До колко важна е нежността за децата

Нежна майчина милувка, нежна целувка, нежна прегръдка, нежно полюшване, нежна музика… изрази на безгранична обич, символи на неизмеримо усещане за сигурност, топлина и уют.

Най-важният стимул за развитието на детето е майчината любов.            

Физическата и емоционалната близост на детето с майката подпомагат интелектуалното, емоционалното, физическото развитие на детето, помагат му да израсте като обичан и спокоен човек, със самочувствие и усещане за сигурност и комфорт.

Ако детето е лишено от прегръдки и докосвания, от нежен физически и емоционален контакт, има голяма вероятност да се забави физическото му развитие, тъй като намалява производството на хормона на растежа. Изостава и умственото, и емоционалното развитие на малкото човече.

Отглеждайки най-ценното си създание детето, ние искаме да му дадем най-доброто, на което сме способни. Опитваме се да го възпитаме добре, да му дадем хубаво образование, искаме да не му липсва нищо и да е винаги доволно от живота.

Замисляли ли сте се от какво най-много има нужда едно дете, за да израсте пълноценен и добър човек? Истината е, че доброто училище и хубавите дрехи са една малка част от това, което изгражда характера на малкия човек.

Най-важна за вътрешния свят на детето е любовта, която му даваме. Начина, по който го обичаме и го даряваме с нежност определят колко то след време ще държи на същите тези неща и дали за него ще са важни жестове като милата дума и топла прегръдка, от които всички ние имаме огромна нужда, дори да не си го признаваме винаги. 

Cuteness
flickr.com

 

В книгата си „Науката да бъдеш родител“ Маргот Съндърланд подчертава нуждата от проявата на нежност към детето и предупреждава, че начинът, по който родителите се отнасят към него, може драматично да повлияе на химичния баланс в мозъка му. Това може да даде отражение в бъдеще и да предизвика фатални последици, които да доведат до психични отклонения, алкохолизъм, пристрастеност към наркотици, депресии и агресивност в по-късна възраст.

 

Направени изследвания сочат, че при децата, които не са получавали достатъчно нежност като малки, не се отделя достатъчно окситоцин – хормон, който намалява стреса. Съндърланд твърди, че нежността е особено важна през първите 5 години…

 

Но дали ни е нужна нежност само през първите 5 години?

 

Проявата на нежност и доброта, като израз на любов, приятелство, съчувствие, подкрепа и съпричастност, води до повишаване отделянето на хормони, които ни помагат да се борим със стреса, да се чувстваме щастливи, самите ние да проявяваме нежност, да бъдем оптимисти, да сме спокойни и уравновесени.

Няма родители, които да не обичат децата си. Родителската обич е най-естественото нещо и тя сякаш е заложена в съществото на човека. Това обаче не е достатъчно, за да усеща детето ни колко е важна любовта между хората. Ние трябва да го даряваме с нежност и ласки от съвсем малко. Още докато е бебе започваме да му говорим сладко и да се смеем заедно с него. Да го гушкаме и да го даряваме с обаятелните майчински прегръдки и целувки. По този начин то усеща още повече огромната нужда от любовта на мама и татко.

Освен психологически, нежността към малкото човече може да бъде и физически полезна. Правейки леки масажи на бебчо, съчетани с нашите милувки и целувки, ние влияем на недоразвитата централна нервна система, докосвайки нервните окончания по телцето му. Увеличаваме апетита на детето, предпазваме го от гръбначни изкривявания, затлъстяване. С леките масажи на бебето се подобрява обмяната на веществата и се регулира дихателната дейност. Така едновременно го обграждаме с нежност и подсилваме здравето му.

Когато детето поотрасне демонстрацията на ласки логично намалява. Няма как да целуваме и мачкаме със сладки думички детето, което вече има своя социална среда и иска да изгражда определен „имидж“ пред връстниците си. Доказването на самостоятелност и индивидуалност започва все по-рано при децата. Добре е още от 1ви клас да се сдържаме, когато го взимаме от училище и да не започваме да го мачкаме и целуваме на входа.

Начинът на изразяване на любовта се видоизменя, но нуждата от нея става все по-силна. 

Колкото повече расте детето, толкова по-силно то има нужда да усеща, че родителите му са зад него и го даряват с безусловната си обич. Тя се изразява в поощряването на инициативите му, в разговорите и опитите да го предразположим да ни споделя неща от личния си живот. Да говорим дълго и да му обясняваме нежно и спокойно кое е по-добро за него. Не е достатъчно просто да кажем „Това е правилно!“ и „Това не трябва да е така!“. Трябва да изразяваме заинтересованост и разбиране към това, което се случва с него.

Нежният тон и окуражаващ поглед на майката са най-топлото и стимулиращо нещо за едно дете. Показвайте любовта към детето си, го обграждате с нежност по най-подходящия и естествен начин. Всеки родител обича детенцето си, но някои понякога забравят да му го показват с нежност и всеотдайност. Само така то ще расте добър, уверен човек и ще има необходимото самочувствие.

 

 

източник: rozali.com/bg-mama.com

снимка: Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply