11 причини защо зрелите мъже са по-добри за връзка

Под зрял мъж разбирам не на колко години е, дали е на 28, 35 или 40, а какво представлява живота му, който си е изградил до сега. Характерът на един зрял мъж може да се прояви и на по-ранна възраст. Познавам лично млади мъже, които на своите “30 и” години вече са изградили себе си, кариерата си и имат обещаващо бъдеще. Освен това знаят какво искат от живота си, от жената до себе си, знаят, че изобщо искат жена до себе си, а не са обсебени от нощни барове и надпивания с приятели, имат цели и планове и това е крайъгълен камък в живота им. А той е пълен със смисъл и мъжко достойнство. Защото това, което прави един мъж зрял, е светогледа и характера му.

 

 1. Зрелият мъж никога не се “търси”. Той отдавна се е намерил, доказал се е в кариерата си, изградил е успех и е направил финансовия си живот богат и пълен с обещание за прекрасно бъдеще. Младият мъж тепърва тръгва на пътуване, което изобщо не се знае къде ще го отведе. Искате ли да чакате неговото търсене, което не се знае колко ще продължи или дали някога изобщо ще свърши, и чак тогава да го имате за себе си? Освен ако по време на търсенето не е решил, че това, което иска да намери накрая, не сте точно вие. Тогава все пак ще трябва да си намерите един зрял мъж, на чието стабилно рамо да си поплачете тихо.
 2. Зрелият мъж изглежда супер секси, защото знае колко важно е да се поддържа. Но не защото така ще лови повече мацки, а просто защото е уверен в здравословния начин на живот, в спорта и в правилното хранене. Знае със сигурност, че за да постигне мечтите и високите си цели, то трябва да има здрав дух в здраво тяло, хигиена на мислите и отношенията си, да води подобаващ лайфстайл, да държи на облеклото си и прочие. Той изглежда здрав, силен и смел, независимо на колко години е – “20 и” или “40 и”. Младият мъж може и да изглежда секси, но то е от възрастта. Той най-вероятно няма никакви заслуги за това. А когато годините напреднат?
 3. Зрелият мъж знае какво иска от живота, отдавна е започнал да се катери по стълбата на успеха и няма никакво намерение някой или нещо да го отдалечава от това. Той знае колко важно е да уважаваш себе си и собствените си избори и никога не позволява на който и да е – родители, приятели, братя и сестри, да го отклонят от пътя му. Той е здраво стъпил на земята, и твърдо върви по избрания от него път. Младият мъж е като перце в небитието. Лута се в напразно търсене на себе си и често изглежда супер потиснат и депресиран. Разбира се, често обвинява всичко друго, но не и себе си за празния си живот. Ще му отнеме време да се намери и да започне да преследва мечтите си, ако изобщо някога се случи.
 4. Зрелият мъж отдавна живее сам. А не с майка си, която много удобно му пере и глади дрехите, или с баща си, който му помага да си намери работа, или и с двамата, като небрежно ги отбягва, защото го дразнят, но винаги е готов да им се оплаче, че не му е платен телефона и да очаква те да се втурнат да го спасяват. Направо настръхвам при тази мисъл. Наистина ли? Вече си на 30 и” и още живееш с вашите? Защото така ти е по-удобно? Защото не искаш да пораснеш? Защото малкото момче в теб се страхува да не падне и да си удари коленцето и да няма кой да му го превърже? Ооо! Моля те! Порасни и бъди мъж!
 5. Зрелият мъж има собствено мнение по всички въпроси. Ако случайно не знае, не се срамува да попита специалисти. И никога, ама никога не се прави, че разбира нещо, от което всъщност нищо не разбира. И така само става смешен. Зрелият мъж е ерудиран, интелигентен, чел е и е учил много, знае много неща за света, интересува се от много неща и има твърдо мнение. Момент! Това, обаче, не означава, че е арогантен и самовлюбен глупак, който се прави, че знае всичко. Не! Не! Не! Младият глупак прави това. Той винаги всичко знае, винаги има за какво да се присмее на другите, винаги е “повече” от тях и изглежда супер високомерен и надут. Защото все още не се е  “спукал”. Но, спокойно! Скоро живота ще го “спука” и тогава арогантността му ще го накара да порасне. Евентуално! Или да избяга в топлите обятия на мама и тате.
