Липсват ви витамини..ето какви са симптомите

Много от болестите, от които страдаме са именно поради липса на витамини, важни хранителни вещества и минерали в храната. За да разберем дали това е така следва да съблюдаваме внимателно организма си и да следим за определени индикатори. Те ни подсказват много точно какво ни липсва, тъй като се изразяват вътрешно и външно върху нашето тяло.

Ето някои от типичните белези, които свидетелстват за дефицит на важни витамини и минерали.

 

БЛЕДА КОЖА

Подсказва ни за липса на желязо и води до вероятни проблеми, като изчерпване на желязото в организма и анемия. Нарушава редица функции в организма, като намаляване на физическата активност и повишена умора.

НОКТИ

Твърдите кожички около нокътната плочка говорят за липса на витамин В. Цветът на нокътя също е от значение. Сиво-кафявите нокти са признак за липса на витамин В12. Гърбица в средата на нокътя свидетелства за липса на желязо, фолиева киселина или протеини.

КОСМИТЕ

Ако наблюдавате малки кръвоизливи около косъма – това е индикатор за липса на витамин С. Това може да доведе до Скорбут. Болест, която се характеризира с умора, кървящи венци, слабост на съединителната тъкан, възпаление на езика. Този дефицит се появява при минимална или никаква консумация на плодове и зеленчуци.

ОЧИ

Сухотата в очите е симптом за недостиг на витамин А. Това може да доведе до кокоша слепота, суха кожа сърбеж и хиперкератоза.

КОСТИ

Липсата на калций, магнезий, витамин D и протеини в следствие на непълноценно хранене може да се отрази директно на костите. Обикновено страдаме от Остеоропороза , която води до повишена чупливост и повишен фрактурен риск.

 

Е, сега вече знаейки тези признаци наблюдавайте тялото си и му набавяйте редовно необходимите витамини и минерали ако искате да бъдете здрави и щастливи.

 

източник: ladymagazine.bg

снимка:http://ezine.bg

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply