С какво да се храним на 20,30,40+…

Всяка възраст има своите специфични за тялото нужди. За да сме във форма по-всяко време, можем да съобразим хранителния си режим с възрастта си. Кои се храните, които да ядем на 20, 30 и 40+ години.
И така, какво да ядем, когато сме на 20?

 

EAT20+
www.fitsugar.com

Нужни са ни храни богати на калций и витамин D, за изграждане на костите.
На тази възраст е последният ни шанс за укрепване на скелета. Когато станем на 30, вече ще е късно да подсилваме костите си.
Кисело мляко можете да ядете всеки ден. Приемайте допълнително витамин D, за да може калцият, приеман с млякото да се усвои. Ако се грижите и за фигурата си, то правилният избор е нискомаслено мляко.
Броколи – този зеленчук заслужава почитно място в менюто ви. Освен с калций, той ще ви снабди с магнезий, витамин К, фосфор и др. полезни елементи и вещества.
Идея как да го приготвим вкусно: Сварете или задушете броколи в малко подсолена вода. Когато е готово добавете малка бучица масло, а като се разтопи, поръсете с чедър (отново може да използвате с ниско съдържание на мазнини, когато се грижите за фигурата си).

Бързи храни, които няма да навредят

Искате да хапвате полезна храна и в същото време не ви остава време да готвите в къщи – разбираемо – когато сме на 20 ходим на купони, а не залягаме над тенджерите. Каква готова храна да си изберем.
Китайската е добър избор, ако се спрете на пилешкото със зеленчуци. Изберете ресторант, в който готвят не много мазно и не изсипват солницата върху храната.
Спагетите са едно от най-добрите решения. Като плънка обаче не изсипвайте всичко, което има в хладилника. Малко зехтин, чесън, зелени подправки и твърдо сирене са най-полезния вариант.
Сведете замразените храни до минимум. Ако все пак те са единственото нещо, което успявате да си приготвяте, то нека изборът ви да е съобразен с етикета. Съобразете се с калориите (не повече от 400 г на хапване, ниско съдържание на натрий и мазнини)
Заложете на салатите! Тук нямате ограничение във вида или количеството. Припомняме, че учените са открили, че всяка една порция зеленчуци намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 4%.

Червено месо за спортистите, бяло – за тънка талия

Говеждото месо е идеалната храна за активно спортуващите. Пълно е с протеини и креатин, които са еликсир за мускулите, сухожилията и ставите.
Веднага даваме и рецептата на салата за спортисти: печено говеждо, чери домати, нискомаслено мляко и зелена салата. Нарежете месото, подправете го, както го обичате (можете да му добавите лют сос или зелени подправки). Добавете доматките, нарязани на половина, сервирайте върху накъсана зелена салата и гарнирайте с кисело мляко.
За стремящите се към кръшна талия дами предлагаме салата „Цезар“. Необходими са ви: печено пилешко филе, зелена салата, дресинг, кротони. Изпечете месото и го нарежете на ленти. Сервирайте го върху накъсаната зелена салата и полейте с горчичено лимонов дресинг. По желание сложете кротони, но печени, не пържени!

Ленено семе за тонус
Допълнителният прием на ленено семе на тази възраст, освен, че ще повиши тонуса, настроението и концентрацията ви, ще ви зареди с така ценната алфа-линоленова киселина (ALA) – мастна киселина, която подобрява работата на мозъчната кора. Това е областта на мозъка, която обработва сензорната информация, включително отговаря за сигналите за удоволствие.
Как да приемаме ленено семе, като хранителна добавка или като средство за поръсване на салати, вегетариански и месни ястия, спагети, дори и десерти.

 

Какво да ядем, когато сме на 30?

EAT30+
www.indiatvnews.com

Това е времето, когато макар и в разцвета на силите си започваме да усещаме болки в стивите, трудно ставаме сутрин, кожата ни започва да повяхва, когато качим някое и друго килце, не можем да го свалим бързо както преди. Въобще енергията ни сякаш не е същата. Нужен ни е специален хранителен режим, за да сложим нещата по местата им.

Мазната риба и приемат на Омега 3 мастни киселини ще помогне за нормалните нива на кръвното и проблемите със ставите.


Сьомга, скумрия, пъстърва са най-добрият избор сред рибите. Всяка порция зарежда организма с нужните за деня омега-3 мастни киселини. Рибеното масло също помага. То забавя дегенерацията на хрущялите и намалява причините за болките в ставите. Съчетана с правилен двигателен режим рибната диета е най-доброто решение.

Бобови растения за по-млада кожа.
Издайнически на възрастта малки бръчици започват да пълзят по лицето ви. Какво да правите? Внесете в менюто си повече растителни белтъчини. Австралийски учени, тествали 453 възрастни хора установили, че тези, които ядат повечето бобови растения и зеленчуци, имат по-малко бръчки. Фасулът е богат на антиоксиданти, които помагат на тялото в борбата му със свободните радикали. Те помагат и за добрия вид на кожата, като я предпазват от агресиите на времето, силното слънце и замърсяването. Нахут, хумус и леща са правилният избор за лека вечеря.
Към диетата си може да включите още аспержи, броколи, целина, патладжан, спанак. Как да ги приготвите – задушени с масло, сварени или запечени с малко зехтин.

