Родос едно от седмте чудеса на света

Родос  е най-големия от Додеканезките острови на Гърция в Егейско море. Разположен е на 18 километра западно от Турция, между континентална Гърция и остров Кипър. Остров Родос има форма на острие на стрела, дълъг е 79,7 км и е 38 км широк, с обща площ приблизително 1398 кв. км. Населението наброява 110 000 души. Град Родос е център на ном Додеканези, който освен остров Родос също включва съседните острови Сими, Тилос, Халки и Кастелоризо (Мегисти). Исторически островът е известен с Родоския колос, едно от Седемте чудеса на света. Средновековният град е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Важни паметници на остров Родос са Акропола в Линдос, Акропола в град Родос, древните градове Ялисос, Камирос, археологическия музей, губернаторския дворец, средновековния град Родос, пощата в град Родос и приюта Света Екатерина, венецианските замъци край Монолитос и край Критиния.

Не изпускайте атрактивното предложение на www.balkancomfort.com  за Нова година в Родос: http://www.balkancomfort.com/nova_godina_out/view.html?oid=497295

RODOS3

www.flickr.com

Град Родос е разположен в северния край на гръцкия остров Родос – къс суша с формата на ромб, сочещ към крайбрежието на Родос, което се намира само на 20 километра разстояние.

И днес, както и при основаването си през 408 г.пр.н.е., той контролира плавателния канал, свързващ Егейско море с Източното Средиземноморие. В древни времена е бил велик пристанищен град е население от 100 000 души, а над пристанището му се е извисявало едно от Седемте чудеса на античния свят: гигантската статуя от желязо и бронз на бога на слънцето Хелиос, издигната през 292-280 г. пр.н.е. и съборена от земетресение през 226 г. пр.н.е. Свети Павел трябва да е видял останките, когато е посетил града около 57 г. след Христа.

RODOS9

Pinterest

Стратегическото значение на Родос е втъкано в историята му: Старият град е една от най-добре запазените крепости в Европа. Във вътрешността на пръстена от стени се простира плетеница от древни, калдъръмени улици, покрай които се редят къщи, магазини, заведения и занаятчийски работилници. Над всичко това доминира Дворецът на Великия магистър на рицарите на Св. Йоан, цитадела от 14-и век.

Родос е бил основна твърдина на кръстоносците на Св. Йоан, или рицарите хоспиталиери, в продължение на два века, от 1309 до 1522 г. Одос Ипотон, или Улицата на рицарите, водеща към двореца, е опасана със стари странноприемници, които и до днес носят емблемите на седемте „езика“, или нации, от които са били набирани воини за кръстоносните походи. Градските стени, дълги 4 километра, са построени през 14-и век и допълнително подсилени след отоманските нападения от 1480 г.

RODOS5

www.artlimagerie.tumblr.com

Но не всичко е такова, каквото изглежда. Самият дворец е бил разрушен от взрив на муниции през 1856 г., а руините му са възстановени от италианците по време на тяхната окупация на острова от 1912-1943 г., за да служат за лятна резиденция на италианския крал и Мусолини. Това е поредна част от интригуващата историческа мозайка на града. Тук в тясно съседство ще видите византийски църкви и османски джамии, минарета и хамами. Извън стените е пристанището Мандраки, където някога древните гърци акостирали със своите галери. Над него още се издигат антична крепост и три средновековни вятърни мелници, но водите му вече са заети от фериботи и луксозни яхти.

RODOS4

www.photoforum.ru

На запад, на акропола върху билото на хълма, са останките от елинския храм на Зевс и Аполон, от стадиона и амфитеатъра. А навсякъде околовръст се простира Новият град – популярен летен курорт с хотели, барове и ресторанти, с плажове, претъпкани от чадъри и шезлонги. Така че и днес, както преди две и половина хилядолетия, Родос си остава популярна и оживена дестинация.

Мост между Европа и Изтока

Благодарение на своето стратегическо местоположение в античните търговски маршрути, икономиката на Родос винаги е била  процъфтяваща. Малко останки от древността (30-метровият бронзов Родоски колос, едно от седемте чудеса на света, е продаден като отпадъчен метал земетресение). Но Средновековието – период на острова, доминиран от кръстоносците от Ордена на рицарите на св. Йоан – се хвърля в очи навсякъде в Стария град, най- големия обитаван средновековен град в Европа

RODOS7

www.bluepueblo.tumblr.com

Благодарение на своето стратегическо местоположение в античните търговски маршрути, икономиката на Родос винаги е била  процъфтяваща. Малко останки от древността (30-метровият бронзов Родоски колос, едно от седемте чудеса на света, е продаден като отпадъчен метал земетресение). Но Средновековието – период на острова, доминиран от кръстоносците от Ордена на рицарите на св. Йоан – се хвърля в очи навсякъде в Стария град, най- големия обитаван средновековен град в Европа.

Чудесно запазените стени са един от най-големите средновековни паметници в Средиземноморието, илюстриращи инженерните възможности и финансовите и човешките ресурси, с които разполагат рицарите, за да държат настрана неверниците. Пет километра дълги, до 12 метра дебели в някои места и заобиколени от двоен ров, стените обграждат Стария град, впечатляваща рамка на това  което е само по себе си исторически монумент.

RODOS10

Pinterest

Рицарите били разделени на седем „езика“, или страни на произход, под които техните „странноприемници“ били познати – и все още са, с табелки, идентифициращи такива бивши места за квартируване като „Странноприемница на езика на Прованс“ и „Испански дом“. Родос е само на 18 км от брега на Турция и дори могъщите стени не са могли да опазят рицарите от Сюлейман Великолепния и османлиите през 1522 г. Естетическото влияние на 300-годишното турско присъствие може все още да бъде наблюдавано из целия Стар град. Най-приятното място за отсядане в рамките на стените е семейният хотел „Сан Николис“, приютен в една средновековна сграда, чиято градина върху покрива предлага изискана закуска с фантастични изгледи.

Старият град: дневни полети и всекидневен ферибот свързваАтина и Родос в силния сезон (пътува се 16 до 18 часа).
Хотел’’СанНиколис’’.
Любопитно: В центъра на главния площад на Родос, „Платея Ипократос“, се намира средновековният фонтан „Кастелания“, традиционно място за срещи. Отзад се извисява куполът на Шадраван джамия.

RODOS6

                                                                                                                Pinterest

 
На какво да обърнете внимание: За да се насладите на гледката към стария град и пристанищата, качете се на часовниковата кула, строена още през византийско време, която се издига до Сюлеймановата джамия.
Полезни съвети: Туристическата служба предлага самостоятелни пешеходни обиколки на Стария град. За достъп до градските стени, се обърнете към местния археологически музей.

Не изпускайте атрактивното предложение на www.balkancomfort.com  за Нова година в Родос: http://www.balkancomfort.com/nova_godina_out/view.html?oid=497295

 

 

 

 

източник: ladymagazine.bg

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply