Как да поддържаме красива кожата си чрез храната

Храната ни е необходима, за да осигури на организма енергия. Изборът на хранителни продукти обаче може да даде много повече – например, да осигури полезни вещества, които да подхранят кожата и й придадат свеж вид.

Липсата на сън, проблеми с храносмилането, дефицитът на витамини, се отразяват на тена на кожата. Тогава лицето изглежда безжизнено и сиво.

Ето кои са продуктите, чиято консумация може да ни гарантира красотата, към която се стремим…

Добра перисталтика – свежа кожа

Една от причините, сочени от специалистите, за сивкавия оттенък на кожата, са ленивите черва. За да се избегне този проблем е необходимо да се стимулира дейността на храносмилателната система.

Първо правило за постигането му е да се осигури редовен прием на храна, приблизително на еднакви интервали от време. Така ще се гарантира предвижването на съдържимото в червата и ще се избегне забавянето на метаболитните процеси в организма.

За активна перисталтика помагат кисело-млечните продукти и плодовете и зеленчуците. Първите са полезни заради бивидо- и лактобактериите, които поддържат нормална чревната флора и ни предпазват от токсините на вредните бактерии. Вторите – заради влакнините, които почистват червата от застоялите продукти на храносмилателния процес.

 Да подсилим кожата отвътре

Освен, че са богати на целулоза, която спомага перисталтиката, плодовете и зеленчуците са естествен хранителен продукт, съдържащ достатъчно количество вода и витамин С.

Те са ключови за поддържането на необходимия синтез на колаген, отговорен за здравето и младостта на кожата. За целта трябва да се похапват повечко: кайсии, спанак, блоколи, чушки и екзотични плодове като киви и гуава.

Полезни мазнини за еластичност

Полиненаситените мастни киселини поддържат еластичността и мекотата на кожата. Тези киселини стимулират клетъчния обмен в епидермиса, с което се ограничава процесът на дехидратиране на кожата, заради контакта й с външните фактори.

Полиненаситените мастни киселини могат да се осигурят първо като се хапва поне два пъти седмично риба, по възможност мазна. Благодарение на Омега-3 мастните киселини в нея, кожата става сияйна.

Растителните масла са друг източник на полезни мазнини и ценния за кожата витамин Е. Полезни са зехтинът, маслото от рапица и маслото от гроздово семе.

Консумацията на ядки, освен полезни мастни клетки, подхранва епидермалните клетки с важни микроелементи.

SkinFood3
http://www.puls.bg/

Как да поддържаме кожата млада?

Остаряването на кожата се дължи на действието на свободните радикали, токсините, попаднали в кръвообращението, продуктите на метаболизма и възпалителните процеси, които непрекъснато, макар и незабелязано, протичат в слоевете на кожата.

Лекът е да контрираме с антиоксиданти. Горските плодове са един от най-богатите източници на ценните вещества.

И да я тонизираме…

Тургурът на кожата зависи от постъпването на витамин А, бета каротин и витамини от В комплекса.

Витамин А може да се осигури с консумация на прясното мляко, бета каротинът – с морковите, витамините В5, В6, В8 се намират в черния дроб, яйцата, пилешкото, телешкото и говеждото месо.

За чиста кожа – морски деликатеси

Морските продукти съдържат цинк и селен – два важни олигоелемента, които се грижат за красотата на кожата. Те потискат отделянето на себум и процеси, водещи до образуването на акне и дерматити.

Мидите и стридите въобще са богат източник на микроелементи.

Тенът се постига и с… 

Трябва да се приеме като правило – излагането на кожата на слънце изисква преди това да се нанесе продукт със защитно действие срещу ултравиолетовите лъчи.

Полезните съвети във връзка с тена не се изчерпват до тук. Като втора стъпка се налага добро овлажняване на кожата и накрая стимулиране на процеса на отделяне на меланин от кожата.

Храните, които спомагат сексапилния оттенък на кожата, са: спанак, кайсии, грейпфрут, диня. Магданозът, лимонът, портокалът, напротив, възпрепятстват загара.

Още срещу вредното въздействие на слънцето…

Хранителните вещества, съдържащи се в доматите, неутрализират вредното действие на ултравиолетовите лъчи. Ефектът се дължи на ликопена, един от най-силните антиоксиданти.

Няма значение как се консумират – на салата, във вид на сок, пюре, доматена супа – организмът при всички случаи получава полезната съставка.

Кожата не е същата без вода!

За да се поддържа кожата хидратирана трябва не само да се нанасят овлажняващи кремове, но и да се осигурява достатъчно вода от вътре. Необходимото количество на организма, за да поддържа и водното съдържание на кожата е 1 ½ л вода на ден, през лятото 2 л.

Консумацията на достатъчно вода предотвратява изсъхването на кожата, чувството на опъване. Благодарение на водата от организма се извеждат и токсини, чието натрупване личи особено много на лицето. С вода кожата се справя по-успешно с негативните влияния на околната среда.

Пиенето на вода трябва да започне още със събуждането сутрин.

 

 

 

източник: http://www.puls.bg/

снимка:http://www.puls.bg/

No Comments Yet

Leave a Reply