Мит ли са 8-те чаши вода на ден?

Всички сме чували твърдението, че за да е добре хидратирано тялото ни и да се радваме на бърз метаболизъм трябва да пием по минимум 8 чаши вода на ден. Да, обаче зад това твърдение няма нито едно научно изследване в тази посока, което да застане зад него.

 

Всяко лято диетолози и други експерти в областта на здравословното хранене ни приканват да пием повече вода за да може тялото ни да се чувства добре и да не страда от дехидратация.

Вода може да бъде набавяна и чрез плодовете и зеленчуците. Вода има също и в кафето, чая, бирата и соковете. Мит е също, че кафето може да ви дехидратира. Това не е истина и няма изследвания, които да го докажат, само слухове.

Никой не отрича факта, че консумацията на вода е най-добрата опция за нас за да се чувства тялото ни добре, но няма доказателства че трябва да приемаме повече отколкото ни е необходимо. Обикновено 30мл на килограм телесна маса е нормата за вода, която ни е напълно достатъчна. Това щ рече, че ако една жена тежи 57кг., то тя трябва да приема 1,710мл. вода на денонощие.

Много хора вярват, че тяхната кожа ще изглежда по-добре, по-еластична и няма да има бръчки ако се наливат с много вода, но това са отново само твърдения без конкретни доказателства.

Също така няма доказателства и за твърдението, че консумирайки повече вода бъбреците ще функционират по-добре. Съществуват изследвания в тази посока, както съществуват изследвания за това колко вода губи.

Средното количество вода за всеки организъм е индивидуално и зависи от това как този човек се храни, колко тежи, колко е висок, къде живее и колко натоварено е ежедневието му.

Е, дами както виждате не е нужно да пием непрекъснато вода за да сме добре хидратирани. Водния баланс в тялото ни може да е в норма стига да се храним разумно и да консумираме достатъчно течности без значение дали пием чай, фреш, смути, вода или кафе.

 

 

 

 

източник: http://www.ladymagazine.today/

снимка: Pinterest

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply