Салата “Прошуто-Капрезе“

Една любимата салата в Италиански стил – комбинираща сладкия аромат на зрели домати и свеж босилек с вкуса на сочна моцарела и нежно прошуто, деликатно подчертани от острите нотки балсамов оцет, лук и дижонска горчица, омекотени от плътния зехтин…

Необходими продукти:

За салатата:

2 средно големи домат
80-100 г прошуто, на тънки резени
1 опаковка (125 г) моцарела
2 стръка (или 10-ина листенца) пресен босилек

За дресинга:

3-4 с.л. студено пресован зехтин
1 ч.л. дижонска горчица
1 с.л. балсамов оцет
1-2 щипки едро смляна морска сол
1 щипка сух босилек
1 стръкче пресен лук
1 скилидка чесън
2
Начин на приготвяне:

Почистваме, измиваме и нарязваме на ситно пресния лук и чесъна. Приготвяме дресинга, като смесваме в малка купа или чаша зехтина, горчицата, оцета, солата, сухия босилек и ситно нарязаните лук и чесън, и оставяме настрани.

Измиваме и подсушаваме върху кърпа или кухненска хартия свежия босилек.

Измиваме и нарязваме доматите на средно дебели от 6 до 8 кръгчета. Нарязваме моцарелата на същия брой кръгчета или резени.

Върху плато или голяма салатна чиния подреждаме първо резен прошуто, нагънат като панделка, след това кръгче домат, върху него кръгче или резенче моцарела, така че да се получи нещо като импровизирано цвете… Аранжираме отделните „цветни“ композиции, като ги застъпваме една с друга – или според предпочитанията ни. Украсяваме с листата пресен босилек и поръсваме обилно с дресинга.

Сервираме за 2-ма като предястие… или за 3-ма или 4-ма като гарнитура…Истинско пиршество за сетивата!!!

източник:http://angellovescooking.blogspot.com/search/label/Салати

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.