Фрико

Представям ви една рецепта от италианския север. Типична е за планинските им райони, там, където скотовъдството и производството на сирене са били основен поминък. Първите източници за Фрико са още от 15 век. Името на ястието се свързва със свети Ермакора, който днес  е патрон на Удине. Историята говори, че свети Ермакора бил нагостен от местен овчар с парче полента и купичка цвик. Били бедни и гладни години.  Той и домакинът му сложили цвика на огъня да го сгреят. Нямало какво да сложат в него освен изсушени корички от сирене. Те започнали да се топят и може би така възниква и първоизточника на днешната вкусна рецепта. Сега всеки има свой вариант за Фрико, но най-популярния е с картофи и сирене. Именно нея ще ви представя днес. Надявам се да ви хареса, опитайте.

frico_2

Продукти за 4 порции

4 средни на големина картофа
1/2 глава ситно нарязан стар лук
1 с.л. зехтин
400 г сирене тип кашкавал, ементал, гауда, грюер и други подходящи видове за разтапяне
50 г настърган пармезан
черен пипер

 

Приготвяне

* Задължително ползвайте тиган с незалепващо покритие.

* Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Задушете ги в тиган до омекване заедно с лука и зехтина като периодичко разбърквате. След като добре омекнат ги намачкайте с вилица докато станат на малки бучици.

* Настържете сиренето на едро ренде. Добавете го към картофите и бъркайте докато се стопи и смеси с тях. Подправете с пармезан  и черен пипер и оставете за 1 – 2 минути да се запече. Обърнете ястието и от другата страна като си помогнете с голяма чиния. Ако при готвенето се отделя много мазнина от сиренето може да я отстраните. След като обърнете фрикото да се запече и от другата страна го извадете в плоска чиния. Докато е още топло разрежете на четири парчета и сервирайте.

frico_1

* Колкото по-ароматни сирена ползвате, толкова по-вкусно ще стане фрикото. Традиционно се сервира с полента вместо хляб, но със салата е много свежо. Получава се вкусно ароматно ястие, което неустоимо се разтегля на конци когато е топло. Дано се хареса и на вас. Да ви е сладко!

 

 

 

източник:http://yoli-www.blogspot.com/

No Comments Yet

Leave a Reply