Нарцисизмът – разстройство на личността или…

Съществуват четири типа творци:

1. Творци – създатели
2. Творци – интерпретатори
3. Творци – копирни машини с гузна съвест
4. Творци – копирни машини без чувство за вина и срам

Измежду последните ще срещните много от такива с НАРЦИСТИЧНО личностно РАЗСТРОЙСТВО или с нарцистична организация на ума. Тъжното е, че човек, нямащ интерес към психологията, много трудно би разпознал последния тип. Страшното е, че по-несензитивните от нас много лесно се оплитат в мрежите, които нарцисите умело създават.

Те ще те накарат да се почувстваш специален, само и само за да възхваляваш това, което е ТЯ/ТОЙ. Те ще те накарат да им се възхищаваш, докато потискат твоето чувство на достойнство и развиват усещането, че никога не би могъл да стигнеш тяхното ниво. Той ще ти помага, само ако и докато има изгода от теб. И ще ти подаде ръка когато си слаб, само ако това ще е видимо за останалите.

Това поведение обаче, прикрива една крехка, лесно ранима, несигурна личност, уязвима към критика, неуспех, поражение. Точно поради тази причина те гледат с пренебрежение хората със слабости и с непривлекателен външен вид. Ще те прегърне, докато камерите са насочени към него и няма дори да те забележи, ако случайно те срещне някъде навън.

Хората от този тип са абсолютно уверени, че те самите са напълно наред и че ако има някой, който да е виновен за напрежението, което постоянно създават с присъствието си, това е всеки друг, но не и те! И точно поради тази причина те никога няма да потърсят помощ.

Как да разберем, че имаме работа с Нарцис? Ще го познаете по следното:

• притежават повърхностен чар
• имат преувеличено чувство за собствена цена;
• проявяват тенденция към себенадценяване и себеизтъкване. Постоянно.
• имат харизматични черти;
• показват пристрастеност в трудовото поведение;
• имат потребност от непрестанна стимулация и постоянен глад за възбуждане въз основа на тенденцията към бързо изпадане в скука;
• способност към направляване, въздействие и манипулация на околните;
• липса на чувство за вина до склонност към лъжа;
• повърхностност на чувствата и поради това неспособност за обвързване и изпитване на лоялност;
• емоционална студенина, липсваща емпатия (способност за вчувстване в другия);
• готовност за поемане на риск;
• отказ от отговорност за собственото поведение.
• голяма вътрешна „подвижност“ въз основа на липсващи реални обвързаности и идентичности.

Всеки човек, притежава известна доза нарцисизъм и той попада в категорията на така наречения здравословен. Обратно на тях, личностите, които отговарят на поне 5 от гореизброените критерии, страдат от нарцистично личностно разстройство. Страшното е, че те се чувстват съвсем комфортно с характерите си, но само докато социумът ги търпи.

Ако сте попаднали в мрежите на такъв човек, бягайте! Бягайте, макар и да не ви е лесно. Ако измежду вашите близки и познати имате такъв човек, тогава се опитайте да го насочите за оценка към специалист. Лечението им е дълго, но задължително, защото голяма част от тях прибягват до наркотични вещества, опиати, алкохол и тайно страдат от хранителни разстройства. А това неизбежно води до разрушаване както на здравето, така и на личността.

А ако искате да прочетете повече за такива хора, оставете коментара си под тази статия и аз ще ви споделя мой реферат по темата до края на седмицата.

banner

 

Искрено ваша,
bg_loader

 

Олга Недялкова

http://olgan.org/

3 коментара
 1. Страхотно и много полезно, искам да знам още много защото се боря с един доста тежък нарцис. До сега се чудех какво му е на човека, аз ли нещо съм се объркала, ама чак пък всеки път ли?! а то какво било 🙂

 2. Точно с такъв човек имах връзка и сега се чудя как да се държа с него,без да го ядосам,защото имаме общ кредит и се опасявам да не се откаже от погасяване то му.

  1. Здравейте Райна,

   Благодарим Ви за откровенния коментар.
   Страхът, който изпитвате не е решение във вашата ситуация, тъй като така давате възможност да бъдете изнудвана занапред в отношенията. По-скоро насочете вниманието си дори и да не покрива месечните вноски вие сама как бихте могла да се справите с това. Заявете открито себе си, и това че Той би могъл да се откаже от погасяването на кредита нека не Ви сковава. В противен случай, ще дойде момент, в който ще го намразите и няма да може да криете тези свои емоции. Не поттискайте себе си.

   Поздрави,
   Екипът на LadyMagazine

Leave a Reply

Your email address will not be published.