Необикновените свойства на тиквеното семе

Тиквата като хранителен продукт се сочи като една от най-пълноценните храни, богата на фибри и високи хипоалергенни храни. В месото на тиквата се съдържат безброй много важни за организма вещества – микроелементи, витамини, ензими и минерали. Освен месото на тиквата изключително полезно е и нейното семе.

Тиквеното семе се консумира от дълбока древност още преди 3000 години има сведения, че тиквеното семе е било използвано за подхранване на младите войници в Месопотамия. Тиквеното семе е предпочитано като храна в древна Елада, а дори и до ден днешен тиквеното семе се консумира от Американските индианци, които освен за храна го използват и като лек.

Микроелементи в тиквеното семе

Един от най-важните микроелементи, съдържащ се в семето на тиквата това е цинка. Повечето жени сигурно знаят, че цинка е важен елемент за красивата кожа, като той омекотява кожата и я прави по-гладка. Цинка е важен за децата в подрастваща възраст, както и за възрастните хора, защото този микроелемент спомага за здравината на костната система.

Освен цинк в тиквеното семе се съдържат и други важни микроелементи като калий, калций, фосфор, желязо и слеен. Микса от тези минерални вещества спомага не само да имаме красива кожа, коса и здрави нокти, но ни подържа и в енергична форма, намалява стреса, предпазва от остеопороза и пр.

Витамини в тиквеното семе

Освен минерални вещества тиквеното семе е богато и на така важните витамини за нашето здраве. От витамините с високо съдържание в семената от тиква са витамините от група Б. Тези витамини взимат важна роля в намаляването на холестерола, въздействат благоприятно върху нервната система.

В тиквеното семе се наблюдава мощен комплекс от антиоксиданти каквито са витамините А, Ц, Е и витамин К. Този комплекс от витамини се бори ефективно срещу стареенето на клетките. Витамин К е важен витамин, той се препоръчва за употреба от хората с повишена кръвна захар.

Други полезни вещества в тиквеното семе

Освен витамини и минерали в тиквеното семе се наблюдава и други полезни вещества. Едно от тях е L-триптофан. Това е аминокиселина, която е известна с това, че спомага за по-добър сън и намалява депресията. Причината за това е превръщането на L-триптофан в  серотонин.

Фитостеролите е друго вещество, което е изключително полезно за хората. По структура то наподобява холестерола, но е за разлика от човешкия LDL холестерол, Фитостеролите е полезен. При редовна консумация на тиквени семки лошия холестерол в организма на хората намалява.

Тиквените семки освен купени, готови опечени от магазина, могат да бъдат приготвени и в домашни условия. Ако решите сами да си печете тиквени семки, добре е да ги печете на фурна не по-повече от 15 мин., за да може да запазите безбройните полезни съставки в активна форма.

 

 

 

 

източник: http://tq-jenata.com

снимка:media.muskuli.com

No Comments Yet

Leave a Reply