13 вечни закона за парите

Закон 1. Не харчете всичко
Никога, ама никога не нарушавайте този закон. Независимо дали получавате 240 лв. на месец или 24 000 лв.

Закон 2. Не взимайте заеми
По възможност — никога. Ако няма друг начин, взимането на заем за:
● жилище;
● автомобил;
● обучение/лечение;
може да се оправдае. За всичко останало или платете сами, или приемете, че засега не може да си го позволите.

Закон 3. Спестявайте и инвестирайте. Отрано!
Ако спазвате Закон 1 и Закон 2, това би трябвало да е смешно лесно за вас. Задължително започнете със спестяване, по възможност отрано, а после можете да преминете към инвестиране. Естествено колкото по-рано, толкова по-добре.

Закон 4. Плащайте първо на себе си
Тоест, когато получите пари, най-напред отделете малка сума за себе си — но не за харчене! Тази сума трябва да е неприкосновена. Така работите едновременно за спазването на първите три закона. Този навик, който аз имам отскоро, ще е един от най-добрите в живота ви.

Закон 5. Направете буфер
Буферът е малка сума пари, с които разполагате свободно — но не за харчене! Тази сума е резерв срещу непредвидени спешни разходи. Тя е вашата най-добра застраховка за спазването на Закон 2: Не взимайте заеми.

money
Закон 6. Работете с бюджет
Толкова елементарно, а толкова полезно. Бюджетът е супер — позволява с един поглед да обхванете целия финансов месец. Можете да изтеглите готов и бързо да схванете основното тук: kadebg.com/budget-2011

Закон 7. Време = Пари
Чуйте внимателно: можете да продадете времето от живота си за пари (като работите) или с парите да си купите време от живота (като не работите). Защо вместо време си купуваме дрънкулки? Не знам. Май никой не знае…

Закон 8. Прищявка ≠ Нужда
Храната е нужда, хайверът е прищявка.
Дрехата е нужда, Gucci е прищявка.
Ясно ли е?

Закон 9. Разход ≠ Инвестиция
Парите, които ви носят още пари ИЛИ намаляват разходите ви, са инвестиция.
Парите, които харчите за нуждите си, са просто разход.
Парите, които харчите за прищевки, са загуба.

Закон 10. Търпение и постоянство
Доброто управление на парите дава резултати след време. Това е.

Закон 11. Добро vs. Идеално?
Да намерите идеалната инвестиция или идеалната лихва е супер… но как може да сте сигурни, че точно това е тя? Често търсенето на идеалния вариант изисква в пъти повече усилия, докато един достатъчно добър вариант е пред очите ни. Като в училище — за 5.00 учите ден, за 5.50 — два дена, а за 6.00 — поне седмица… Не търсете задължително и винаги идеалния вариант: това е убийствено и за вас, и за времето, и за парите ви.

Закон 12. Ако не ви е ясно — недейте.
Стойте настрана от неща, които не разбирате. Да вложите ли в депозит, който не ви е ясно как работи? Недейте. Да инвестирате ли в акции, от които нищо не разбирате? Недейте — независимо колко ви ги хвалят. Има предостатъчно неща, ясни за вас, от които да изберете. Защо се бутате между шамарите?

Закон 13. Мислете позитивно 
Мислете позитивно и спокойно за парите.  Не се опитвайте да харесвате безпаричието с оправданието „Парите не са всичко“. Просто си позволете да получавате пари.
Дали ще ги получите? Не се тревожете за пари и бъдете спокойни, че ако спазвате тези закони, рано или късно всичко ще се нареди.

Из „Мини-книжка за личните финанси“
Автор: Рая Христова

източник: ladymagazine.bg

снимки: Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply