Пъстърва в масло на тиган с розмарин

Традицията повелява на Никулден да ядем риба, нали така? Много хора обаче не обичат традиционния шаран, дали защото им е мазен или поради някаква друга причина, но това е факт. Разбира се никой не ги кара на сила при наличието на такова голямо разнообразие от риби на пазара. Предлагаме ви една много свежа рецепта с пъстърва, надяваме се да ви хареса 😉
Необходими продукти:
За 4 порции
4 пъстърви, почистени
1 ½ ч.л. сол
1 ч.л. едро смлян черен пипер
½ чаша пресен розмарин или 1 ½ с.л. изсушен
1 пакетче (115 гр.) масло
1 лимон, нарязан на шайби
pystyrva1a
Начин на приготвяне:

Поръсваме със сол и черен пипер почистената и добре измита пъстърва и овалваме в пресен розмарин (или поръсваме добре със сух). Покриваме с  кухненско фолио и оставяме да отлежи 20-30 минути.

Разделяме маслото на 4 равни части – по една за всяка рибка или ако тигана ни е по-голям и ще пържим пъстървите две по две – на 2 равни части.

В подходящ тиган разтопяваме на средно силна степен маслото, като внимаваме да не прегори, и като се сгорещи достатъчно, слагаме рибата да се пържи. Пържим от всяка страна (за по-добър резултат  пържим първо външната страна) по 4-5 минути или до златисто, като от време на време разклащаме тигана, за да се разпределя маслото равномерно.

На финала включваме котлона на максимална степен за около минута-две, за да добие рибата ни лека хрупкава коричка, но без да прегаря.
Внимателно прехвърляме в подходяща чиния, защото месото е много крехко и сочно и 🙂 би могла да се разпадне порцията. Добавяме по няколко шайби лимон към всяка пъстърва и гарнираме по вкус.

*** След всяка изпържена риба почистваме тигана, за да не остава вкус на прегорено масло и „сажди” 🙂

Наздраве и весел Никулден!
No Comments Yet

Leave a Reply