Според древната легенда на ацтеките семената на какаото са паднали на земята от рая. Още в 17 век лекарите са предписвали на богатите си пациенти шоколад като общоукрепващо средство. За съжаление обаче при някои се случва да предизвика безсъние и алергии. Кои са положителните и отрицателните страни на какаовото изкушение?
Плюс: Полезен е за сърцето
Натуралният шоколад съдържа най-малко 70% какао. Кардиолозите го наричат сладък аспирин, защото помага да се понижи високото кръвно налягане, полезен е за кръвоносните съдове и възпрепятства образуването на тромби по кръвоносните пътища. Лекарите обаче напомнят, че е важно количеството: 6 грама черен шоколад на ден е достатъчен за профилактика на инфаркт, инсулт и атеросклероза.
Плюс: Помага при депресия
Установено е, че шоколадът действа като антидепресант – повишава нивото на серотонина и ендорфините, предизвиква усещане за духовен подем и вяра в себе си. Стресът и депресията отключват развитието на ракови заболявания, затова специалистите по хранене допълват, че 25-50 гр. шоколад на ден помагат за предотвратяване старта на онкологични процеси.
Плюс: Укрепва костите и зъбите
Шоколадът е богат на полезния за костните тъкани калций, съдържа тианин, който има антибактериални свойства, пази от образуване на налепи по зъбната повърхност. В състава си има фосфати и флуо, който укрепва зъбния тъканен материал. Мит е, че е виновен за образуването на кариеси.
Минус: Вреден е за кожата и фигурата
Шоколадът усилва работата на мастните жлези и затова може да предизвика появата на пъпки и мазна лъщяща кожа. 100 гр. натурален шоколад на ден съдържат 540 калори, същото количество млечен-565, а бял 618.
Минус: Предизвиква безсъние
Известно е, че какаовите зърна съдържат теобромин, който действа като кофеина. Хапването на блокче шоколад вечер може да предизвика проблеми със съня както чашка кафе.
Минус: Причинява алергии и действа превъзбуждащо
Тези неприятни прояви са причина шоколадът да не се препоръчва особено в детска възраст. Хиперактивните малчугани не заспиват с часове след като похапнат от какаовото лакомство. Младият организъм е по-податлив и на алергизиране, което е нежелан страничен ефект от приема на шоколад.
източник: ladymagazine.bg
снимка:always-inspiring-more.com