Как да накараме детето ни да се чувства специално

Вашето дете е специално и вие го знаете. А то? Покажете вашето признание и уважение към вашия мъник и го накарайте да се чувства специално и обичано.

Казвайте му го

Казвайте на детето, колко е специално то за вас. Понякога това е най-голямата награда. Често, да критикуваш е доста по-лесно от правенето на комплименти и похвалите. Но навика да казваме на малкия човек колко е специален, освен, че ще го накара да се чувства щастлив, ще му вдъхне самоувереност и самочувствие.

Изпечете му бисквитки

Направете му курабийки или любимите сладки. Опаковайте му ги красиво и прибавете картичка с някакъв мил текст. Ние, възрастните приемаме този жест като знак за обич и признателност. Децата също. Освен това им даваме пример за добрите, малки жестове, които се правят на любими хора.

Ден на мама и детето

Изберете си един ден в седмицата, който да прекарате заедно. Отидете на пазар, до зоологическата градина, организирайте пикник или измислете други забавни неща, които да правите само в детето. Прекарвайки малко време заедно, особено, ако през седмицата нямате тази възможност, е чудесен начин да му покажете колко е важно то за вас.

parent-child1
happy-at-home.com

Малките подаръци

Един малък подарък може донесе голяма радост на детето. Не е нужно да купувате големи неща (още повече, че няма сериозен повод). Нещо дребно от магазина има голямо значение и е знак, че го цените, уважавате и обичате.

Намерете време за нещата, които и двамата обичате

Със сигурност има неща, които харесвате, и вие, и детето. Използвайте ги, за да се сближите. Ако харесвате музиката, например, запишете го на уроци по пиано или китара, или пък отидете заедно на концерт. Говорете с него по темата, като с възрастен. По този начин детето ще разбере, че неговите интереси са същите като вашите, което със сигурност ще го зарадва.

Нека знае, че си мислите за него

Понякога нещо толкова простичко, като това да кажеш на детето, че си мислела за него през деня, има такова огромно значение. Особено в представите на малкия човек, на който вие със сигурност липсвате. Това ще му покаже, че вие го носите постоянно в сърцето и в мислите си, дори в момента да не сте заедно.

Правете нещо заедно

Вероятно детето постоянно ви рисува картинки или прави нещо за вас. Направете го и вие за него. Или го правете заедно. Рисувайте, моделирайте, измайсторете нещо заедно, измислете си песничка, която ще си бъде само ваша,  правете заедно ръчно изработени дребни подаръчета за рождените дни на ваши близки и го превърнете в традиция. Защо не?

parent-child
www.taringa.net

Изслушвайте го

Изслушвайте го внимателно. Покажете загриженост и интерес към нещата или проблемите, които го вълнуват в момента. Но в същото време не предлагайте твърде много решения или съвети. Понякога децата, особено по-големите, имат нужда просто да си кажат, каквото им е на сърцето. Съветвайки ги твърде много, могат да накарат проблемите им да им се сторят по-големи, отколкото са всъщност. Просто бъдете там, за да ги изслушате с внимание и вашето дете ще се почувства по-добре.

Учете заедно

Децата са любопитни и любознателни за всичко, каквото се случва около тях. Те се опитват да разберат всичко за света и вие сте техният водач. Ако не знаете отговорът на някои от милионите въпроси, които ви се задават ежедневно, потърсете заедно отговора и обсъдете нещата. А и така показвате на детето, че дори възрастния човек никога не спира да се учи и да иска да знае повече.

Отнасяйте се с него като със възрастен

Говорете и се отнасяйте с него като с равен (когато това е възможно). Давайте му повече отговорности, възлагайте му задачи. По този начин детето ще придобие самоувереност, че може да се справя с нещата, както и ще усети, че вие му се доверявате и че може да разчитате на него.

 

 

 

 

източник:http://purvite7.bg/

снимки:humairahsboutique.blogspot.com

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply