Със сигурност на всички ще ни е трудно да се сбогуваме с изобилието от пресни плодове и зеленчуци на които се радваме през лятото, но и есента си има своя чар. Ако сте от хората, които внимават какво хапват със сигурност знаете, че е много важно да се храним със сезонни храни. Есента ни дава голямо изобилие от здравословни богати на витамини плодове и зеленчуци. Много от вас сигурно знаят какво е полезно да хапват през есента за да имат енергия и тонус, други са по слабо запознати. Ето защо решихме да направим един кратък списък на онези плодове и зеленчуци, които със сигурност трябва да присъстват в есенното ви меню.
Кои са те ли?
Тиква
С годините тиквата се превърна в синоним на есента. Тя съдържа голямо количество витамин С, витамин А и фолиева киселина. Има безброй рецепти за това как да консумирате тиква. Освен това дамите могат да използват тиквата и като средство за разкрасяване, като си правят маски за лице. Ето тук може да откриете прекрасни маски с които кожата ви ще засияе.
Червена ряпа
Изобилства от витамин А,С, калий и фибри. Когато си купувате ряпа избирайте с тънка кора. Може да я консумирате както на салата, така и като гарнитура с месо например.
Сладки картофи
Есенните сладки картофи са страхотен източник на Витамини А,С, В-6. Изключително полезни са за червените кръвни клетки и оказват много добро влияние върху структурата на костите.
Червено цвекло
То е източник на фолиева киселина, калий и витамин С. Може да го консумирате сурово, задушено, сварено…изборът е ваш. Каквото и да изберете няма да сгрешите.
Ябълки
Ах….не случайно Ева е съблазнила Адам с този плод. Те са толкова вкусни и едновременно с това полезни, че няма как да им устоиш. Сортове различни-сладки, кисели, сочни, по-сухи, каквито обичате. Може да ги консумирате на корем.Пълни са с фибри, витамин С и калий. Някой беше казал, че ако една жена иска да се радва на красива кожа дълги години, трябва да яде всеки ден поне по една ябълка. Спокойно може да си ги цедите на сок, да си правите пай или просто да им се насладите като плод.
Червени боровинки
Малките сладки червени зрънца са изключителен източник на Магнезий, Витамин К и С и фибри. Те са изключително сладък плод и са много подходящи да ги използвате като заместител на сладкото защото са ниско калорични.
Круши
Този сладък и полезен плод съдържа Витамин С, фибри и Витамин К. Есенните круши са изключително ароматни и може да си ги печете на фурна или да ги консумирате сурови.
Нар
Нара има магични свойства . Пълен е с Витамин С, Желязо и Витамин В-6. Той е един от интерестните, полезни и трайни средиземноморски плодове. Ето тук може да прочетете 13 причини, които ще ви убедят защо трябва да включите сока от нар в менюто си.
Надяваме се, че ви убедихме в това колко полезни са есенните плодове и зеленчуци и с радост да ги включите в менюто си. Без съмнение ще се чувствате фантастично, ще имате тонус и много енергия.
източник: ladymagazine.bg
снимка: Pinterest/ milestogo.squarespace.com