Как да се радвате на по-здрави нокти

За да се радвате на красив маникюр, най-важното условие е ноктите ви да бъдат здрави.

Неизменно заедно с поддържаната прическа, за впечатляващата ни визия своя роля има и маникюра. Добре оформените, гладки и чисти нокти, подчертани с хубав лак, бил той и безцветен, са нещо, което всяка жена желае.

Много жени се впускат в използването на новите техники в маникюра, без да са съобразили дали състоянието на ноктите им позволява прилагането им.

Може обаче да се погрижите за ноктите си така, че да подобрите вида им, да ги заздравите и да се възползвате от всички нови възможности, които предлага професионалният маникюр.

Ограничете рязането до кожа и изрязването на кожичките

Независимо дали посещавате салон или го правите вкъщи, бъдете внимателни с изрязването на кожичките. Дерматолозите казват, че не бива съвсем да избягваме рязането на кожичките, но и в никакъв случай не трябва да ги режем дълбоко, защото създаваме условия за развиването на бактерии в нокътното легло. Също така преди рязане трябва да дезинфекцираме ръцете.

Рядко или без използване на заздравители

Противно на всеобщото схващане, постоянното използване на заздравители може да навреди на ноктите. Нанасяйте ги рядко или по възможност изобщо не ги ползвайте. Дерматолозите препоръчват заздравители да се използват само на силно повредени нокти. Те обясняват, че много от тези продукти съдържат формалдехид, контактът с който може да предизвика алергични дерматити.

Хидратирайте ноктите и кожата около тях

Резултатите от проучванията в тази насока показват, че допълнителното овлажняване на кожичките и кожата около нокътя подобрява вида и стимулира доброто състояние на кожичките, защитата ноктите от чупене. Използването на масла ще предпази ноктите от чупене, издраскване и делене.

nails1ь

Прием на биотин

Изследванията показват, че биотинът, който принадлежи към групата на витамин B, подобрява дебелината и плътността на ноктите и защитава от чупене и делене.

Ограничете професионалния маникюр

Истинска наслада е да се оставите в ръцете на професионалистите и да си излезете от салона с перфектни маникюр и педикюр. Специалистите обаче казват, че ако го правите прекалено често, това изсушава ноктите и ги прави чупливи. Освен че ноктите стават крехки, неприятният момент е, че не можете да бъдете сигурни колко добре са стерилизирани инструментите в салона.

Избягвайте ацетона

Ако ноктите ви са сухи и крехки, избягвайте лакочистителите с ацетон. Той е доказано вреден за ноктите – изсушава ги и ги прави чупливи. За щастие, на пазара вече има достатъчно лакочистители, които няма да навредят на ноктите ви.

Избягвайте едрите пили

Старите метални пили действат зле на ноктите, заради тях на повърхността им може да се образуват пукнатини. Изберете си фина пила и движете само в една посока. По принцип повечето от нас са свикнали, когато пилят ноктите си, да движат пилата напред назад, но в резултат на това много често ноктите започват да се цепят.

Не мийте ръцете си прекалено често и намалете химическите препарати

Миенето на ръцете повече от необходимото вреди не само на ноктите, но и на кожата на ръцете. Ако обаче работата ви изисква често миене, слагайте хидратантен крем след това.

Сменете шампоана си

Да, точно така. Избирате си шампоан според състоянието на косата ви, но той влияе и на ноктите ви. Често пъти несъзнателно изсушавате ноктите си. Най-доброто решение е да използвате ръкавици, докато нанасяте шампоана, съветват специалистите.

Оставете ноктите да растат, вместо да слагате изкуствени

Всички изкуствени удължения на ноктите за съжаление ги увреждат. Понякога може да оставят и перманентни щети. Най-добре е да не ги използвате изобщо. Ако все пак се налага, изберете гел маникюр.

nails2

Обърнете внимание и на педикюра

С не по-малка сила горните съвети важат и за педикюра. Същите проблеми могат да възникнат и за ноктите на краката, така че се погрижете и за тях.

Не забравяйте, че ноктите могат да издават здравословни проблеми

Проблемите с ноктите често пъти са сигнал за по-сериозни проблеми със здравето, затова не прикривайте промените във вида им със средствата за разкрасяване, а обърнете внимание и се погрижете да отстраните проблема.

източник: missbloom.bg
снимка:femside.com
No Comments Yet

Leave a Reply