Как да поддържаме косата си здрава?

Днес ще си говорим за правилната грижа за косата, така че тя да получава всичко необходимо за нейната здравина и блясък.

Казват, че в косата на жената се крие голяма част от нейния чар. Аз лично смятам, че косата е енергията на една жена и е много важно как се грижим за нея. Ето защо ще ви дам няколко лени съвета в тази посока 😉

Нека започна с това, че съществуват различни типове коси: тънки, дебели, къдрави, сухи, мазни и прочие. Когато избираме продукти за косата си първото нещо с което би трябвало е да се съобразим е именно с това – Каква е нашата коса?

Моята коса е гъста но за сметка на това косъма ми е много тънък и не ме питайте как се справям с това чудо. Сигурна съм, че сега някоя жена с гъста и къдрава коса ще каже – Е ти не знам с твоята тънка коса, но ела да видиш моето чудо как се суши и вкарва в прическа! И така до безкрай. Да не губим повече време и да видим как точно да подчиним и поддържаме в хубав вид косата си.

Решете косата колкото се може по рядко – Знам, че честото ресане на косата стимулира растежа й, но от друга страна ако прекалим води до накъсване на косъма и нежелан цъфтеж. Достатъчно е да решите след като изсушите косата и сутрин когато оформяте прическата си. Повярвайте ми няма нужда от повече. Изключвам случаите, когато сте на фризьор.

Никога не решете косата си когато е мокра – Оформяйте мократа коса с пръсти. По този начин тя няма да се накъса. Ако все пак сте решили, че не може да се справите с косата си без да сте я сресали използвайте широк гребен вместо метална четка. Дървените гребени и четки са също много добро решение.

Не мийте всеки ден косата си – Има жени, които къпят косите си всеки ден с шампоан, това не само изсушава косъма, но и води до допълнително омазняване на скалпа. За да нормализирате омазняването разредете честотата на измиванията на всеки 2-3 дни. За спортуващите момичета като мен, където ежедневния спорт във фитнеса, у дома или в залата  за аеробика води до изпотяване, а от там и до по-бързо омазняване на косата съветвам да ползват сухи шампоани и да избират прически  с прибрани коси за да издържат поне 2 дни без да мият косата с шампоан.

Използвайте Топлинно защитен спрей – Косата ни е подложена на различни вредни влияни, като започнем с външните: влага, вятър, слънце, дъжд и тн. и стигнем до всички онези продукти с които стилизираме косата, сешуара и прочие. Важно е да подбираме умно тези продукти. Ако досега не сте използвали подобен спрей ви го препоръчвам горещо защото той защитава косъма именно от силната температура на сешуара и го предпазва от прекомерно изсушаване и накъсване. Създава невидима бариера между косъма и топлината.

Използвайте масла – Те са изключително полезни за косата ни. С тяхна помощ подобряваме структурата и блясъка на косъма. Ако не знаете кои са полезните масла за вашата коса, то спокойно може да заложите на масло от арган, кокосово масло и такова от хибискус. Такива продукти има в почти всяка голяма аптека или може да се посъветвате с вашия фризьор и той да ви насочи към определена марка. Също така е хубаво след като изсушите косата да намажете краищата с малко от тези масла. По този начин ще подхраните косъма и ще предотвратите евентуален цъфтеж.

Приемайте подходящите витамини за вашата коса – Свикнали сме да взимаме витамини за почти всяка друга част от нашето тяло, но някак рядко се сещаме да го правим за косата си. Правим го само тогава, когато забележим че има някакъв проблем и се надяваме като с магическа пръчка той да изчезне. Не се учудвайте ако не виждате ефекта веднага, тъй като повечето витамини действат с натрупване. Ако чрез хранителния си режим не успявате да си доставите необходимото количество витамини е важно да си ги набавяте чрез хранителни добавки и други подобни. Пазара е достатъчно богат, важно е да изберете най-подходящите за вас и вашата коса. Ефект ще забележите месец след употребата им и моля ви пийте ги редовно, а не от време на време. По този начин ще подобрите не само структурата на косъма, но и растежа на косата, блясъка и здравината й.

И така мили дами имате няколко важни съвета относно изначалната грижа за косата си, от вас се иска да сте последователни в изпълнението им за да се радвате на хубави резултати. Силно се надявам съвсем скоро да се похвалите и да ни пишете или като коментар под статията или чрез формата за контакт 😉

 

 

 

 

снимки:http://happyfoodhealthylife.com/

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply