Необходими продукти:
За тестото:
Около 1кг. брашно
1 кубче свежа мая (около 40 г)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
4 яйца
1 чаша хладка вода
350 гр. сирене, наронено
200 г разтопено масло (маргарин или предпочитана растителна мазнина)
За глазурата:
1 яйце, разбито
Начин на приготвяне:
Отделяме една чаша от брашното – за доомесване.
В купа разтваряме в хладката вода маята, добавяме захарта и около ½ чаша брашно, разбъркваме до гладка смес и оставяме за няколко минути да втаса.
В отделна купа смесваме 2 чаши брашно и солта.
В голяма купа или купата на електрически миксер разбиваме на средна скорост яйцата и добавяме към тях втасалата смес с маята. Добавяме постепенно и смесеното със солта брашно.
Добавяме останалото брашно поетапно, защото сместа може и да не поеме цялото количество, докато се получи меко и еластично тесто, което се отделя от стените на купата. Ако тестото е прекалено меко, добавяме 1-2 с.л. брашно, а ако е твърдо, добавяме 1-2 с.л. хладка вода.
Изсипваме тестото върху равна набрашнена повърхност и доомесваме.
Разточваме правоъгълна кора – с дебелина около 2 см (моята се получи с размери приблизително 40х40 см)
Намазваме кората с 1/3 от маслото и поръсваме с 1/3 от нароненото сирене.
Сгъваме кората като плик за писмо.
Обръщаме сгънатат кора обратно (прегънатата страна да остане отдолу).
Разточваме до първоначалните размери, отново намазваме с втората 1/3 част от маслото и втората 1/3 част от нароненото сирене.
И отново прегъваме кората навътре като плик.
Отново обръщаме кората (прегъната страна да остане отдолу), разточваме до първоначалните размери на кората, намазваме с последната част от маслото и поръсваме с последната част от сиренето.
Сгъваме отново като плик. Получава се дебела кора с почти квадратна форма.
Без да разточваме кората, обръщаме с прегънатата част надолу в подходяща по размер тава, предварително покрита с хартия за печене или намаслена добре и поръсена с брашно.
Четириъгълната тавата, която аз си бях приготвила, се оказа прекалено голяма и се наложи да сместя творението си в кръгла тава, но това не развали никакси крайния резултат
Нарязваме прегъната кора на триъгълници по следния начин: първо по черните линии, след това по червените и последно по сините.
Притискаме леко с края на точилката всяко триъгълниче по средата – да се разтворят по-добре пластовете тесто.
Аз толкова се бях отплеснала по избора на що годе подходяща тава, че съм пропуснала да снимам тутманика нарязан…
Тутманикът втасва, докато се пече и това е едно от големите предимства на тая рецепта.
Намазваме нарязания тутманик с разбитото яйце, поставяме на горна скара и печем в студена фурна, на долен реотан на 170 С за около 30 минути.
Проверяваме внимателно дали е запечен леко отдолу, преместваме на долна скара и довършваме печенето на грил на 170 С за още около 10 минути или до златисто кафяво.
***Ако фурната не е с разделно нагряване, печем в студена фурна на 170С на средна скара, като през първите 30 минути тутманикът е покрит с хартия за печене или алуминиево фолио, след което отстраняваме хартията и печем още 10-ина минути или до златисто кафяво.
Сервираме топъл, дори горещ – умопомрачително вкусен е!!
източник:www.http://