Искате здрава коса…ето как!

Зимата е мъчително време за косата. Сух въздух, студ, неправилно хранене – всичко това е възможно да има доста сериозни последствия за нея.

Шапката е задължителна

При отрицателни температури кожата на главата изстива, а това води до забавяне на циркулацията на кръвта и в резултат – до непълноценно постъпване на хранителни вещества към космените луковици. В резултат корените на косата загиват от недохранване. А самият косъм се изтощава и пада. Затова шапката е жизненонеобходима на косата през зимата.

Но в офиса в битка с прическата влиза климатикът. Той затопля и изсушава не само въздуха, но и косата ви. Кичурите увисват като ледени висулки и косопадът е налице. Затова през зимата не пренебрегвайте овлажняващите балсами и маските за коса.

Потребностите
Ала кондиционерите и маските не са достатъчни. Те се налага да се „подхранват“ с необходимите продукти.
През студените месеци е необходимо да се храниш с оглед потребностите на косата си.Тя се състои от белтъци, ето защо тяхната консумация е добре да не се ограничава. За да се превърне белтъкът в пълноценен косъм, са необходими въглехидрати . А за заздравяване, блясък, подхранване и здраво функциониране на космените луковици ще ти трябват още желязо , витамини от група В/особено В12 /, фолиева киселина и цинк .
Най-важното хранене за косата е закуската. Сутрин енергийното ниво на космените филикули /корените на косата/ е по-ниско в сравнение с през деня и вечер. Добрата белтъчна закуска ще ти помогне да подготвиш косата си за всички катаклизми, които я очакват през деня.

Менюто

В менюто задължително е необходимо да влизат пресни плодове и зеленчуци в неограничено количество. Те са богати на витамин В. Той не само запазва здравето и блясъка на косата, но и забавя възрастовите изменения, побеляването и защитава от пърхут .
Но не забравяй за бълтъчините! Косата се нуждае задължително от месо и риба .

healthyhair
bellasugar.com

Запомнете, че:
– телешкото е нужно на косата заради съдържащите се в него витамини от група В, цинк и желязо. Най-вече ценно е червеното месо. Желателно е да си хапвате два пъти седмично най-малко по 100 г;

– свинското е толкоз богато на цинк, че за задоволяване на потребностите от него е достатъчна по една пържола от 100 г два пъти седмично;

– в деликатесната червена риба също се съдържат витамин В12 и цинк – ето защо за здравето на косата е нужно да се изяждат не по-малко от 100 г риба веднъж – два пъти в седмицата.

Косата се нуждае още от яйца /особено белтък/, ориз и извара . Има нужда да се изяжда поне по едно голямо кокоше яйце на ден. Оризът задължително трябва да е кафяв. Освен витамин В косата получава от ориза не по-малко важните сложни въглехидрати и влакна. Наложително е да се консумират поне по 30 г ориз на ден. Полезна е и немазната, богата на белтъчини и калций извара. На закуска трябва да се изяждат 60 г немного вкусна, но хранителна еднопроцентна извара. Може да „подсладиш хапчето“ със сочни пресни плодове.

Вредителите
Основните фактори, които поразяват здравата коса, са:
– механичните въздействия: горещ въздух или сешоар, особено в съчетание с навиване на ролки, удължаване на косата /тя се изтощава под тежестта на притурките/;
– химическите процедури: къдрене, изправяне и боядисване;
– влиянието на околната среда: вятър, ниска температура, твърда вода, смог, сняг, дъжд.

За коса като коприна – мас и чесън

Косата запазва гъстотата и блясъка си, ако се маже със свинска мас и чесън . Те укрепват косъма и усилват растежа. Пасирайте една глава чесън и добавете получената каша към 250 г чиста свинска мас. За едно приложение /веднъж месечно/ е достатъчна супена лъжица от сместа, останалото е възможно да се държи в хладилника в стъклено бурканче. Ако косата е твърде изтощена и цъфти, правете маска всяка седмица. Най-добре е да се преспива с този загряващ компрес.

Полезни са също леките фрикции с бадемово масло или зехтин след измиване. Оставете косата да изсъхне на стайна температура.

 

 

източник: zdravno.bg

снимка:oliviapalermo.com

 

No Comments Yet

Leave a Reply