Как да се предпазим от преждевременна менопауза по естествен начин

Преждевременната менопауза е нещо, което се среща все по-често. Със сигурност знаем от нашите пра-баби, баби и майки, че това явление настъпва в периода между 40 и 50 годишна възраст.  За съжаление обаче при днешните жени този процес започва в средата на 30-те години ако жената не е активна и не се грижи правилно за своето здравословно и психическо здраве. Обикновено страдат от безсъние, топли вълни, покачване на килограмите, намалено либидо, безплодие, ментална депресия и много други симптоми. Проблемът е, че не можем да избегнем този процес, но можем много успешно да го контролираме, като се научим да живеем правилно.

Ако сте в началото на 30-те си години е важно да обръщате внимание на всичко, което усещате, че се случва с вашето тяло. Един от най-честите симптоми за ранна менопауза е проблем с репродуктивността.  И докато някои жени могат да забременеят в края на 40-те по естествен начин има жени, които след 30 не могат без намесата на специализирани процедури. За да не се стига до там и да не минавате през тези емоции, които често пъти натоварват много менталното състояние на жените е важно да мислим за това по-отрано и да се грижим за тялото си с любов. Ето няколко съвета в тази посока 😉

1. Консумирайте храни богати на фитоестрогени

Преди менопаузата, жените имат ниски нива на естроген, ето защо е от изключително значение да включите в дневното си меню храни богати на тази съставка. Такива са: ленено семе, соя, боб, леща, пшеница, ръж, царевица и всички соеви продукти.

Жените, които консумират такива продукти значително намаляват симптомите на менопауза, като сухота във влагалището и горещи вълни.

2. Не пропускайте тренировките си

Може да не тренирате когато сте на 20, да пропускате тренировки в края на 20-те, но след 30 без повече извинения момичета ;). В момента има такова голямо разнообразие на спортове – йога, пилатес, канго джъмпс, табата, аеробика, тае-бо и каквото още се сетите. Ако не си падате по тренировките в зала или фитнеса винаги може да потичате на стадиона или в парка, да тренирате в домашна обстановка. Застоялия начин на живот и наднорменото тегло обикновено водят до нередовна овулация, а това само по себе си е една от основните причини за преждевременна менопауза. Поддържайки тялото си в добра форма е най-доброто, което може да направите за себе си. Важно е също така и да не претренирате. Не превръщайте фитнеса в мания, защото по този начин рискувате да износите ставите си преждевременно.

3. Заредете се с антиоксиданти

Това са онези важни вещества, които поддържат организма ни здрав, повишават имунитета, поддържат кожата еластична и забавят стареенето. Сини сливи, годжи бери, боровинки, малини, къпини, ягоди, броколо, аспержи, авокадо, бобови храни, черен шоколад, моркови, грейпфрут, зехтин, червени чушки, артишок са между храните с най-високо съдържание на антиоксиданти.

4. Използвайте естествени продукти за кожата си

Козметичната индустрия се разраства неимоверно и от всякъде ни атакува с какви ли не реклами за каквото се сетим. Никой обаче не си прави труда да ни покаже как точно са произведени по-голямата част от тези продукти, къде са тествани, какво се случва с животните върху които тестват докато постигнат желания резултат. По-голямата част от анти ейдж продуктите съдържат множество химикали, които сериозно се отразяват на женските хормони. Мили дами, избирайте много внимателно бюти продуктите, които ползвате, пийте много вода, яжте повече плодове и зеленчуци и си лягайте преди 22.30 часа в леглото. По този начин ще намалите стреса, ще хидратирате кожата, ще се заредите с витамини, минерали и антиоксиданти и ще се чувствате прекрасно.

5. Спрете пушенето и алкохола

Това са два изключително вредни навика, които предизвикват преждевременно остаряване, ранна менопауза и още ред здравословни проблеми, които сигурна съм не бихте искали да ви се случат. Отървете се от всякакви вредни навици и пристрастявания, които влияят негативно на живота ви. Помнете, че здравословния начин на живот е избор, който може да направите единствено и само вие, но този избор води до по-дълъг живот.

6. Поддържайте мозъка си във форма

С напредването на възрастта умствените ни възможности намаляват ако не тренираме ежедневно мозъка си. По този начин се предпазваме и от болести като Алцхаймер, Склероза и други подобни. За щастие в наши дни има уникални приложения за телефон с помощта на които може да постигнете чудесни резултати. И преди да се засмеете на това бих искала да ви предизвикам да си свалите едно от тези приложения и да се опитате да направите упражненията. Ще се учудите от резултата….;). Напишете в търсачката за приложения Lumosity brain games и се тествайте. Също така може да се запишете да изучавате чужд език.

Преждевременната менопауза е сериозен проблем за жените на 21 век, но това не означава, че ако се полагат целенасочени усилия в тази посока, че не може да се предотврати. Знам, че повечето от вас, които са като мен на 35 или около тази възраст ще си кажат, че няма такова нещо и на тях не може да им се случи, но нищо не пречи да се замислим и да си създадем правилни навици сега, които ще ни се отблагодарят в годините напред. Със сигурност нищо няма да загубите ако се храните правилно, спортувате по-често и откажете цигарите. Чаша вино не се брои, дори се препоръчва 😉

Е мили дами…заслужава си нали!?

Ще се радвам да споделите вашето мнение по темата или съвет в тази посока, като коментар под статията ;).

 

 

 

 

 

източник: www.ladymagazine.today

снимка: http://womanitely.com/

No Comments Yet

Leave a Reply