Въпросите, които всеки от нас би трябвало да си зададе

Всеки един от нас започва живота си напълно невинен. Раждаме се просветлени и с годините придобиваме страхове и ограничения насадени от възпитанието на родителите ни и средата в която растем и се развиваме като човешки същества. В един момент като започнем самостоятелния си живот и сами поемем отговорността за решенията, които взимаме е хубаво да си зададем няколко въпроса с които да внесем яснота за посоката в която сме поели и мястото където искаме да стигнем.

Това е много хубаво „Упражнение“ с което човек наистина може да си направи много обстоен анализ и ако се намира на кръстопът или е в моментно объркване да си помогне да излезе от ситуацията. Съветвам ви да си вземете лист и химикалка и да напишете въпросите, като под всеки въпрос написвате обстоен отговор с факти.

Писането е препоръчително защото след това ще можете да огледате добре и препрочетете внимателно отговорите. Така ще начертаете вашата решетка на бъдещето. Вашето бъдеще. Помнете, че това е вашият живот и отговорността за него е изцяло във вашите ръце.

#1. Кой съм Аз?

Опитайте се да се самоопределите. Напишете вашата характеристика. Дайте си оценка. Не се впускайте във философски разсъждения. Напишете вашите положителни и отрицателни качества. Разделете ги в две колони. След това ги огледайте хубаво и помислете как бихте могли да да претворите минусите в плюсове.

#2. Какво искам да постигна?

Мечтайте! Мечтайте на богато!

А сега е време за конкретни цели по пътя към голямата мечта. Опишете конкретни стъпки.

#3. Готов ли съм да платя цената за да постигна мечтите си?

Това е много важен въпрос. Често пъти имаме по-големи цели от готовността да извървим пътя и да се преборим с всички изпитания по него. За това помислете дали наистина бихте пожертвали всичко за да постигнете мечтата/мечтите си.

#4. Какво е важно за мен?

Тук бъдете конкретни. Финансово развитие, духовно развитие, Семейството, приятелите….

Степенувайте ги по значимост. Така ще може да се ориентирате и да прецените в момент на трудност без кое ще може да продължите по пътя и без кое не.

#5. Какви са моите ценности, които ме движат в живота?

Обикновено ценностната ни система я формират родителите ни, учителите, ментори, личностни преживявания и тя е тази, която ни води по пътя напред. Опишете важните за вас неща.

#6. Колко съм важен за себе си?

Личната значимост е важна в посока как ни приемат околните. Колкото повече се цените, уважавате и вярвате в себе си и собствените си възможности, толкова повече ще бъдете ценени и от околните.

#7. Как се грижа за себе си?

Физическото и емоционалното здраве са взаимосвързани. Не може да спортувате и да се храните здравословно и в същото време да сте емоционално дисбалансирани и обратното.

Грижете се добре за тялото си, то е вашият храм и е единствения ви дом в този живот. Заслужава най-доброто. Ако работата ви подлага на ежедневен стрес и силно изтощение, то със сигурност е необходимо да полагате усилия да се храните със силна храна, да спите достатъчно и да отпускате с йога, тай чи или медитация.

#8. Какво обичам?

Опишете всички любими неща, които обичате да правите и хората близки до сърцето ви. След това си определете време което да посвещавате именно на тях. В живота често се случва да пренебрегваме най-много именно тях, а това са моментите в които се зареждаме с хубава енергия.

#9. Кое ме кара да се чувствам щастлив?

Това са нещата, с които сте просто себе си. Дали ще е скачане с бънджи, каране на мотор, четене на хубави книги, пътешествия…списъка може да е безкраен. Това е вашето щастие. Това е вашата енергия. Това сте вие!

#10. Какво бих искал да променя в живота си?

Може да се върнете по-горе в списъка и да обърнете внимание на негативните качества от вашия характер. Може да опишете и съвсем практични неща като: искам нов апартамент, нова кола, да пътувам повече, да спортувам повече и тн.

#11. Кои са стъпките по които искам да го сторя?

Време е за ПРАКТИЧНОСТ!

#12. На какво бих искал да науча децата си?

С риск да ви кажа нещо, което сигурна съм сте чували хиляди пъти, но това е самата истина. Децата са отражение на родителите си, затова възпитавайте себе си. Превърнете се модел за подражание. Бъдете пътеводна светлина. Бъдете такива, че един ден, когато вашите деца станат големи да бъдат горди от това, което сте постигнали, а не да се срамуват от това в което сте се превърнали. Знам, че е лесно да се каже и предизвикателство да се постигне, но резултата си заслужава.

 

От редактора с любов….

 

 

източник: www.ladymagazine.today

снимка: Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply