Аромотерапия или лечение чрез ароматни масла

Човечеството се е запознало с лечебните свойства на натуралните масла хиляди години назад. В Древния Египет ароматите били широко използвани в ежедневието – за дезинфекция на въздуха в жилището, за ароматизиране на дрехите и бельото, при грижата за кожата, за приготвянето на благовонни вани, както и като добавка в храната и напитките. А древногръцкият лекар Хипократ препоръчвал на своите пациенти ежедневно да си правят масажи или вани с ароматни масла.

 

Етеричните масла имали приложение не само в бита и медицината, а и в свещените ритуали. Древноегипетските жреци ги използвали по време на своите религиозни церемонии, за да накарат събралите се да изпаднат в състояние на транс, както и да влияят на тяхното подсъзнание. По онова време тайните за извличането и употребата на етерични масла били познати само на Избраните. Лечебните им свойства се считали за свръхестествени и били разкривани само на просветените.

aromatherepy1
Pinterest

Етерични масла

 

Страните от Изтока също наложили своите традиции в използването на ароматите. В Индия, например, при строителството на храмове добавяли в разтвора етерични масла по тайна рецепта. Това не само допринасяло за дезинфекцията на въздуха в помещението, но и създавало прохладна атмосфера, предразполагайки към състояние на покой, размисъл и медитация. Според индийско езотерично учение, растенията събират в себе си „прана”, т.е. Космическа и слънчева енергия, без която животът би бил невъзможен.

aromatherepy2
Pinterest

 

В днешно време стресът, замърсяването на околната среда, неправилният начин на хранене, забързаният живот се отразяват зле на тялото и духът ни. Изкуството на ароматерапията използва силата на чистите ароматни масла, за да въздейства чрез обоняние и допир, възстановявайки хармонията на душата и тялото.

 

Ароматни масла

 

Ароматерапията използва етерични масла, за които се смята, че имат лечебни свойства. Тези масла представляват концентрирана есенция, извлечена от цветовете, плодовете, семената, листата и кората на различни растения. Съществуват около 400 вида етерични масла, но само 40 от тях се прилагат масово в ароматерапията. В ароматерапевтичния масаж тези извлеци обикновено се смесват с друг вид масла, като масло от сладък бадем, кайсиеви ядки или олио от рапица. Например, за успокояващ, релаксиращ масаж се добавя лавандула или бергамот, докато при отпускащ масаж на стегнати, натоварени мускули се прибавя мента и евкалипт.

aromatherepy3
femina.hr

 

Обикновено преди първа ароматерапевтична процедура, вашият масажист и терапевт провежда с вас индивидуална консултация, за да научи повече за нуждите ви. Може да ви попита за професия и начин на работа, личен живот, физическо и психическо натоварване. Тази информация ще му помогне да избере и да приложи най-подходящата за вас ароматерапия. След тази консултация и според преценката на терапевта, едно или повече етерични масла се смесват с масажно олио или лосион и се нанасят върху кожата. Този вид масаж се прилага върху голо тяло и може да се прави, както цялостен, така и на определени части на тялото – крака, ръце, гръб, глава.  По време на ароматерапията лекият аромат на маслата изпълва въздуха, като по този начин действа и директно чрез обонянието.

 

Има няколко теории, които обясняват как действа ароматерапията. Според една от тях, чрез абсорбирането си в кожата, маслата директно попадат в кръвоносната система. По този начин те се пренасят из цялото тяло, като влияят върху конкретен орган или функция на организма.

 

Ароматерапевтичния масаж е алтернативна лечебна техника, която съчетава естествените терапевтични свойства на етеричните масла с целебната сила на масажа. Тя има не само силен физически, емоционален и духовен ефект, но също е и изключително отпускащо и тонизиращо изживяване. Терапията с ароматни масла има широк кръг на действие върху нервната, лимфната, мускулната и имунната системи. Този вид масаж е приятен начин за релаксация на тялото и духа, премахване на натрупания стрес и облекчаване на главоболието.

 

Какви са свойства на етеричните масла

aromatherepy4
herbalriot.blogspot.com

 

Всяко ароматно масло е многофункционално и многосъставно, но въпреки това има една обща тенденция за тяхното въздействие върху организма. Всички, без изключение:

– имат бактерицидно, антисептично и противовъзпалително действие;

– въздействат положително на нервната система, като се делят на стимулатори, адаптогени и седативни (успокояващи) масла;

– оказват благотворно влияние върху емоционалното и психическото здраве;

– притежават изразени козметични и дерматологични достойнства. Активно възстановяват и съхраняват здравето и красотата на кожата и косата;

– имат биоенергийна стойност.

 

 

 

 

източник:ladymagazine.bg

снимка:soothingaroma.com

No Comments Yet

Leave a Reply