Кой спорт е най-подходящ за вашите деца?

Тичане, скачане, катерене по дърветата, пляскане във водата, скачане на батут… това са само част от физическите дейности, които децата обичат и които трябва да бъдат окуражавани. Но освен тях, можете да запишете вашето дете на спорт. Разбира се, трябва да се съобразявате с факта, че децата растат и костната им система продължава да се развивa.

Много родители имат желание да развиват двигателни умения у децата си или искат да споделят радостта от практикувания от тях спорт с малките членове на семейството. Но спортът при децата е много деликатна материя и е добре възрастните да подходят към това с цялата отговорност, която носят към децата си.

Най-важното е на детето да му харесва спорта, който ще практикува! Може много да искате да карате ски със сина си, но ако той го прави с нежелание или е малък за това, ефектът вместо добър може да бъде неприятен. Много е вероятно да го откажете от този или който и да е друг спорт и дори да нанесете непоправими щети на костната му система.

Друг важен въпрос е за коя възраст кой спорт е подходящ. Или от каква възраст можете да пробвате детето си в определен спорт.

Възраст 0 – 2 години

Добре е през първите 6 месеца (до една година) да се прави специална гимнастика на бебето. Това подпомага развитието на костите и мускулите му, затварянето на ставите му и предпазва от луксация, насърчава бебето да лази и впоследствие да ходи. Освен тази гимнастика, може би най-доброто за детето в тази възраст е плуването. Макар и да не успяват точно да плуват, децата неимоверно много се радват на водата, на свободата на движенията в нея, на пляскането и пръскането.

Възраст 2 – 3 години

Децата на тази възраст усвояват основни движения като скачане, бягане, катерене. Те са твърде малки за структурирани упражнения. Опитайте:

ходене и бягане;
игра във водата (задължително под наблюдение);
гимнастика за малки деца, водена от профеисоналисти (дано намерите такива курсове в България).

Възраст 4 – 6 години

На тази възраст вече, децата могат да координират прости движения. С какъвто и спорт да започнат, наблегнете на забавния момент. Опитайте:
танци;
игри като дама и гоненица;
скачане на въже;
хващане на лека топка;
каране на тротинетка (скутер) или колело с помощни колелца.

Възраст 7 – 10 години

На тази възраст можете да дадете избора на самото дете. Какъвто и спорт да избере, индивидуален или колективен, то ще го научи на това, която му е нужно: на организираност – по-буйното дете; на доверие – срамежливото; на самостоятелност – затвореното; на решимост – колебливото. Опитайте с:

бейзбол;
гимнастика;
танци;
джудо;
плуване;
колоездене;
тенис;
йога;
пързаляне с кънки;
футбол;
хандбал.

kidsandsport

Възраст над 10 години

Ако детето ви се колебае към какъв спорт да се насочи, а вие трябва да му помогнете, съобразете се с личността му. Наблюдавайте го и го насочете към такава физическа дейност, която ще отразява личният му темперамент и прдпочитания.

Индивидуалните спортове развиват у детето способността да се концентрира, да бъде инициативно и да разчита основно на себе си за постигане на целите си. Все пак, ако се състезава, клубният дух присъства. Децата се състезават индивидуално, но за престижа и на клуба си.

Подходящи индивидуални спортове:

бойни изкуства;
атлетика;
танци;
йога;
езда;
катерене;
гимнастика;
плуване;
тенис;
тенис на маса;
пързаляне с кънки;
гимнастика.
Колективните спортове развиват способността да се работи за общия успех, но не по малко толерират индивидуалността – в общата игра всеки има своето място и своята роля. Освен това тези спортове развиват мисленето, освен мускулатурата.

Подходящи колективни спортове:

гребане;
хандбал;
футбол;
баскетбол;
волейбол;
синхронно плуване;
водно поло;
вдигане на тежести (със специално внимание).
Насочете детето си към някакъв спорт и съвсем не се ограничавайте с тези, които на вас ви харесват. Съвсем не всяко дете е родено, за да бъде шампион, не е и нужно. Важно е детето ви да се движи, да чувства, че е част от един отбор, да се забавлява и движи. Това ще му създаде здравословни навици от малко, ще го научи да губи и побеждава с достойнство, да бъде спортсмен, да уважава другите. Наблюдавайте детето си и ако трябва му помогнете да избере подходящ спорт. Ходете на тренировки или на състезания и демонстрации, насърчавайте го и подтиквайте. И най-важното – дайте му своя личен пример.

Спортувайте и учете децата си да го правят. Така те ще пораснат здрави, самоуверени и щастливи хора.

 

 

източник:ladymagazine.bg

снимка:goodhousekeeping.com

No Comments Yet

Leave a Reply