9 правила на успеха

Британската писателка Амелия Бар и нейните 9 правила на успеха

 

1. Мъжете и жените успяват, защото полагат усилия за това. Усърдието и търпението са талант. Успелите хора са по-често известни с решителността и упоритостта си, отколкото с нестандартни дарби. Те проявяват решителност и единство на целите си, осигурявайки поле за изява на техните способности.

2. Успехът е награда за онези хора, които „отхвърлят изкушенията и живеят, трудейки се“. Ние се учим да правим нещата, просто като ги правим. Една от най-големите тайни на успеха е „упоритата работа“. Никакво разочарование не трябва да ни обезкуражи и отстъпването назад е позволено, само в случай  че е необходима по-голяма засилка.

3. Никакво противопоставяне не трябва да се взема присърце. Нашите врагове ни помагат много повече, отколкото нашите приятели. Освен това, насрещният вятър е по-добър от никакъв вятър. Кой някога е стигнал някъде в мъртво затишие?

4. Голяма грешка е да се мисли, че успехът е в резултат на късмет. Този свят се управлява с прекалено стегнати юзди, за да може късметът да се намеси. Съдбата продава своите изделия, тя не ги подарява. По един или друг начин, ние плащаме за нейните услуги или си заминаваме без смисъл.

 

5. Казвано ни е  в продължение на векове да търсим възможности и да ковем, докато желязото е още горещо. Много добре, но аз харесвам повече версията на Оливър Кромуел – „нагорещявайте желязото, като го ковете“.

6. За всичко добро е необходимо време. Не бързайте, докато вършите работа. Навлизайте в подробности, това винаги се отплаща. Времето придава сила на работата ви. Посредствеността винаги е трескава, но вложете внимание в това, което си струва да бъде направено. За гения е важно да свърши добре работата, която всеки друг ще свърши зле. Нито повече, нито по-малко.

7. Бъдете подредени. Небрежната работа никога не е добра работа. Тя е или преструвка, или има сериозна грешка в замисъла й. Бих се отнесла с недоверие към някоко, дори само методите и начинът му на работа  да са мръсни, небрежни, без чистота и ред.

8. Никога не бъдете над вашата професия. Получавала съм много писма от хора, които искат всички награди и отличия за литература и които все пак казват: „Литературата е катастрофата на моя живот; Аз съм адвокат или лекар, или дама, или джентълмен.“ Литературата не е катастрофа. Тя е учителка, която изисква цялото сърце, целия разум и да й посветиш цялото си време.

9. Не се проваляйте чрез пропуски в темперамента или свръхемоционалност в моменти на изпитание. Една от големите причини за успеха е да бъдете в добро настроение; да ходите на работа с цялостно възприятие на живота; да бъдете решителни; да осъзнаете трудностите, изпречили се на пътя ви; да ги преодолеете и да вземете превес над тях. Но преди всичко, бъдете жизнерадостни – тогава няма да имате повод за отчаяние.

Видимият успех може да бъде постигнат чрез същински дързост и нахалство, въпреки противните недостатъци.Но хората, които получават това, което не са заслужили, са склонни да се чувстват така както останалите мислят за тях. Измамите могат да процъфтяват, но когато техните лаврови клонки са най-зелени, те са поставени много по-ниско от тези на честните усилия. Светът е справедлив, той може, той го прави, подкрепя измамниците, но той никога не ги поставя наравно с истинските хора.

По-добре да имате възможността за победа, отколкото да избегнете борбата, защото успехът идва, но като резултат от житейски опит, изпълнен с трудности. Основите на моя успех бяха положени много отдавна, преди още да мога да си спомням добре. Изминаха най-малко 45 години на съзнателен труд, след което достигнах обекта на моите мечти. Много пъти главата ми ме е предавала, ръцете ми са ме предавали, краката ми са ме предавали, но, благодаря на Бог, сърцето ми никога не ме е предавало.

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимка:

No Comments Yet

Leave a Reply