Защо детето ви трябва да пие мляко всеки ден

Напоследък има много спорове в посока полезно ли е прясното мляко за нас. Да, краве млякото не е подходящо за хора, които имат алергия към лактозата, но е факт, че много родители правят огромна грешка , като елиминират млякото изцяло от хранителния режим на децата си. Достатъчно е да прочетем някъде, че нещо не е полезно за нашия организъм и това може да ни откаже от този продукт завинаги. Шокиращо е колко лесно вярваме на всички писания, които ни попадат без да си даваме сметка за последствията.

Млякото, както и останалите млечни продукти са чудесен източник на калций и протеини за човешкия организъм. Богати също на витамин Д, още едно полезно вещество за развитието на детския организъм. Ако нямате изрична забрана от педиатъра си не елиминирайте тези продукти от менюто на децата си. Сигурна съм, че последното нещо, което всеки родител би желал за детето си е протеинов дефицит. Ето няколко много важни причини поради които детето ви трябва да пие поне по една чаша прясно мляко всеки ден.

1. Млякото е изключително важно за развитието на мозъка и нервната система

Може да попитате всеки педиатър и той ще потвърди, че без значение от възрастта всяко дете трябва да пие прясно мляко ако искате да има добре развита нервна система и мозъчни функции. Проблемът е какво точно мляко да давате на детето?  Ако имате съмнения, попитайте педиатъра си, но ако детето няма алергия спокойно може да си позволите прясно и кисело мляко.

2. Помага да се изгради здрава костна система

Когато стане въпрос за развитието на детските кости, три фактора са от изключително значение: физическа активност, генетична принадлежност и калций. Млякото е основния източник на калций. Редовната консумация на мляко помага за превенцията на костни заболявания.

 3. Помага за здрави зъби

Ежедневния прием на прясно мляко поддържа детските зъби здрави и силни. Поради високото съдържание на полезни вещества млякото защитава емайла на зъбите и по този начин вредните киселини в храните които консумираме не могат да разрушат зъбите. Много майки са на мнение, че децата им когато приемат по-често прясно мляко консумират в пъти по-малко сокове или други подсладени с изкуствени захари напитки.

 4. Млякото предпазва от дехидратация

Както при възрастните, така и при малките деца съществува риска от дехидратация на организма. Те са много по-активни и поради тази причина е по-трудно да се поддържат телата им добре хидратирани през целия ден. Тъй като млякото е с високо съдържание на водни молекули, ни помага да се предпазим от този проблем.

5. Помага да повишите енергийните нива на детето си

Може и да ви звучи нелепо, но някои деца имат нужда да се енергизират. Освен вече споменатите витамини и полезни вещества, прясното мляко съдържа фосфор, протеини, витамин А и някои витамини от група В. Всички те са изключително полезни за развитието на детския организъм, имунната система и нивата на енергия в организма.

Ако на вашето дете не му е вкусно да пие просто прясно мляко, може да му предложите мляко с какао на закуска, което също е добра опция.

Много хора отхвърлят прясното мляко поради различни причини – някои защото са вегетарианци, други заради модерни схващания или споделят мнението на приятелката, която е прочела поредната изключително “полезна“ статия. Ако и вие сте от тези хора помислете добре преди да лишите детето си от този полезен продукт, който е в основата на редица други. Консултирайте се с педиатъра си и ако няма наистина важни причини поради които да предприемете нещо подобно не го правете. Мислете за правилното развитие на организма на вашето дете.

Ще се радваме да споделите с коментар какво е вашето мнение по темата ;).

 

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимка: Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply