Авокадото – чудодейна сила за красота

Авокадото, още известно като „алигаторската круша“, поради приликата на кората му с кожата на крокодил, е плод, който произхожда от Централно Мексико. Маите открили неговите хранителни качества, мек и деликатен вкус още 8 000 години преди Христа. Представлява плодно дърво, което в дивата природа на Мексико и Бразилия достига височина от 6 до 20 метра. Тропическият плод се консумира винаги в сурово състояние, поради нетърпимостта му към термична обработка.

Авокадото е един от най-полезните екзотични плодове у нас. Богато е на минералите желязо, калий, калций, натрий, мед, магнезий, витамините A, E и D, както и на ненаситени мастни киселини. Плодът е с високо съдържание на масло и протеини, които могат да заместят приема на дневната доза месо и млечни продукти. Едно от най-забележителните свойства на мексиканския плод е способността му да намали риска от поява на рак на гърдата и простатата, поради високото съдържание на олеинова киселина. Други негови лечебни свойства са намаляване нивото на холестерол в кръвта, укрепване на имунната система, неутрализиране на токсични вещества и подобряване на зрението. Честата му употреба зарежда организма ви с нужните хранителни съставки, без да го натоварва излишно. Лесно смилаемо и засищащо, авокадото е подходящо при съставянето на диети. Съдържанието на фолиева киселина го прави перфектният избор за бременни жени.

avocado
projectinspired.com

Този плод е най-добрият приятел на кожата. Дерматолозите го използват активно в козметиката, защото маслото му има силно регенериращо действие. Изпълнено с полиненаситени мастни киселини, които възстановяват бариерната функция на епидермиса, като лесно проникват през горните слоеве на кожата и са ефективни в борбата с бръчките. Авокадото е естествен овлажнител на кожата, който стопира появата на фини линии и други несъвършенства, обогатява тъканите с кислород, стимулира синтеза на колаген и еластин.

avokadofacemask
Pinterest

Маските за лице и коса с авокадо са доказано ефективни и са особено подходящи за суха и чувствителна кожа, както и за възврящане блясъка и жизнеността на косата.

Препоръчваме ви следните маски за лице, които ще омекотят и подхранят епидермиса:

Маска за суха и чувствителна кожа 
Смесете съдържанието на 1 суров жълтък с 1 пасирано авокадо. След това прибавете към тях малко стрити овесени ядки. Нанесете маската на почистено лице, като избягвате зоната около очите за 15-20 минути и след това изплакнете с хладка вода.

Маска за млада кожа

Смесете съдържанието на 1 суров жълтък, 1 с.л. мед, 1 с.л. зехтин с 1 пасирано авокадо. Нанесете върху почистената зона на шията и деколтето, изчакайте 15 минути и изплакнете.

Ето и 5 страхотни маски за коса:

Маска с авокадо за бърз растеж

Подхранете косата с авокадо, за да расте по-бързо. Смесете 1 авокадо, 2 жълтъка, 2 с.л. тривитаминол и 2 с.л. прясно мляко. Разбъркайте добре и нанесете на косата за 30 минути.

Ако косата ви е нормална към мазна, намалете количеството тривитаминол

Маска с авокадо против пърхот

Домашната маска с авокадо може да ви помогне да се справите с пърхота. Намачкайте 1 авокадо. Към него добавете 2 с.л. лимонов сок и 1 белтък. Увийте косата с шапка за баня и кърпа. Стойте така 15 минути и отмийте с шампоан.

avocadomask
Pinterest

Маска с авокадо за изтощена коса

Ако косата ви е изтощена от честото използване на преса или боя за коса, направете си тази домашна маска с авокадо. Смесете 1 авокадо с 1/4 кофичка кисело мляко. Добавете няколко капки бадемово масло и разбъркайте. Нанасяйте на коса 2 пъти седмично за 15 минути и до месец косата ви ще е здрава само след месец, без химикали.

Маска с авокадо за суха коса

Авокадото има високо съдържание на мазнини, затова маските с авокадо са подходящи за сухи коси. Предлагаме ви да смесите 1 авокадо с 3 с.л. зехтин. Нанесете по дължината на цялата коса. След изплакване, сложете кристали в краищата на косата. Правете си тази маска 2 пъти в месеца, но не по-често, за да не стане косата ви от твърде суха прекалено мазна.

Маска с авокадо за нацъфтели краища

Изцяло плодовите маски са много подходящи, когато не можете да се справите с нцъфтелите краища. Затова ви предлагаме да опитате маската с авокадо и банан. Може да ги смесите в съотношение 1:1. Ако маската ви се струва твърде гъста, добавете 1 яйце или съвсем малко прясно мляко. Нанесете на краищата на косата за 20 минути и отмийте с хладка вода.

 

 

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимка:self.com

No Comments Yet

Leave a Reply