Как да избираме козметиката си ако сме алергични

Случвало ли ви се е, след като сте ползвала определен тип козметика, да получите нежелана реакция – възпаление на очите, отоци в областта на клепачите и устните, петна по кожата или силен сърбеж?

Кожата е орган като всеки друг – сърцето, черния дроб, бъбреците, и не може хаотично да избираме с какво да я третираме. Всеки продукт, който ползваме, трябва да бъде съобразен с нейните особености, с възрастта, с евентуални кожни заболявания, а не защото ни е харесала телевизионната реклама или лъскавата опаковка.  Безсмислено е един крем да се ползва повече от 6 месеца, защото води до насищане на кожните рецептори, към които е предназначен.

Най-честите причинители на алергични реакции са ароматизаторите, консервантите и оцветителите, освежителите за дома или автомобила, ароматизираните свещи… Всички тези малки радости влияят на здравето и могат да  предизвикват алергия, мигрена, астма… Колкото по-силно и по-приятно мирише една козметика, толкова повече ароматизатори съдържа тя. Производителите ги използват, за да прикрият неприятната миризма на основната съставка, или пък просто за да привлекат клиента.
Обърнете внимание, че натуралните ароматизатори понякога са дори по-опасни от синтетичните. Естествените етерични масла в някои случаи могат лесно да предизвикат алергични реакции.

Около 1/3 от хората се сблъскват с проблеми при използване на козметика. Основният сред тях е контактната алергия от аромати, проявява се като екзема, дерматит, предизвикани от контакта с ароматното вещество. Молекулите в продукта предизвикват имунна реакция под формата на сърбеж и напукване на кожата.

make-up1
shape.com

Научният комитет по сигурността на потребителските стоки на Европейския съюз препоръча на производителите на ароматизатори да посочват потенциалните алергени, които се съдържат в продуктите им, а ви следете за указанията върху упаковката.

За да избегнете неприятния момент, внимавайте за:

1. Изтекъл срок на годност
Съставът на козметичното средство се променя с времето, защото то е изложено на действието на въздуха и на различни бактерии. Затова хората с повишена чувствителност на кожата трябва да използват козметиката само през първата половина от срока на нейната годност.

2. Не са спазени условията за съхранение и използване на козметиката
Ако козметичното средство се съхранява върху тоалетката, която е в непосредствена близост до парното, никой няма да се учуди, че то ще се развали преди крайния му срок на годност.

3. Ултравиолетови лъчи
Съставните части на козметиката понякога реагират по непредсказуем начин при взаимодействието си с ултравиолетовите лъчи.

 4. Съвместимост
Приемането на някои лекарства, химически пилинг, лазерна и фотоепилация, общото отслабване на имунитета могат съществено да променят реакцията на организма към козметика, която до този момент сте ползвали без проблем.

Всичко казано до тук важи за кремовете и всички мазила, които ние жените обичаме и с радост ползваме ежедневно. Друго много важно звено в козметиката е декоративната такава, която също би могла да предизвика алергии при много дами. Ето защо мили момичета и там трябва да сте изключително внимателни, когато си избирате продуктите, които ще ползвате.

make-up
polyvore.com
За съжаление на българския пазар има огромно разнообразие и количество на некачествена козметика. Често смятаме, че гарант за качество е високата цена на продукта и световно известната му марка. Това не е съвсем така – фалшификати има и на по-малко известни брандове или такива, предлагани на достатъчно висока цена, за да не предизвика съмнение за качеството й. За съжаление използването на некачествена козметика може да доведе до проблеми с вида и здравето на кожата, както и на целия организъм. Затова трябва да сме особено внимателни при покупката на декоративна, а дори и на медицинска козметика.

5. Опаковката
Всички надписи трябва да бъдат изписани ясно и акуратно с четлив шрифт. На фалшификатите може да се видят полиграфически дефекти: размазани, дребни или нечетливи букви.
Материалите, от които е направена опаковката (целофан, картон, хартия) трябва да са с добро качество, а лепилото не трябва да си личи.

6. Марката
Внимателно четете надписите на опаковката. Често производителите-имитатори променят името на известната марка като добавят букви или разменят местата им. Понякога на пръв поглед, това може да не се забележи. Трябва да знаете, че на оригиналните продукти, винаги се посочва състав, координати на производител и/или на вносител, място и дата на производство, условия за съхранение (ако има по-специални такива) и срок на годност.

7. Бар-код (щрих код) и код на партидата
Всяка страна производител има свои основни бар-кодове. Първите две или три цифри от кода указват именно това. Ето някои примерни: България – 380; Германия – 400-440; Япония – 450-459; Великобритания – 500-509; Русия – 460-469; Франция – 300-379; Китай – 690-695. Има подробни таблици, в които може да направите справка за кодовете на всички държави.
На дъното на продукта може да проверите за наличието на код на партидата. Най-често при фалшификатите тези цифри са напечатани на принтер.

7. Цена и място на покупката
Обръщайте внимание на цената. Ако тя ви изглежда твърде привлекателна за съответната марка, по-добре не купувайте. Също така е препоръчително да купувате козметика само от специализираните магазини. Избягвайте сергиите по пазарите, или малки павилиончета. Шансът да се натъкнете на ментета е доста по-голям. И помнете, пестите ли пари от козметика, после може да платите по-скъпо.

8. Състав на козметичните продукти 
Имайте предвид, че „вълшебните” свойства на козметиката, които фирмите описват, в голяма степен е пи-ар ход. За да може компанията да напише на етикета „натурален продукт”, той трябва да е минал през редица скъпи експертизи и изследвания. За да сте сигурни, че продуктът няма да предизвика алергична реакция, използвайте мострата и нанесете малко количество на вътрешната страна на лакътя. Там кожата е мека и чувствителна. Ако след час няма зачервяване или друга неприятна реакция, може смело да използвате продукта.

Аромат

Всяка скъпа, маркова козметика трябва да има някакъв изключителен фирмен аромат или изобщо да не мирише. Всякакви синтетични аромати издават фалшификат.

Текстура

Пудрата, ружът, сенките за очи, както и фон-дьо-тенът трябва да представляват гладка субстанция, без бучки и да се нанасят на кожата леко и равномерно.

Състав

В съдържанието на продукта трябва да са изброени всички съставки и ароматни компоненти, подредени в низходящ ред. Съставката с най-голямо количество е на първо място. Така лесно може да разберете колко са натуралните вещества, но помнете че нито един козметичен продукт не е 100% натурален (освен ако не си го направите вкъщи).
Не купувайте продукти, в чийто състав има компоненти, към които сте алергични. Също така не се препоръчва козметика, която съдържа минерални масла (техническо масло, получено при обработката на нефт). Те образуват филм върху кожата, като запазват влагата й и я правят по-мека. В същото време обаче, задържат токсините и не позволяват на кожата да диша, разтваря природната кожна мазнина и по-този начин я изсушава.
Опасни и забранени от СЗО са и съставките: 1,4 диоксан и нитрозамин, които имат доказано канцерогенно действие.

Срок на годност

Спазвайте стриктно указания на опаковката срок на годност. Освен датата на годност има посочен и срок, в който може да използвате продукта след отварянето му. Той се изобразява със следния символ – отворена кутийка, като цифрата показва броят месеци, в които продуктът е годен за употреба.

Важно е да знаете, че кремовете с по-голямо количество естествени съставки, обикновено се съхраняват около 2-3 месеца. Ако на опаковката са посочени повече от 6 месеца, значи в продукта има голямо количество консерванти.

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимка:popofstyle.com

No Comments Yet

Leave a Reply