Ядките ще ви заредят допълнително със сили и енергия.
Най-добрият избор са бадемите. Бадемите са помощник, който ще задейства метаболизма на пълни обороти. За тази цел можете да включите в дневното меню и ниско маслено кисело мляко.
Фъстъци, лешници, орехи са заредени с витамин Е – антиоксидант, който укрепва имунната система. Ядките помагат на тялото ни да се справи с физическите последици от стреса, като високо кръвно налягане и депресии.
Те са чудесен източник на аргинин, аминокиселина, която подобрява притока на кръв, намалява умората и повишава потентността.
Приемайте ядките сурови, печени, в десерти, салати и всякакви други възможни варианти. Може да си позволите и черен шоколад с ядки по избор.

 

Какво да ядем, когато сме на 40+ години?

EAT40+
www.ehowenespanol.com

Първо трябва да си отговорим на въпроса, кои са основните проблеми на тази възраст, които искаме да избегнем, за да се чувстваме комфортно и във форма. И така, това е възрастта когато годинките наистина започват да личат започваме да се покриваме с бръчици, кожата повяхва; започваме да забравяме; чувстваме, че мисълта ни не е бистра, както едно време; чувстваме все повече болки в мускулите и ставите; не виждаме така добре както преди; дамите навлизат в критическата възраст, на дневен ред е и хормонален дисбаланс…
Отново с храната, която поемаме, ще се опитаме да решим част от тези проблеми или поне да подобрим частично качеството си на живот.

Повече оранжеви храни за по-хубава и здрава кожа
Това е времето когато най-често се поставят плашещи диагнози като рак на кожата. Вярно е, че меланомите са плашещи и че за тях трябва специална грижа, но храната също може да помогне. Изследования показват, че опасността от рак на кожата на хора, които приемат каротеноиди (пигменти, които се срещат в растения) е значително по-ниска, отколкото при тези, които не приемат такива. За това в храната си трябва да включим моркови, сладки картофи, пъпеш и др плодове и зеленчуци, богати на бета-каротин. Ако решите да се справяте с проблема с хранителни добавки, изберете богати на витамин А, който притежава антиоксидантно действие, предотвратява развитието на злокачествени образувания и предпазва кожата от вредите на слънчевите UV-лъчи; витамин Е (токоферол) – мощен антиоксидант, използва се за профилактика на атеросклероза и сърдечносъдови заболявания и забавя стареенето на кожата.

Риба тон за мускулите

За съжаление мускулната маса намалява с напредване на възрастта. Как да подобрим състоянието на мускулите си? Специалистите по хранене препоръчват за тези случай да хапваме повече риба тон – един от най-добрите източници на протеини.
Предлагаме бърза салата: накъсайте салата Айсберг или маруля, изсипете отгоре консерва с риба тон в зехтин, добавете 2-3 с.л. царевица, разбъркайте и салатата е готова. Можете да добавите кротони от пълнозърнест хляб за разкош.

Зеленолистни и тъмнозелени зеленчуци за очите

Лошо зрение, катаракта и дегенерация на макулата са едни от най-честите проблеми на хората след 40 год. Може да не стигнем до тях, ако редовно следим проблемите на зрението си и хапваме зеленолистни. Зеле, брюкселско зеле, спанак, киселец и др. съдържат лутеин и зеаксантин, два антиоксиданти, които действат като химически слънчеви очила. Те спомагат за предпазване на очите от ултравиолетовите лъчи и за по-висока плътност на макулата. Зелева салата и задушен спанак в менюто в продължение на няколко месеца могат да направят чудеса с очите.

Чаша червено вино за здраво сърце
Ползата на червеното вино за сърцето не е само мит. Антиоксидантите в червеното грозде, които се запазват и във виното понижава риска от запушване на артериите и смъкват лошия холестерол. Червеното вино е толкова полезно за сърцето, че действа като хапче аспирин.

Мляко, ягоди и череши за добра памет
Няма нищо по-добро от млечен шейк с ягоди за поддържане на бързата мисъл.Учените твърдят, че ягоди и череши са богати на антоцианини, които са условие за химичните процеси в мозъка. Млякото от своя страна намалява риска от деменция. Но тъй като това са сезонни продукти е добре да си помогнем и с хранителни добавки. Екстракт от гинко билоба – има висока антиоксидантна активност, укрепва стените на кръвоносните съдове, подобрява микроциркулацията и стимулира умствената дейност. Глицин (аминокиселина) – притежава антистресов ефект, снема умората и напрежението и стимулира работата на мозъка.

 

 

източник: kozmetikata.com

снимка:www.ehowenespanol.com

No Comments Yet

Leave a Reply