Имате саботьори? Как да се справим…

Дали сте подвластна на Съдийката, която вечно ви кара да се осъждате и да сте критична към себе си и света, или на Жертвата, която е вечно неразбрана, нищо не й се случва както е справедливо и вечно оплакваща съдбата си, или пък на Контрольорката, която има нужда от маниакален ред и организираност, както и всичко да се случва единствено по нейния начин, вие сте наполовина себе си. Защо? Защото вашите саботьорки, които ви се пишат за приятелки, всъщност контролират и изяждат живота ви. Буквално ви изяждат отвътре, като се опитват да ви “предпазят” от живота, като ви ограничават и като ви спъват да постигате мечтите си (ако изобщо ви позволяват да имате мечти). Осъзнати или не, вероятно ще искате да се освободите от тях, за да може веднъж завинаги да поемете кормилото на собствения си живот. Когато се справите със съдийки, жертви и контрольорки у вас, които ви съсипват живота, вероятно ще почувствате огромна свобода, прилив на жизнена енергия и радостна тръпка от живота. Добре, но как да направим това? Изглежда и звучи лесно, но понякога те са толкова замаскирани, правят се на толкова големи приятелки, че ние в по-голямата си част дори си ги харесваме. Съвсем до скоро и аз казвах със завидна гордост: “Аз съм перфекционистка!” и очаквах, че след това изказване хората ще ми изръкопляскат. Смятах го за добродетел. Ами така де, да правиш нещата винаги перфектно, не е ли?… Ами, не е!… Това е поредната саботьорка-“приятелка”, която цели да ни “предпази” от живота. Е добре де, ама как така да правиш нещата перфектно е саботьорство? Ами, замислете се – първо, перфектни неща няма. Перфектността е въпрос на гледна точка и възприятие. Тоест, сама по себе си идеята за перфектност е илюзорна и е предпоставка за огромно разочарование. Второ, перфектността води до разочарование от вас самите, защото ако случайно нещо не сте направили съвършено, то тогава заслужавате порицание. Появява се отново Съдийката  и вади големия камшик. И така, до безкрай. Те всички са свързани една с друга и си сътрудничат, с една едничка цел – да ви “предпазят” от живота. Но животът не е безопасно място, в което никога нищо лошо не се случва. Животът е постоянна промяна! Животът е преодоляване на граници! Животът е рискове, които поемаме, за да докажем, че сме живи!

Нека видим основните стъпки, които можем да направим, за да започнем да се освобождаваме от нашите “приятелки”.

 

  1. Осъзнайте ги!

Колкото и да е странно, но повечето не подозираме за съществуването на вътрешни наши саботьори, които ни пречат да осъществим мечтания си живот. Мислим си, че не успяваме заради нещо външно – времето, обстоятелствата, лошите партньори и т.н. Всъщност, повечето от пречките се дължат на неосъзнати вътрешни саботьори или блокажи.

  1. Наблюдавайте ги!

Когато ги разпознаете просто започнете да ги наблюдавате – как се държат, как се чувстват, какво искат, как говорят… Опознайте ги и ги разобличете!

  1. Признайте си, че ви пречат!

Дори и да ви прозвучи странно, но повечето хора, като чуят за саботьорите си те осъзнават, че всъщност си ги харесват и не искат да се освобождават от тях. Това е най-голямата заблуда, в която вашите саботьори са ви накарали да вярвате.

  1. Поискайте да се преборите с тях!

Отново, необходимо е да заявите своето твърдо желание да спрете да си мислите, че те са ваши приятели и ви спасяват и помагат, и да осъзнаете и ясно да заявите своята позиция да се отървете от тях.

  1. Дайте им имена!

Жертвата, Мъжемразката, Съдийката, Екзекуторката, Тиранина, Лиглата… Давайки им имена, вие подсъзнателно започвате да се дистанцирате от тях.

  1. Дистанцирайте се от тях!

Започнете да упражнявате мисли и поведение “Това не съм аз! Това е Съдийката!”

  1. Правете упражнението за позитивна интелигентност всеки път като усетите влияние на саботьор!

Всеки път, когато усетите тяхното присъствие, спрете и за няколко секунди се потопете в настоящия момент като се концентрирате във физическите си усещания – отпивам глътка кафе, има горчив вкус, бавно се стича по небцето ми, стопля езика ми…

  1. Засилете своя вътрешен мъдрец!

Във всеки от нас има един вътрешен мъдрец. Той е онази част от нас, която може да се нарече божествена и винаги мъдра, знаеща и в хармония с всичко.

  1. Медитирайте!

Това ще засили връзката ви с вашия вътрешен мъдрец, ще успокои съзнанието ви и ще успокои страховете ви, което ще повлияе на вашите саботьори. Също така можете да включите визуализации как вашите саботьори изчезват.

 

 

Ако не сте успяли да се запознаете с образа на Скътавката, ето тук може да прочетете статията за нея. 

 

Всеки от вас, който би искал да се справи с вътрешните си саботьори може да се включи в програмата “Спри да се саботираш!” 

 

 

ЛИДИЯ

Останете вдъхновени

No Comments Yet

Leave a Reply