Блонди с карамел и тиква

Необходими продукти:

125 г масло
125 г бял шоколад
100 г захар
100 г кафява захар
2 яйца
1 с.л. чист екстракт от ванилия
2 с.л ром
80 г брашно
щипка сол
1/2 ч.л. бакпулвер

За карамелено-тиквения сос:
200 г пюре от печена тиква
100 г захар
50 мл студена вода
30 г масло
2 с.л. сладкарска сметана
2 с.л. ром

pump4a
http://angellovescooking.blogspot.com/

Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180C.
Намасляваме форма с размери 20 х 20 см покриваме с хартия за печене и оставяме настрани.

На блонди слоя: 
Разтопяваме на водна баня или на на ниска мощност в микровълновата фурна маслото и белия шоколад.
Разбъркваме и оставяме настрани да се охлади за около 5 минути.
Добавяме към шоколадовата смес бялата и кафявата захар, рома, ванилията и яйцата – едно по едно, като разбъркваме до пълно усвояване след всяко добавяне.
Пресяваме заедно брашното, бакпулвера и солта и ги добавяме към шоколадово-яйчената смес. Разбъркваме до хомогенна смес.
Изсипваме блонди слоя в предварително подготвената тава

На карамелено-тиквения сос:
В съд с тежко дъно карамелизираме до златисто захарта и водата.
Добавяме сметаната и разбъркваме енергично до усвояването й.
Прибавяме масло и рома и отново разбъркваме, докато се усвоят.
Отстраняваме и оставяме настрани да се охлади.
Смесваме охладения карамел и тиквеното пюре и разбъркваме отново до хомогенна смес.

Изсипваме карамелено-тиквения слой върху блонди слоя и с помощта на нож за масло разбъркваме (от долу нагоре), като оформяме къдрави завркънкулки :), които впоследствие не си и личат толкова…
Печем  в предварително загрята на 180С фурна около 30-35 минути, или докато клечка за зъби, забита в центъра, излиза само с няколко влажни трохи.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно (поне за 4 часа) и нарязваме на квадрати.
Поднасяме с предпочитана топла напитка 🙂

Сочен и богат на вкусове и аромати сладкиш, в който няма как да не се влюбите още след първата хапка!!! 🙂

 

източник: http://angellovescooking.blogspot.com/

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.