Как да подготвим организма за пролетта

С идването на пролетта тялото ни има нужда от презареждане на батериите, от един цялостен тонус с който да го събудим от зимен сън.Повечето хора знаят колко е важно да поддържат външната чистота на тялото си, но малко са тези, които се замислят за вътрешната му чистота. Вашето тяло работи непрестанно, за да поддържа всичките си функции. Много е важно преди да настъпи този прекрасен сезон да прочистим организма си следвайки определен режим.

Това, което ви предлагаме е комплекс от 5 етапа, които може да подредите по ваше желание. Продължителността им отново определяте вие в зависимост от това, как се чувствате. Целта на комплекса е да намали пролетната умора и да ви помогне да се чувствате свежи през целия ден.

Етап 1: Събудете мозъка

Доброто настроение е един от ключовете към перфектната физическа форма. Затова заредете организма си с витамини. Започнете деня с плод. За обяд изяжте една крем супа с филийка препечен хляб. След като хапнете, изпийте чаша бял чай. В него се съдържа веществото тианин, което подсилва работата на мозъка и изостря вниманието. За вечеря се поглезете с филе от риба тон, гарнирано с целина. Редовното хапване нацелина съдържа антиоксиданти, които предпазват мозъка от заболявания като Алцхаймер.

Етап 2: Събудете метаболизма

Активирайте метаболизма! Така тялото по-бързо ще изхвърли натрупаните токсини и ще забравите за умората. Закусвайте с овесени ядки и кисело мляко. Завършете закуската с чаша черно кафе. За обяд си позволете нещо люто. Лютите чушки и веществото в тях, капсаицин, подсилват метаболизма. Затова чили сосовете често са част от различни диети. Другият много популярен начин за ускоряване на метаболизма е приемът на вода. Редувайте чешмяна, изворна и минерална.

Етап 3: Събудете имунитета

Имунитетът ни е слаб след няколкото по-студени месеца. Затова през третия етап се отдайте на прием на витамини. Изпийте по чаша прясно изцеден сок за закуска, обяд и вечеря. Проучванията показват, че хората, които редовно приемат витамин С от естествени източници, се разболяват много по-рядко. Отидете пеша до работа и се върнете отново без кола или автобус. Обикновеното 30-минутно ходене поне 3-4 пъти в седмицата ще подсили имунитета ви.

springdetox
healthylivingawaits.wordpress.com

Етап 4: Събудете се…по-късно

През пролетта организмът се нуждае от повече сън. Ако досега достатъчни са ви били 7 часа, през далеч по-изморителния пролетен сезон, ще са ви нужни 8-9 часа. През четвъртия етап от режима „Пролетно събуждане“ ви предлагаме да пиете сок от череши. В него има високо съдържание на хормона мелатонин, за който се смята, черегулира т.нар.“биологичен часовник“ на всеки човек. Към адаптирането на организма за пролетния сезон, добавете и витамини В комплекс. С негова помощ тялото ви няма да е толкова стресирано да премине от един режим на друг. Витамините В можете да включите още в първия ден на режима. Консултирайте се с личния си лекар за точната доза в зависимост от възрастта, килограмите, физическото и психическото ви състояние.

Етап 5: Събудете тялото

след като сте събудили мозъка и метаболизма, време е да събудите тялото си. Намерете 30 минути за джогинг в парка или в квартала преди работа. Вземете си хладен душ. През деня яжте само плодове и салати, изпийте няколко чаши зелен чай. След работа раздвижете кръвта с още една 30-минутна тренировка. Повтаряйте този ритъм поне по 1 ден в седмицата в рамките на седмица-две и ще усетите разликата.

За тези от вас, на които следване на подобен режим им се струва тежка и непосилна задача им предлагаме да направят една обикновена детоксикация на организма си или с други думи да изчистят тялото от натрупаните вредни токсини.

sringdetox1
life.gaiam.com

Натрупването на токсини в тялото може да бъде решаващ фактор при възникването на редица заболявания. Нашите тела имат естествени механизми за пречистване от токсини. Проблемът е в това, че съвременната среда и начин на живот натоварват тялото с необичайно големи количества токсини, с които то не може да се справи. Знае се, че хидротерапията на дебелото черво (колон хидротерапия) е особено ефективен начин за освобождаване от токсините.

Токсичните натрупвания в тялото често водят до умора, замъглено съзнание, преждевременно стареене, понижен имунитет и чести настинки и боледувания, болки в гърба, главоболие, запек, депресия, неприятна телесна миризма, силно желание за консумация на вредни храни, безсъние, алергии, кожни проблеми, хронични заболявания и състояния. Ако дълго време не се вземат мерки, тези натрупвания на отпадни вещества в тялото могат да причинят трайни поражения.

springdetox2
life.gaiam.com

Ето защо е хубаво да:

1. Пийте по 2-3 литра вода (натурална, минерална, пречистена) на ден, плодови и зеленчукови сокове, плодов чай.

2. Забравете за съществуването на алкохола.

3. Опитайте се да ядете колкото можете повече плодове и зеленчуци. Яжте ги под формата на салати, сокове-фреш, леко задушени със зехтин, варени, покълнали, сушени, с кисело мляко (обезмаслено). Готвенето на пара е идеален здравословен начин за приготвяне на зеленчуците като единствено картофите не е препоръчително да се готвят по този начин. Имайте предвид, че в началото, когато започвадетоксикацията в организма ви можете да страдате от леко главоболие. В такива случаи масажирайте слепоочията с масло от лавандула, а ако болките са по-силни, ще имате нужда от спкойствие и почивка. Опитайте се да поспите, а ако болката все пак не отминава, вземете аспирин или парацетамол (но прибягвайте до лекарства в краен случай).

4. Наблегнете на храните с ниско съдържание на протеини като грах, леща, пиле, яйца и в по-малки количества червено месо. Избягвайте баниците, сладкишите и пържените храни, които са трудноснилаеми. Включете в диетата по възможностповече ядки, соя, грах и леща, за които споменах по-горе.

5. Правете си малки похапвания през деня, но по-често, като за предпочитане са ядките (но не солени). Те са чудесна храна в този случай. След като приключите с диетата (опитайте се да я приложите поне за 2 седмици), резултатът няма да бъде налице веднага, но ще започнете да се чувствате по-леко.

 

 

 

източници текст: rozali.com/pharmacy-bg.com

снимка:life.gaiam.com

No Comments Yet

Leave a Reply