Пигментни петна..какво да правим с тях?

Имате ли пигментни петна и лунички,ето няколко изпитани маски с които може да се справите с тях!

Неправилното разпределение на кожният пигмент е основният виновник за появата на лунички и пигментни петна по кожата ни. Луничките се появяват по лицето, врата, рамената и ръцете в детството ни, когато сме около 5-7 годишни и се засилват към 20-25 годишна възраст.
Причините за появата на пигментации по кожата са както външни, така и вътрешни. Към външните фактори се отнасят изгаряне от слънце, резките температурни промени, употребата на някои козметични средства. Вътрешните фактори влияещи за появата им са хормонални смущения, бременност, хронични вътрешни заболявания, както и приемът на някои лекарства, които повишават фото-чувствителността на кожата.
Важна е и генетичната предразположеност към появата на пигментации, както и напредването на възрастта. Заедно с бръчките, и пигментните петна са едни от признаците за стареене на кожата. С напредване на възрастта, отслабват защитните функции на клетките и те много по-трудно се съпротивляват на вредните външни фактори, в това число и на въздействието на UV лъчите. В кожата се натрупва т.нар. „сумарна доза” ултравиолетова светлина и когато прехвърлим 40-те години (понякога и по-рано), тази доза се проявява като неприятни тъмни петна по лицето, шията, деколтето, ръцете, т.е. тези части от тялото, които най-много са били изложени на слънце.
Ако искаме да съхраним младостта на кожата си, с напредване на възрастта защитата от слънчевите лъчи става задължителна. Най-силно, това се отнася за жените, които са генетично предразположени или при тях вече са се появили хиперпигментации. В рисковата група попадат и жените с много светла кожа, които изгарят, а не формират тен при слънчевите бани. И в двата случая се препоръчва ползването на крем с SPF през цялата година.
Сега ще разгледаме няколко изпитани трикове за справяне с пигментните петна и луничките.

spot1
fashiontrendspk.com

Лосиони и маски за премахване на лунички и пигментни петна:

1. Лосион за отстраняване на лунички
20 малки стръка магданоз, 500 мл вода
Стръковете магданоз се заливат в емайлиран съд с вряща вода. След 1 час течността се прецежда и с напоен в нея памучен тампон се правят обтривания на луничките.


2. Маска за отстраняване на бледи лунички
80 г червен кромид лук
Почистеният и измит кромид лук се разрязва на две половини, с които бледите лунички се натъркват няколкократно през деня. Лечението е продължително и не се препоръчва при суха и чувствителна кожа.


3. Бадемова маска за отстраняване на лунички
20 г бадеми, 1 чаена лъжичка студена преварена вода, 1 чаена лъжичка мед
Бадемите се заливат с вряща вода, за да се отстранят ципите им, отцеждат се и се счукват в дървено хаванче. Смесват се с преварената вода и меда. Получената маска се нанася върху измитото и подсушено лице, престоява 15 мин, след което се отстранява с хладка вода.


4. Бирена маска за отстраняване на лунички
10 мл бира, 50 мл вода
Бирата и водата се смесват и с получената течност се намазва вечер измитото и подсушено лице. На сутринта кожата се измива с хладка вода. Процедурата е съпроводена с белене на кожата.


5. Ягодова маска за отстраняване на пигментни петна
50 мл сок от ягоди
Напоена със сока от ягоди чиста марля се поставя върху пигментираните участъци и престоява 10 мин. След това кожата се изплаква със студена вода. Процедурата се повтаря през ден не повече от 30 пъти на курс.


6. Маска за отстраняване на пигментни петна
30 мл отвара от шипки, 10 г камфорово масло, 2 супени лъжици стрит пресен магданоз, 2 супени лъжици краставица (настъргана на пластмасово ренде), 30 г кромид лук, 1 супена лъжица бяла хума
Отварата от шипки, камфоровото масло, магданозът и краставицата се смесват със ситно нарязания лук и бялата хума. Разбъркват се до образуване на еднородна смес. Маската се нанася върху пигментираните участъци по кожата и след 20 мин се отстранява с хладка вода. Процедурата се повтаря всеки ден в продължение на 15-20 дни.

7. Маска с мед
100 г мед се смесва със сока от един лимон ( по възможност зелен ). Сместа се нанася на стерилна марля и се налага за 15-20 минути на местата, които са покрити с лунички. Резултатът е забележим след редовното прилагане на 15-20 маски.


8. Маска за отстраняване на пигментни петна
20 г овесени ядки, 10 г мед, 50 мл прясно мляко
Овесените ядки се варят в емайлиран съд заедно с млякото 10 мин. Съдът се отстранява от огъня и се прибавя медът. Сместа се разбърква добре и още топла се нанася върху пигментираните петна по кожата. След 10-15 мин се снема с хладка вода.
Козметичен дефект или не, луничките в много случаи придават особен чар на лицето.

 

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимка: pk.ilookstyle.com

No Comments Yet

Leave a Reply