Ужас! Саботьорка!

В тази поредица ще се опитам по лек и непринуден, дори хумористичен начин да ви запозная с основните типове вътрешни саботьори, които ни пречат за постигането на нашия мечтан живот и разгръщане на пълния ни потенциал. Разделила съм го на части, за да е по-лесно и забавно. Днес започваме с част първа.

Тя отпи глътка от любимото кафе и отвори книгата, която беше взела от рафта “Нови книги” в модерната книжарница на ъгъла на Витошка. Онова хубавото място, където можеш хем да се насладиш на глътка турско кафе, хем да прочетеш нещо ново и да си харесаш нова книга. Това бяха двете й страсти и това място се превърна в нейно любимо, когато разбра, че тук може да съчетае и двете. Перфектно!

На корицата пишеше “Защо само 20% от хората успяват да използват пълния си потенциал?”

Като лайф коуч тя знаеше, че да разкриеш пълния си потенциал е дяволски трудно в днешно време. Време на разсейване, време, в което не можем да си позволим просто да медитираме от сутрин до вечер, време, в което всичко ни е подчинено на това да печелим пари, все повече и повече, защото е излязъл новият айфон 7 и ние трябва да го имаме. Време на несвободни хора, на несвободни професии, време на несвобода. И в това време да разгърнеш целия си потенциал, което неминуемо означава да рискуваш и да зарежеш сигурната си работа, за да се отдадеш на любимото си занимание–хоби–мисия е малко налудничаво. Какво ще стане ако не мога да си позволя новия айфон 7? Или не мога да си позволя пътуванията, за които сега ми плаща щедро фирмата? Да избереш сигурността, макар и на не мечтаната и леко дразнеща те работа, пред това да си свободна, да правиш това което обичаш, да си шеф сама на себе си, си беше леко налудничаво и не всички се осмеляваха да го направят. Е! Добре де, тя беше една от тези лудите. Така че, знаеше какво е, и едното, и другото, и съвсем съзнателно избра да рискува. Да! Така е! В момента нямаше най-новия айфон 7. Но пък имаше ежедневие и свобода, за която повечето й завиждаха (къде благородно, къде не).

Отпи от кафето си и още веднъж прочете “Защо само 20% от хората успяват да използват пълния си потенциал?” Тя се замисли. Защо наистина? Кое ни пречи да сме най-добрата версия на себе си? Кое е това, което е като препъни камък, всеки път когато искаме да осъществим мечтите си? Какво ни спира, какво ни блокира? Съзнателно ли е? Или е някаква игра на подсъзнанието ни? Кое е това, което ни държи далеч от нашето мечтано бъдеще и настояще?

Започваше да се досеща. Все пак дните на лайф коуч и работа с другите я бяха направили проницателна. Това са нашите вътрешни осъзнати и неосъзнати саботьори. Нашето друго аз, което е толкова силно и инертно, че ни бута все в една и съща посока през цялото време. И когато искаме да направим положителна промяна и да сбъднем мечтите си, да разгърнем потенциала си, да бъдем най-добрата своя версия, е тогава ги активираме най-силно. Веднага се появяват услужливо, за да  ни “предпазят”. И така спират не само нашето развитие, спират ни от това да живеем, да се разширяваме, да растем, да падаме и ставаме, да се осъществяваме. Някак си, поради някаква причина нашите саботьори това не го разбират – “Какво е това разширение, какви са тия рискове, какво е това развитие?!? Не! Не! Не! Тук говорим за предпазване, за сигурност, за намаляване на риска драстично.” И това е тяхната мисия – да ни предпазят. От кого? От нас самите! От осъществяване на нашите собствени мечти! “Ами да, разбира се, мечтите са само, за да си мечтаем за тях, но НИКОГА да ги изпълняваме” – мислят си услужливите ни саботьори. И застават смело и гордо на пост да ни пазят. И то проблема изобщо не е, че има една част от нас, която иска да ни предпази на всяка цена, дори и с цената на това да се обезличим. Не това е проблема. Проблема е, че са толкова убедителни, толкова дълго са ни убеждавали в своята истина, че ние сме започнали да им вярваме. Нещо повече дори, смятаме ги за част от нас, естествена част от нас. Нещо още повече дори, те и ние сме станали едно. Нещо още още повече дори, започнали сме да си ги харесваме и да се гордеем с тях. Е! Това вече е проблем! “Как да се бориш с нещо, което харесваш?…” – отпи глътка от кафето тя и се замисли за пореден път.

Тази книга сигурно щеше да й даде отговор. Дали и тя имаше своите саботьори? Глупости! Та тя е лайф коуч! Учи другите на тези неща! Как може да има саботьори?… Тръсна отрицателно глава! Абсурд!… Но ще е полезна за клиентите й. В този момент реши да я купи. Допи набързо кафето си и с нетърпение отиде до касата, където с наперена усмивка купи новата си прекрасна книга, която щеше да й разкаже много за тези “приятелчета” – саботьорите.

Вкъщи нямаше търпение да остане насаме със себе си, за да отвори книгата и да започне да чете. Още с първия ред на книгата й стана ясно, че може би, само може би, май и тя ще се окаже, че има саботьорки. Хм! Странно! Стигна до главата, в която се описваха основните типове саботьори и техните най-чести характеристики. Още на първата – Съдийката, ясно осъзна, че не “май”, а съвсем ясно е, че и тя като другите хора, всъщност като почти всички хора, има вътрешни саботьори, и досега просто не се беше замисляла за това сериозно. Видя основните типове – Съдийката с нейното непрекъснато осъждане, като в някакъв регионален съд, Жертвата с нейната многострадална физиономия от сутрин до вечер, Перфекционистката с нейната мания за съвършенство, Нагаждачката с нейното безличие, Амбициозната с нейните болни и нездрави амбиции, Благоразумната с нейните вечни съмнения, Бдителната с нейния ненормален скептицизъм, Неспокойната с нейните паник атаки, Контрольорката с нейния невротичен контрол и Скатавката с нейното криене в ъгъла. С ужас установи, че имаше поне 4 от всички 10 типа. И както винаги, когато имаше нещо, върху което да работи над себе си, вместо това да я уплаши, тя се усмихна и нямаше търпение да започне да работи върху себе си. Първа стъпка – разобличаване! Как? Като ги опознаем!

 

В следващите части ще разгледаме една по една основните типове саботьорки, като се опитаме да опишем характера им, поведението, мислите, чувствата и емоциите. Останете с нас, за да потърсите и откриете и вие вашите “приятелки” – саботьорки и заедно да ги разобличим. Четете в нашите следващи части.

Очаквайте Част 2 – Съдийката.

Всеки от вас, който би искал да се справи с вътрешните си саботьори може да се включи в програмата „Спри да се саботираш“ 

 

ЛИДИЯ

Останете вдъхновени

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply