Как да се грижим за кожата според кръвната ни група

Хората не са еднакви, различават се по цвят на кожа, тип коса, телосложение, но се различават и по кръвните си групи. В най-общ смисъл има четири кръвни груп А, Б, АБ и 0 Кръвна група, специалистите поделят тези групи на няколко под групи, важно значение има и резос фактора, но за целите на нашата статия са нужни само основните кръвни групи.
Кръвните групи са от изключително важно значение за диетолозите, но от последни проучвания са важни и за правилната грижа за кожата и косата. Според изследвания е доказано, че хората с кръвна група А имат по-големи проблеми с акнето и бързото омазняване на кожата в сравнение с хората от 0 или Б кръвна група. Това определя и различните нужди при козметичната поддръжка на кожата.

Кръвна група А

Доказано е, че в България това е една от най-често срещаните кръвни групи. Жените от тази кръвна група в младежките години имат проблем с омазняването, а с напредването на годините порите стават по малки и затрудняват изпотяването и омазняването. Наблюдава се феномена „сухо лице“. Козметиците съветват дамите с кръвна група А да избягват преките слънчеви лъчи. Преди море или басейн е добре да имат поне 15 минути прекарани в солариума, за да бъде кожата на тялото им подготвена за слънчевите лъчи. Подходяща е натуралната козметика, а диетолозите съветват жените от кръвна група А да наблягат на зеленчуци, соя и пълнозърнести храни.

Кръвна група Б

В България притежателите на кръвна група Б са около 15%. Интересен е факта, че тази кръвна група се среща на изток (Виетнам, Япония, Китай) и колкото по на запад отиваме толкова по-рядко се среща в Германия притежателите на кръвна група Б са едва 10%, а при Северноамерикански индианци тази кръвна група липсва. Много характерно за жените с кръвна група Б е че имат тънка кожа, бледа и изключително чувствителна. През целия живот на жените кожата произвежда много себум, което прави кожата склонна към омазняване. За да се поддържа кожата е нужно да се наблегне на меките козметични продукти, да се избягва тежкия грим особено в чувствителните зони на лицето. За дамите с кръвна група Б диетолозите препоръчват консумацията на червено месо, млечни продукти, а добре е да се стремят и да намалят процента на мазнините в храната.

Кръвна група AБ

Интересното за тази кръвна група е че тя е най-рядко срещаната кръвна група в световен мащаб. Едва 3% от населеното на земята има тази кръвна група. В България около 8% от жените имат тази кръвна група. Според козметиците най-добрата маска за лице на жените от тази кръвна група е маската с яйчен белтък. Чешмяната вода е неблагоприятна за вашата кожа. А за да имате стегнато и еластично лице без бръчки по-дълго време е препоръчително да консумирате повече млечни продукти и пилешко месо.

Кръвна група 0

Според специалистите хората с тази кръвна група имат чувствителна кожа, но с добра издръжливост. Важното за хората с кръвна група 0 е да си осигурят качествен и пълноценен сън. Характерното за кожата на тази кръвна група е бързата загуба на колаген, а от тук и еластичност. За да опазите лицето си от отпусната и подпухнала кожа е добре да тренирате редовно мускулите на лицето. За жените от кръвна група 0 е дорбе да избягват консумацията на мазно месо, но е добре да се наблегне на риба (богата на омега 3 мазнини), пилешко месо (с висок белтъчен фактор). При излагане на преки слънчеви лъчи, задължително е да носите слънцезащитен крем, защото кожата ви е склонна към образуването на бенки.

 

 

източник: tq.jenata.com

снимка: hercampus.com

No Comments Yet

Leave a Reply