Нарцисизмът – разстройство на личността или…

Съществуват четири типа творци:

1. Творци – създатели
2. Творци – интерпретатори
3. Творци – копирни машини с гузна съвест
4. Творци – копирни машини без чувство за вина и срам

Измежду последните ще срещните много от такива с НАРЦИСТИЧНО личностно РАЗСТРОЙСТВО или с нарцистична организация на ума. Тъжното е, че човек, нямащ интерес към психологията, много трудно би разпознал последния тип. Страшното е, че по-несензитивните от нас много лесно се оплитат в мрежите, които нарцисите умело създават.

Те ще те накарат да се почувстваш специален, само и само за да възхваляваш това, което е ТЯ/ТОЙ. Те ще те накарат да им се възхищаваш, докато потискат твоето чувство на достойнство и развиват усещането, че никога не би могъл да стигнеш тяхното ниво. Той ще ти помага, само ако и докато има изгода от теб. И ще ти подаде ръка когато си слаб, само ако това ще е видимо за останалите.

Това поведение обаче, прикрива една крехка, лесно ранима, несигурна личност, уязвима към критика, неуспех, поражение. Точно поради тази причина те гледат с пренебрежение хората със слабости и с непривлекателен външен вид. Ще те прегърне, докато камерите са насочени към него и няма дори да те забележи, ако случайно те срещне някъде навън.

Хората от този тип са абсолютно уверени, че те самите са напълно наред и че ако има някой, който да е виновен за напрежението, което постоянно създават с присъствието си, това е всеки друг, но не и те! И точно поради тази причина те никога няма да потърсят помощ.

Как да разберем, че имаме работа с Нарцис? Ще го познаете по следното:

• притежават повърхностен чар
• имат преувеличено чувство за собствена цена;
• проявяват тенденция към себенадценяване и себеизтъкване. Постоянно.
• имат харизматични черти;
• показват пристрастеност в трудовото поведение;
• имат потребност от непрестанна стимулация и постоянен глад за възбуждане въз основа на тенденцията към бързо изпадане в скука;
• способност към направляване, въздействие и манипулация на околните;
• липса на чувство за вина до склонност към лъжа;
• повърхностност на чувствата и поради това неспособност за обвързване и изпитване на лоялност;
• емоционална студенина, липсваща емпатия (способност за вчувстване в другия);
• готовност за поемане на риск;
• отказ от отговорност за собственото поведение.
• голяма вътрешна „подвижност“ въз основа на липсващи реални обвързаности и идентичности.

Всеки човек, притежава известна доза нарцисизъм и той попада в категорията на така наречения здравословен. Обратно на тях, личностите, които отговарят на поне 5 от гореизброените критерии, страдат от нарцистично личностно разстройство. Страшното е, че те се чувстват съвсем комфортно с характерите си, но само докато социумът ги търпи.

Ако сте попаднали в мрежите на такъв човек, бягайте! Бягайте, макар и да не ви е лесно. Ако измежду вашите близки и познати имате такъв човек, тогава се опитайте да го насочите за оценка към специалист. Лечението им е дълго, но задължително, защото голяма част от тях прибягват до наркотични вещества, опиати, алкохол и тайно страдат от хранителни разстройства. А това неизбежно води до разрушаване както на здравето, така и на личността.

А ако искате да прочетете повече за такива хора, оставете коментара си под тази статия и аз ще ви споделя мой реферат по темата до края на седмицата.

banner

 

Искрено ваша,
bg_loader

 

No Comments Yet

Leave a Reply