 6. Зрелият мъж има пари. А в най-добрия случай – успех и слава. Или поне – кариера. При това – обещаваща. Защо? Не защото парите са най-важното нещо за него, а просто защото той знае, че един уважаващ себе си мъж трябва да има пари, материално охолен живот и какво да предложи на своята избраница в утрешния ден, когато я намери. Защото така правят истински зрелите мъже! Те имат висока цена. И за себе си, и за избраницата на живота си! И са готови да й го предложат! Младият мъж знае, че иска да има много пари. Той е твърдо убеден, че заслужава да има цялото богатство на света. Не заради някакви конкретни заслуги и качества, а просто защото “му отиват”. Но всъщност няма нищо.
 7. Когато намери своята любима, жената на живота си, зрелият мъж никога, повтарям – никога, не се колебае да бъде с нея. Независимо на каква цена. Той е готов да се бори за нея, да я брани, да я преследва, да я чака, да й предложи света в краката й. Не защото е супер сваляч, а защото знае, че това е Тя. И защото знае, че тя си струва достатъчно, за да направи всичко за нея. Зрелият мъж обича зряло – със сърце, ум и тяло. Когато обича той показва истинската си сила – готов е да направи всичко за любимата жена. Защото това е неговата жена и той най-после я е открил. А тя е готова да го приюти в топлината на нейната женственост. Той знае, че ако е достатъчно мъж, то тя ще е достатъчно жена. Младият мъж никога не е достатъчно мъж. И никога не знае това Тя ли е или не е. И, разбира се, държи се като ощипана госпожица като трябва да се погрижи за нея.
 8. Зрелият мъж не се притеснява да показва чувствата си. Дори пред непознати. Той знае, че от това не става по-малко мъж. И не изглежда по-малко силен. Напротив – така той увеличава своята сила, защото той знае, че само силен човек има смелостта да плаче пред другите. Само много смел човек може да каже: “Съжалявам! Сгреших! И сега ме боли!”. Само много смел човек може да поиска прошка и да благодари от сърце. Само един зрял мъж знае това и никога не се притеснява да бъде истинския себе си, без маски. Младият мъж е като клоун с безброй маски по себе си, които превключва във всеки удобен случай. Просто защото все още не знае кой е. Искате ли да виждате различен мъж всяка сутрин в зависимост от настроението, с което се е събудил тази сутрин – “радостен” или “депресиран”? Какво избираш днес?…
 9. Зрелият мъж не бяга от проблемите си. Той ги решава. Той не бяга от отговорностите на живота. Винаги е готов да стане и да се бори. Той знае, че живота е изпълнен с опасности, рискове, и знае, че за да оцелееш в този свят трябва да можеш да се бориш. Той е изградил нюх за опасностите в живота и ги надушва от далеч. В най-добрия случай ги избягва. Но когато го застигнат, все пак, той е вече готов и въоръжен. И винаги побеждава! Младият мъж няма отговорности. Майка му и баща му имат. Към него!
 10. Зрелият мъж знае цената на това да има семейство. Той иска да има до себе си жена, която да обича и която да го обича. Той иска да има деца от нея, които да обича и да възпитава. Той иска да има къща, с двор и куче, където заедно с любимата жена да отгледат децата си. Той знае, че това не е отживелица и никога няма да бъде. Ако смята, че е отживелица, то тогава той не е зрял мъж и не е пораснал достатъчно, за да оцени какво е домашен уют. Само един млад мъж може да се подиграва на семейството. Само един млад мъж може да каже, че “никога няма да се ожени” или че “браковете са скапани”. Защото само един млад мъж може да не е пораснал достатъчно, за да види красотата в отношенията между хората.
 11. Зрелият мъж никога не бяга от отговорност. Той знае, че живота е низ от безкрайни отговорности и никога не ги оставя на някой друг да ги реши вместо него. Още по-малко на жената до себе си. Смяна на крушката, поправка на пералнята, мивка за колата… Разбира се, че зрелият мъж ще го направи и ще се погрижи още преди дори да сте си помислили за това. И то ще го направи без да мрънка, да увърта и да е нужно да го чакате 1 месец. Без дори да очаква аплодисменти и “Браво!”. Защото само зрелият мъж изпитва удоволствие и радост, когато може да се погрижи за отговорностите в живота – на своя и на тези, които обича. Младият мъж е неспособен да смени една крушка. А когато по случайност я счупи, той просто си тръгва. При мама и тате.

 

 

 

ЛИДИЯ

Останете вдъхновени

 

No Comments Yet

Leave a Reply