Ползите от студения душ, които не знаем

Вероятно повечето от вас свързват студения душ с нещо ужасно, което никога няма да направят по свое собствено желание, а ако се случи, ще е вследствие на обстоятелства, които не зависят от вас. Сигурно неведнъж сте се ядосвали на съквартиранта си, че е изхабил топлата вода или на съседа от горния етаж, заради който налягането на водата е намаляло драстично. Е, според нас просто е трябвало да им благодарите! Когато вземате контрастен душ, тоест сменяте топлата вода със студена, оказвате солидна подкрепа не само на вашето здраве, но и на тънката си талия.

Преди да отделим внимание на ползите от студения душ за вашето здраве, нека уточним факта, че топлата вода е просто лукс, а не необходимост. През по-голямата част от човешката история, хората са се къпали с вода, каквато са имали на разположение. Гърците са изобретили отоплителните системи за обществени бани още през I век, а са продължавали да се къпят със студена вода. Защо ли?!

Студеният душ изгаря мазнини

В нашето тяло има два вида мазнини, а именно бяла и кафява мастна тъкан. Бялата мастна тъкан е „лошото ченге“, а кафявата е „доброто ченге“. Бялата мазнина е тази, от която всички ние се опитваме да се отървем. Когато консумираме повече калории, отколкото се нуждае тялото ни и не ги изгаряме за енергия, те се съхраняват в него под формата на бяла мазнина, която най-често се натрупва в областта на талията, долната част на гърба, врата и бедрата.

Може би не сте чували за кафява мастна тъкан, но нейната функция е да генерира топлина, която поддържа температурата на тялото. Когато тя се задейства поради силен студ, изгаря калории, за да стопли тялото, което със сигурност е в полза на борбата със свалянето на излишните килограми. Скандинавски учени са установили, че ниските температури увеличават скоростта на метаболизма на кафявата мастна тъкан до 15 пъти, което е още едно доказателство, че студеният душ е полезен за вашето здраве.

Студеният душ подпомага възстановяването след тренировка

Спортистите често вземат ледени бани след енергична тренировка, за да намалят възможността за възникване на възпаления. Разбира се, не е необходимо да сте атлети, за да се възползвате от това. Можете да се насладите на студения душ след тренировката във фитнеса или физическата дейност през деня.

Студеният душ увеличава настроението и бодростта

Повечето от нас се чувстват малко замаяни, ставайки от нощен сън. Това е състояние, с което се борим ежедневно и ако искате да приведете организма си в готовност, вземете студен душ, преди да тръгнете за работа.
Когато студената вода облива тялото, дишането се задълбочава, тъй като тялото се опитва да се стопли чрез приема на кислород. Успоредно с това се учестява и сърдечната честота, което води до прилив на кръв в тялото и прилив на енергия, която ще ви ободри и освежи.

Студеният душ подсилва имунитета и кръвообращението

По-горе споменахме, че студената вода ускорява метаболизма, което ви помага да се избавите от излишните мазнини. Нарастването на този процент активира имунната система, която освобождава белите кръвни клетки, борещи се с различни вируси. Като цяло, студеният душ увеличава и цялостното кръвообращение, което ще ви помогне да избягате от хипертонията и втвърдяването на артериите.

Студен душ за здрави и красиви коса и кожа

Ако искате да ограничите появата на акне, студеният душ със сигурност ще работи във ваша полза. Горещата вода изсушава кожата, докато студената свива порите и ги предпазва от запушване. Също така ще направи косата ви блестяща, тъй като ще затвори кутикулите, вследствие на което скалпа ще се замърсява много по-малко от обикновено.

Студения душ помага при мускулни схващания

В днешно време повечето от нас работят на бюро по повече от 6 часа и позицията на тялото ни не се променя особено в този времеви период. Това води до схващания, шипове и прочие. За да не се случва това спокойно може да заложите на студен или контрастен душ, като настроите струята към местото където усещате схванати мускулите си. Студената вода ще предизвика увеличаване на притока на кръвни телца към този участък и скоро ще почувствате значително отпускане.

Ако искате да се възползвате от благоприятното действие на студения душ, не е необходимо да го правите изведнъж. Първоначално променяйте температурата на водата на всеки 10-20 секунди, а след като свикнете със студената вода, се потопете смело под нея.

 

 

 

 

 

източник: http://lifestyle.framar.bg/

снимка: https://www.pinterest.com/

No Comments Yet

Leave a Reply