати на изключително полезни витамини и минерали, освен това са голям източник на фибри..

Тъй като са много вкусен плод е лесно да ги включим в ежедневното си меню. Не е задължително да ги консумирате единствено сурови, спокойно може да си правите ябълков чипс, пай, смутита, печени, под формата на сок – разнообразието е голямо, а избора ваш.

Ето няколко много важни причини защо не трябва да подминаваме ябълките в магазина:

 1. Съдържат мощни антиоксиданти

Повечето плодове и зеленчуци съдържат антиоксиданити, но в ябълките са открити едни от най-мощните и полезни за организма антиоксиданти. Те се борят със свободните радикали и подсилват имунната система. По този начин ни предпазват от редица неприятни болести.

2. Изключително полезни за очите и зрението

Поради високото съдържание на антиоксиданти, ябълките поддържат зрението в добра форма. Една ябълка на ден е достатъчна да ви предпази от перде на очите.

3. Богати са на Фибри

Всички знаем какво полезно действие оказват фибрите на нашия организъм, особено полезни са за хора страдащи от проблеми с храносмилателната система. Фибрите също така контролират чувството на глад и имат способността да ни накарат да се чувстваме сити по-дълго време. Ето защо се препоръчва честата консумация на храни богати на фибри. Учените са установили, че фибрите съдържащи се в ябълките могат да нормализират нивата на холестерол.

4. Ябълките помагат да пречистим черния си дроб

Това е още едно от многото им полезни свойства. Много хора все по-често споменават думи, като детокс, отчистване и тн., но ако сте решили да предприемете подобна „диета“ е важно да се консултирате с лекар.

Може и да ви е трудно да спазвате определен хранителен режим за да намалите теглото си, но може да похапвате ябълки за да пречиствате редовно черния си дроб. Когато той е здрав е в състояние да държи вредните токсини надалеч от тялото ви, без да са необходими тежки детоксикиращи диети.

5. Поддържат сърцето ви здраво

Това може би е едно от най-добрите свойства на ябълките. Както вече споменахме фибрите в ябълките помагат за нормализиране на холестерола, което от своя страна намалява риска от сърдечни заболявания. Освен това ябълките спомагат за превенция при натрупани плаки по артериите, което също намалява риска от сърдечен удар.

6. Повишават издръжливостта на организма

Ако искате да издържите по-дълго време по време на тренировка, хапнете една ябълка преди това или изпийте един прясно изцеден сок. Ябълките помагат за усвояването на кислорода в тялото, което прави тренировката ви много по-лесна. Следващия път преди да атакувате фитнеса хапнете една ябълка, резултата със сигурност ще ви изненада 😉

 7. Помагат да намалите теглото си

Във всяка диета/хранителен режим има междинни хранения между основните. Не случайно повечето диетолози избират ябълка именно за тези междинни хранения. Те съдържат малко калории и ви карат да се чувствате сити. Ето защо всеки път като се почувствате гладни хапнете една ябълка.

Дори и да не сте голям фен на ябълките е хубаво да ги включите в менюто си и да не ги пренебрегвате. Вярвам, че по-горе изредените полезни свойства са достатъчни да ви убедят в полезността на това да хапвате ПОНЕ по една ябълка на ден. Това е вашето тяло, а то заслужава най-доброто. Ние сме това, с което се храним ;)! Не го забравяйте.

 

 

 

източник: ladymagazine.today

снимка: Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply