Влюбена в „мамино синче“….ами сега?

Здравей Олга,

Аз съм на 36 години и от както се помня все привличам мъже тип “мамини синчета” или много привързани към майките си. Това са мъже, които вечно се съобразяваха с тяхното мнение, а аз винаги бях в шеста глуха. С последния ми приятел често се случваше той да пренебрегва нашите моменти заедно, защото майка му се обаждаше в последния момент и измисляше нещо “изключително важно”. А когато ходехме на гости при нея, тя демонстративно се обръщаше към него с “МОЕТО момче”. Това, според мен, за 39-годишен мъж звучеше повече от инфантилно. Сега по свое желание съм сама и не искам да влизам в нова връзка преди да разбера каква е причината за това да привличам един и същ тип мъже. Уморих се от такива връзки…

Ще съм ти много благодарна за практичен съвет.

 

Здравей, Йоана.

Благодаря ти за споделената история. Въпроса, който задаваш, е много актуален. И не само измежду дамите, с които работя ежедневно, а и измежду голяма част от жените, които решават да поемат отговорност за своето лично щастие.

Ако се заговориш с няколко напълно случайни непознати, то не след дълго ще разбереш, че едната все се залюбва с мачовци, другата – с лентяи, а третата може да не ги привлича хич. И няма да се учудя.

Всеки един от нас притежава и мъжка и женска енергия – както дамите, така и господата. Те се сливат в едно цяло и ни правят такива, каквито сме. Можеш да ги срещнеш под названията Ин и Ян, мъжко и женско начало, мъжът в нея – жената в него и др. Мъжкото начало във всеки един от нас е набор от качества, черти на характера и модели на поведение на най-значими мъжки фигури в нашия живот. На първо място това е бащата или мъжът, който заема неговата роля в ранните години на нашето развитие – дядо, чичо, вуйчо, по-голям брат. Чрез поведението си, чрез отношението си към нас, чрез отношението си към майка ни, чрез нагласите, които има към живота, чрез скритите послания този мъж оформя нашето мъжко начало. В последващото ни взаимодействие и с други мъже (учители, приятели, гаджета, роднини) този образ се дооформя и се обогатява и с други положителни и отрицателн качества, но никога не променя образа на пъроначалния вътрешен мъж.

Същото се случва и с нашата вътрешна жена. Нейният образ се оформя под влиянието на майката и значимите женски фигури в нашия живот. Всяка жена като магнит привлича онези мъже, които вече притежават качествата на нейния вътрешен мъж. А всеки мъж привлича онези жени, които вече притежават качествата на неговата вътрешна жена. Можеш да си даваш ясна сметка за това, че не “мамино синче” е типът мъж, когото търсиш, но докато този мъж съществува в твоят Ин и Ян, ще го привличаш отново и отново. Не напразно Зигмунд Фройд е казал: “Не се избираме случайно един друг. Срещаме само тези, които вече съществуват в нашето подсъзнание.”

– А сега какво да правя? – би ме попитала всяка една от вас. – Трябва ли цял живот да си мъкна кръста?


Не, твоето лично щастие е избор и от теб зависи дали ще си мъкнеш кръста или не. Като за начало можеш да си дадеш сметка за онези качества на мъжете в твоето минало и настояще, които или се повтарят, или те дразнят, или те правят щастлива най-много. Окуражавам те да направиш списък с харатеристиките и чертите на характера на всеки един мъж, оставил следа в сърцето си, а после да го сравниш с качествата, които притежава твоят баща/дядо/чичо/вуйчо.

На тренингите, в които работим с дамите за образа на идеалния мъж, на първо място връщаме всичките тези ненужни качества на нашият баща. Връщаме му ги като наследство, което само ни спира и молим за благословия за щастлив и по-добър живот. А след това запълваме освободилото се пространство с онези качества, които бихме искали да видим в бъдещия избранник. Даряваме го с тях така, както би направила една орисница. Насърчавам те да извършиш ритуала по свой собствен начин. Изхвърли качествата на “маминото синче”, върни ги на онзи, на когото принадлежат и запълни пространството със всичко, за което мечтаеш.

Поздравявам те за избора да не се примиряваш, поздравявам те за смелостта да вървиш към бъдещето си осъзнато и за желанието да поемеш отговорност за своето лично щастие. Нека любовта освещава пътя ти!

banner


Искрено ваша,

Олга Н

bg_loader

 

снимка: xexe.club

No Comments Yet

Leave a Reply