Как да се отървем от стриите-част 1

Стриите са един досаден проблем, който можем да скрием зимата под дрехите, но дойде ли лятото и трябва да се съблечем по бански на всички ни става доста неудобно от съществуването им.

Това са видими линии върху повърхността на кожата, обикновено с много по-светъл пигмент. Най-често се появяват в областта на корема, но може да се появят на кръста, по ръцете, в згъвките на краката. Като цяло има ли рязко разтягане на кожата, съществува и риска от стрии. Появяват се най-често по време на бременност, рязко напълняване в пуберитета и не само.  Дамите, които имат този проблем знаят колко е упорит и колко трудно се махат стрии. Има случаи в които нищо не може да се направи, но все пак винаги може да се опита…

Точно това смятаме да направим и ние. Предлагаме ви няколко начина с които може да заличите досадните линии и то в домашни условия.

Кожата се състои от 3 основни слоя: Епидермис/външния слой/, Дермис /средния слой/ и Хиподермис / най-долния слой/. Стриите се формират в Дермиса като резултат от рязкото разтягане на кожата. Ако имате суха кожа, то тя със сигурност е предразположена към образуването на стрии, тъй като еластичността и е намаляла. Когато кожата се разтяга колагена и намалява и като резултат се появяват досадните линии. Първоначално са розови на цвят, но с времето просветляват и пигмента им напълно изчева. Като резултат имаме белезникави линии, които не са никак приятни за окото.

Ето какво може да направим:

 1. Сок от картофи

В сока от картофи има витамини и минерали, които помагат възстановяването на кожните клетки.

– Вземете среден на големина картоф, обелете и го нарежете на тънки резанчета /като за чипс/

– Вземете нарязаните шайби и ги подредете върху стриите за няколко минути. Уверете се, че сте покрили хубаво засегнатите участъци.

– Изчакайте сока от картофените резани да изсъхне добре, след което изплакнете с приятно топла вода.

 2. Захар

Обикновената бяла захар е един от най-добрите естествени продукти с помощта на които бихте могли да се отървете от досадните стрии. Може да използвате захарта за да ексфолирате кожата си.

– Смесете 1 с.л. захар с бадемово олио и няколко капки от лимонов сок. Разбъркайте добре и нанесете върху стриите и останалата кожа.

– Внимателно масажирайте кожата 10 мин., след което вземете душ.

– Правете това около месец и ще забележите как стриите ще изсветлеят.

3. Алое Вера

Всички знаем какво вълшебно растение е Алоето ;). Може да го нанасяте по няколко начина:

– Може да вземете чист Алое Вера гел и да го поставите върху засегнатите участъци на кожата, оставете да действа 10 мин. и изплакнете с приятно топла вода.

– Друга опция е да си направите смес от 1/4 чаша Алое Вера гел, олиото от 10 бр. ампули/капсули  Витамин Е и 5 бр. ампули/капсули Витамин А. Масажирайте с получената смес докато напълно попие и се абсорбира от кожата. Повтаряйте тази процедура ежедневно до напълното изчезване на стриите.

 4. Вода

Сигурна съм, че това не го чувате за първи път, но със сигурност е изключително важно, в противен случай нямаше да го пише във всички статии свързани с кожата и кожни проблеми. Опитайте се да поддържате кожата добре хидратирана, така ще я предпазите от много проблеми, ще запазите еластичността и, ще има свеж вид. Пийте по две чаши вода по няколко пъти на ден или приблизително 8-10 водни чаши. Това е необходимото количество вода ако искате здрава и хубава кожа. Препоръчително е да избягвате кафе, чай и сода защото те предизвикват дехидратация.

 5 Лимонов сок

Друг лесен начин да се справите със стриите е лимоновия сок. Той е естествена киселина, която намалява стриите, кожни рани, акне и друг вид белези по кожата.

– Масажирайте кожата си с прясно изцеден лимонов сок с кръгови движения докато попие, след което е хубаво да изплакнете с хладка вода.

– Може да смесите равни количества сок от краставица и лимонов сок и да повторите процедурата.

 6 Зехтин

Любим продукт, вярвам не само на мен, но и на милиони други хора по света. Изключително полезен за организма не само когато го приемаме с храната, но и когато си правим масаж с него. Не може да си представите, но зехтина прави чудеса с нашата кожа. Ако аромата на студено пресован зехтин не ви понася,  винаги можете да си вземете ароматни есенции от аптеката и да го ароматизирате по ваш избор.

– Правете си всеки ден масаж със студено пресован зехтин. По този начин ще увеличите циркулацията на кръв и ще свиете стриите до нищожни цепки.

 

източник: ladymagazine.bg

снимка:careforladies.com

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply