Как да сме по-продуктивно през седмицата?

Казват, че продуктивността идва с опита и колкото по-голям е той, толкова по-добре. И все пак има начини чрез които можем да повишим значително този процес на седмична основа. Това разбира се не означава да работим без почивка! Можем да работим по-малко, но с по-голяма ефективност. Става въпрос за това да запълваме календара си само с важни задачи, не с такива, които просто ни губят времето. Ето какво имам в предвид:

1. СПРЕТЕ ДА МИСЛИТЕ ТОЛКОВА ШИРОКОМАЩАБНО

Колко време обикновено прекарвате в подготовката на големи или малки проекти? Много, нали!? Да мислим на широко е страхотно и да премисляш отново и отново стъпките през които трябва да миеш за да довършиш успешно даден проект изисква значително количество време и енергия. Истината е, че не ви е нужно толкова време за тези неща. Колкото повече мислите , толкова повече време губите. Започнете да довършвате всяка задача по пътя докрай и не затормозявайте съзнанието си с въпроси “Да, но ако…?”. Елиминирайте физическите и менталните моменти, които изчерпват времето и енергията ви и по този начин ще имате далеч повече време да свършите наистина значими за вас задачи.

2. ФОКУСИРАЙТЕ СЕ ВЪРХУ ПОЛОЖИТЕЛНИЯ РЕЗУЛТАТ

Със сигурност някъде по пътя ще се сблъскате с грешни решения и какво от това? Да не би да настъпи края на света? Когато се фокусирате върху негативната страна на нещата, тя неимоверно се случва. Освен това подобно поведение води единствено до по-голям стрес, съмнения, и несигурност. Ако искате да сте по-продуктивни, то със сигурност трябва да сте фокусирани върху положителен краен резултат. По този начин ще повишите значително интелектуалния си потенциал и ще работите много по-лесно.

3. СЛЕДВАЙТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ, КОИТО РАБОТЯТ ЗА ВАС.

Хубаво би било да видите кое ви разсейва и да го отстраните, така ще успеете да се фокусирате само върху онази част от ангажиментите си ,които са значими и ще доведат до положителен резултат. Разчупете стереотипа и правилата. Ако мислите, че някои от създадените правила във вашия офис не работят добре за вас, то в такъв случай създайте ваши, стига да не нарушават комфорта на останалите колеги ;). Споделете това с шефа си и има голяма вероятност да ви разбере, освен ако не е егоистично настроен.

4. ПРАЗНУВАЙТЕ МАЛКИТЕ ПОБЕДИ

Разбира се, че големите проекти са онези, които ни вдъхновяват най-много, но да не пренебрегваме стотиците малки победи по пътя. Именно те са онези малки парченца от пъзела, които подреждат голямата картина и без които не може нали така? Ако имате за задача да се справите с нещо голямо, то опитайте се да го разбиете на малки части и по този начин ще ви бъде далеч по-лесно. Всеки път щом довършите докрай поне една от тези малки задачи се награждавайте с нещо любимо.

5. НЕ ЧАКАЙТЕ МОМЕНТА НА ВДЪХНОВЕНИЕ

“Не мога да си довърша проекта поради липса на вдъхновение.” – Колко пъти ви се е случвало да чуете това изречение от ваши колеги или от вас самите? или ” Ще довърша останалата част утре, когато отново ме сполети вдъхновението?”. Това са обичайните извинения с които повечето креативни личности се опитват да избягат от останала за деня работа.

Вместо да го чакате…ДЕЙСТВАЙТЕ!!! Изключете телевизора, телефона и просто се концентрирайте. Потънете в това, което правите. Няма нужда от извинения. Нали знаете, че човек който търси такива ще намери със сигурност. Те за съжаление обаче никога не помагат! Това, което има да се свърши, просто трябва да се добута докрай.

6. НЕ ДОПУСКАЙТЕ ПРОВАЛИТЕ ДА ВИ ОБЕЗКУРАЖАТ

На всеки се случва да се провали поне веднъж в живота, а не кажа поне веднъж седмично….хайде да си признаем! Важно е да извлечем поука от провала, а не да го приемаме за края на света и да позволим да унищожи продуктивността и вярата в нас самите. Отнасйте се към всеки провал, кат към поредния житейски урок, НО не позволявайте една и съща грешка да се повтаря всеки път, защото рискувате да загубите работата си.

7. ДЕЛЕГИРАЙТЕ ПРАВА

Това звучи много лесно за мързеливите хора, но много трудно за онези хора, които обичат да свършат всичко сами. Претоварвайки се с работа ежедневно единствено може да доведе до преумора и деструктивно разсейване, което не е опция за един мотивиран човек. Научете се да делегирате права за част от работата на ваши колеги и се доверете, че могат да се справят.

Когато имате тонове с работа, шанса да свършите всичко навреме е нищожен, защото по-голямата част от времето си ще прекарате в тревоги дали ще успеете да го направите.

Както виждате няма кой знае какви тайни за да сте по-продуктивни на ежедневна основа. Важно е да приоритизирате правилно задачите си, да делегирате права на други и да не губите фокуса си. Останете позитивни и не обръщайте много внимание на критиката.

Ще се радвам да споделите и вашите тайни за по-продуктивен ден 🙂

 

 

 

 

 

 

снимка: http://womanitely.com/

No Comments Yet

Leave a Reply