Свободата да мечтаеш…

Какво означава да имаш свободата да мечтаеш? Колко силно вярваме и искаме да превърнем мечтите си в реалност? Колко от нас са способни да платят цената да постигнат онова в което вярват? Какво наистина искаме да постигнем в този си живот, защото друг нямаме? Живеем Тук и Сега и само от нас зависи къде ще стигнем и какво ще направим.

Не знам дали мога да ви дам отговор на всички тези въпроси, но ще ви разкажа една история за двама български архитекти и тяхната мечта и как тя завладя света…защото те бяха толкова луди да повярват в нея и да я превърнат в реалност.

Те са Мартин Ангелов и Михаил Кленов . Преди 5 години разработват проект за едно по нестандартно колело и тъй като производството изисква инвестиция която те не могат да си позволят  стартират кампания в така наречените Старт Ъп платформи – в техния случай Kikstarter.

Идеята се ражда през 2010 г. Тогава Мартин Ангелов е студент по архитектура и решава да участва в конкурс за велосипеди в Сеул, Южна Корея. Не му се искало да представя класически модел и така „от скица на скица“ се ражда идеята за изправен велосипед с едно-единствено колело в задния край. Предложението не печели отличие на конкурса и останало на хартия две години. С времето обаче надделява любопитството как би изглеждала идеята в действителност. Тогава Мартин Ангелов и състудентът му Михаил Кленов решават да се захванат с прототипа.

Работната площадка е на тавана на Мартин, където са складирани няколко стари колела. В свободното си време двамата режат части (откъдето идва и името Halfbike – полуколело), заваряват, тестват, експериментират и отхвърлят различни варианти. Първият прототип бил невъзможен за каране, защото се наклонявал повече от нужното. Повече от година изминала, докато архитектите се справят с основните инженерни предизвикателства като свързване, педали, задни колела, дължина на дръжките и рамката. Двамата лично карат (когато това е технически възможно) всеки от завършените варианти.

Базисният модел е завършен през 2012 г. и авторите решават да го покажат на света чрез Kickstarter. Имало и формалности – наложило се да регистрират фирма в САЩ, за да могат да осигурят присъствие на Halfbike на онлайн платформата.

Атрактивните снимки и видео събуждат любопитството на фенове от цял свят и по време на първата Kickstarter кампания през миналата година нестандартният велосипед събира 80 хил. долара. Сумата не е голяма – велосипедът се продава за 399 долара, но засилва популярността и увереността на създателите. След което за едно лято двамата архитекти лично произвеждат и изпращат на клиенти 100 велосипеда с марката Halfbike. Половината от тях заминали за САЩ, в България останали 3-4, а най-далечните дестинации са в Австралия и Нова Зеландия, уточнява Мартин Ангелов.

Последвала втора кампания за набиране на средства чрез Kickstarter. Тя приключи неотдавна и донесе на независимия стартъп екип близо един милион долара. Дизайнът на нестандартното колело вече има защита за САЩ и Европа, а за продукта създателите са подали заявка за патент.

Може би ще се зачудите защо ви разказвам тази история….?

Днес сутринта карайки децата си на училище видях един велосипедист, който бе по-различен от останалите на алеята….той караше едно от тези колела. И знаете ли каква беше реакцията на всички покрай които минаваше? Реакцията на шофьорите в колите, които отминаваше, на пешеходците, на тичащите, на децата, на бабите….всички те се усмихваха и му се радваха. А той просто си караше и се наслаждаваше на усещането, което му даваше това колело- Мечтата на двама архитекти!!!

Просълзих се от щастие…защото, когато мечтаеш смело и си достатъчно луд да вярваш в мечтата си и собствените си възможности няма кой да те спре!

Не беше много отдавна, когато съпругът ми ми показа това колело и неговите създатели и сега когато го видях ей така до мен, съвсем истинско  си пожелах всички хора да бъдат толкова неразумно наивни и да имат свободата да мечтаят смело.

Преследвайте и вярвайте в мечтите си, само така те ще се материализират и ще носят радост на всички.

Това е само една от много такива истории…..за хора, които сбъдват мечтите си!

От редактора с любов…

източник: www.ladymagazine.bg

снимка: www.designboom.com

No Comments Yet

Leave a Reply